Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bayern vill tysta kritikerna

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det är ”englische Woche” i Bundesliga och vad mer kan man begära än en match mellan ettan och tvåan från förra säsongen: Bayern München mot Wolfsburg. På Allianz Arena i München ska de två klubbarna slåss om tre poäng som är viktiga för guldstriden. För Bayern är det också viktigt att bevisa att man kan besegra sina toppkonkurrenter, något man hade svårt med under våren.

Bayern vann Bundesliga för tredje gången i följd förra säsongen. Ett tangerat topprekord, ingen klubb har ännu lyckats vinna Bundesliga fyra gånger i följd och det är vad klubben hoppas kunna göra i år. Konkurrensen har dock vässats med ett Dortmund som ser ytterst svårslagna ut och ett Wolfsburg som vill byggare vidare på sin framgångsrika fjolårssäsong. Med underpresterande Bayer Leverkusen och Borussia Mönchengladbach har två tänkbara kandidater redan halkat långt efter, men Dortmund och Wolfsburg kommer att visa sig svåra nog att besegra för Bayern.

Annons

Den tredje raka titeln var aldrig i oro för Bayern. Pep Guardiolas lag hade kontroll över situation tidigt in på säsongen och när våren drog igång var det inga tvivel om att Münchenklubben skulle få lyfta Bundesligaskölden i slutet på säsongen. I efterhand skapades dock en oro – en oro över att Bayern hade så förtvivlat svårt att ta poäng mot de övriga konkurrenterna i toppen. Det blev förlust mot alla de lag som skulle komma att kvalificera sig för Champions League (Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach och Bayer Leverkusen), något som inte alls limmade med ett ”överlägset Bayern”.

Att Bayern också gick och förlorade Champions League-semifinalen mot Barcelona med stora siffror var något som la ytterligare tändvätska på tanken om att den tyska rekordmästaren hade oerhört svårt mot andra topplag. Även om det mest handlade om att glädje över att ha vunnit sin tredje raka titel fanns det en känsla av besvikelse, för förlusterna mot konkurrenterna i toppen sände intrycket av att Bayern säkrade sitt guld mot att besegra ”de mindre klubbarna”, inte de större.

Annons

Inför årets säsong har just detta varit ett av de stora samtalsämnena bland de tyska medierna. Hur ska Bayern hantera pressen i år? Kommer de fortsatt att ha svårt mot sina toppkonkurrenter? I det första testet mot Bayer Leverkusen visade sig oron obefogad. Det blev en överlägsen seger mot Roger Schmidts lag, vilket var viktigt – inte minst för Pep Guardiola. Schmidt är en av de tränare som har givit Guardiola mest huvudbry genom åren och därför var det viktigt för den spanske tränaren att få besegra Schmidt med så pass stora siffror och en sådan spelmässig överlägsenhet.

Leverkusen ser dock inte ut att bli en av Bayerns största utmanare den här säsongen, utan det ser ut att bli Wolfsburg och Dortmund vilka passande nog är Bayerns kommande motståndare på hemmaplan i Bundesliga. Båda matcherna spelas medan Oktoberfesten är igång i München, en period som Bayern har ett fantastiskt facit ifrån och talar till deras fördel. Sedan 2010 har Bayern endast tappat poäng en gång på hemmaplan under Oktoberfestperioden och det var mot Köln (0-0) 2010. I övrigt är det segrar noterade för Bayern. Och Wolfsburg facit i München är inte bättre. På 21 matcher har man endast fått med sig ett oavgjort en gång, i övrigt har man förlorat.

Annons

För Bayern är det dock viktigt att bevisa att man gå slå sina huvudkonkurrenter. I helgen mot Darmstadt (3-0 till Bayern) kunde Guardiola lufta flera nyckelspelare som Müller, Thiago, Lewandowski som säkerligen kommer att spela idag. Det kommer man ha nytta av idag då de kommer att ha betydligt piggare ben än vad Wolfsburgspelarna kommer att ha efter att ha fått kämpa sig till en seger mot Hertha Berlin på hemmaplan med sitt bästa manskap.

Där kom Bas Dost in och avgjorde med två mål, vilket inte var helt okontroversiellt då Dost blivit petad på grund av sitt beteende. Efter att ha blivit utbytt i halvtid mot CSKA Moskva i Champions League ska Dost ha blivit irriterad, slutat kommunicera med tränaren Hecking och därför också fått kritik offentligt av sin tränare. ”Han betedde sig som om han man tagit ifrån honom hans leksak. Det är egoism som vi inte behöver här”, sa tränaren till media och Hecking passade samtidigt på att hylla Dosts anfallskonkurrent Nicklas Bendtner för sin utveckling och professionalism. Huruvida det kommer att spela in i dagens startelva är svårt att säga, frågan är om Hecking vågar att peta den formstarkare Dost till förmån för Bendtner.

Annons

De kommande två veckorna kommer att vara avgörande för utgången av Bundesliga. Skulle Bayern besegra både Wolfsburg och Dortmund skulle de skaffa sig ett försprång i toppen. Skulle de förlora båda matcherna skulle Dortmund kunna rinna iväg, något som vore en mardröm för Guardiola som själv sagt att man inte får vara mer än tre poäng bakom sin huvudkonkurrent efter de första tio omgångarna. Man hyser en stor respekt för årets upplaga av Dortmund i Bayern. Detta sätter extra press på att Bayern ska prestera sitt bästa och förhoppningsvis med utgången att man har säkrat sex poäng mot Wolfsburg och Dortmund.

Kvällens match är dock helt klart en försmak på vad som komma skall. Wolfsburg har i och med förlusten av Kevin De Bruyne inte alls samma status som ”Bayernjäger” som inför säsongen. Den stafettpinnen har istället hamnat hos Dortmund som med sin säsongsinledning har imponerat på allt och alla. Idag handlar det om att besegra Wolfsburg vilket vore viktigt för självförtroendet och självkänslan. När Wolfsburg besegrade Bayern med hela 4-1 på Volkswagenarena i januari var det ett demontage av Bayern i sin renaste form. Wolfsburg klädde av Bayern på ett förödmjukande sett, något man vill i München vill utkräva revansch för.

Annons

Bayern vill tysta sina kritiker. Pep Guardiola vill inte behöva försvara sig för att man förlorat mot sina huvudkonkurrenter, helst vill han sitta på presskonferensen efteråt och njuta i vetskapen om att hans taktiska drag vunnit segern åt hans lag. För är det något man har svårt för i München så är det journalister som ställer sig kritiska mot Bayern, något man inte har för vana att behöva hantera i den sydtyska staden. Och det är något man inte planerar att göra till en vana.

Publicerad 2015-09-22 10:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto