Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Favres avgång gör Mönchengladbachs uppförsbacke större

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Han kom som han gick. Lucien Favre valde att lämna Mönchengladbach då han inte längre hade självförtroendet att fullfölja sina tankar och idéer. När meddelandet släpptes sent på söndagskvällen var det många som chockerades då flera personer i klubben hade gått ut och sagt att man inte kommer att sparka tränaren. Alla var inställda på en fortsättning med den framgångsrike Favre och nu hamnar klubben i en prekär situation inför de kommande två matcherna mot Augsburg och Stuttgart som kommer att bli oerhört viktiga för klubben.

“Vi gör det tillsammans”, var sportchefen Max Eberls ord efter att Mönchengladbach förlorat derbyt mot Köln i lördags. Ett tydligare avståndstagande från ett slut för sin tränare kan man inte ta. Med det sagt kändes det klart att Favre skulle fortsätta även om tränaren själv inte givit några garantier för det. “Vi blev tagna på sängen”, var ordföranden Rolf Königs ord och det är verkligen rätt ord för att beteckna detta. Ingen hade förväntat sig att Favre skulle lämna, även om det har funnits indicier till det tidigare.

Annons

Redan under sin tid i Hertha Berlin försökte Favre ett antal gånger lämna klubben, men blev nekad och övertygad att stanna innan klubben själv valde att sparka honom. Även under sin tid i Mönchengladbach drogs Favre med tankarna om en avgång under en längre period och lämnade in sin ansökan flera gånger för att få den nekad och bli övertygad av ledningen att fortsätta. Senast i sommar hade Favre planer på att avgå enligt tidningen kicker, det efter att ha fört laget till en tredjeplats och Champions League. Återigen blev dock Favre övertygad att stanna.

När han därför igår, efter att på förmiddagen bestämt sig för att lämna klubben, ännu en gång fick ett blankt nej från klubben kände Favre själv att han inte hade någon annan utväg än att gå ut med beskedet i media. Favre kunde denna gång inte övertygas om att han var rätt – förståeligt med tanke på den bedrövlig starten – och genom att gå ut med det media gjorde tog han ett drastiskt beslut som var irreverisbelt. “Det fanns ingen väg tillbaka efter det”, var klubbens ord och självklart var det omöjligt att vända.

Annons

Den offentliga avgången lämnar en bitter eftersmak efter drygt fyra och ett halvt år i klubben. Med det var Favre den som suttit längst på sin tränarpost i Bundesliga och varit konstant framgångsrik under sin period fram till denna säsong. Framgångarna gjorde att media pekade ut honom som ett av Dortmunds alternativ till att ersätta Jürgen Klopp och Favre har även dykt upp när det har ryktats om tänkbara ersättare för Pep Guardiola i framtiden. Beslutet att gör sin avgång offentlig bakom klubbens rygg kommer dock få flera tänkbara adresser att tänka över Favre som kandidat både en och två gånger på grund av det.

“Efter djup och ingående analys har jag kommit till slutsatsen att det bästa för klubben och laget i den här situationen är att jag avgår”, nämnde Favre. Den schwezisike tränaren har inte utstrålat något självförtroende  på senare tid och har varit ifrågasatt inom gruppen. Efter premiärförlusten mot Dortmund hade laget en extraträning till många spelares irritation, ryktena om att han tappat gruppen började att sippra ut även om de förnekades från officiellt håll. Dessutom ska han och sportchefen Max Eberl värderat sommarens nyförvärv väldigt olika, något som också spätt på Favres tankar om att vara fel man på fel position. Trots det försökte Favre att vända den negativa trenden men efter fem raka förlusten i inledningen Bundesliga, ett negativt rekord för klubben, var det alltså dags att tacka för sig.

Annons

Favre lämnar som han kom – under tystnad och på sitt egensinniga sätt. Han valde att ta det i sina egna händer, även om han helst inte hade velat det. Men till slut kände han sig tvungen. För Mönchengladbachs del blev uppförsbacken i ett mycket större. Med tanke på att klubben försökte övertala honom att stanna lär det inte finnas någon given plan B att sätta i verket, utan klubben inledde troligtvis arbetet med att sondera terrängen efter en ersättare under gårdagen. På onsdag ställs man mot Augsburg och i helgen mot Stuttgart – två matcher där viktiga poäng står på spel. Det blir utan Favre som tränare. Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Och för Mönchengladbach är uppförsbacken otroligt brant just nu.

Vad betyder det för svenskarna?

Oscar Wendt skrev nyligen på ett nytt kontrakt och har varit en av de få spelare som inte varit under isen under säsongsinledningen. Landslagsmannen har under flera säsonger varit en viktig del av laget och hyser stor respekt i sin omgivning. Han lär bli kvar förutsatt att han fortsatt får speltid.

Annons

För Branimir Hrogta, vars kontrakt går ut efter säsongen, kan beskedet dock vara avgörande. Hrgota var en av Favres favoriter och tränaren har sett en oerhört stor potential i den unge anfallaren. Frågan är om näste tränare gör det. Det känns som risken för att Hrgota lämnar Mönchengladbach efter säsongen ökade i och med detta besked. Annat lag i Tyskland? Holland? Tillbaka till ett Champions League-kvalande IFK Göteborg? Alternativen lär vara många för Hrgota.

Så här skrev jag om Mönchengladbach igår.

Publicerad 2015-09-21 07:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto