Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lewandowski - Bayerns moderne "Der Bomber"

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Robert Lewandowski är ingen person som gör något större väsen av sig. Trots att han har bott i Tyskland under flera år gör han sällan rena intervjuer på tyska, han föredrar att hålla sig till polska eller engelska. Han har ett Twitterkonto som han som bäst uppdaterar någon gång i veckan, Instagramkontot uppdateras med något jämnare mellanrum men det är inte med några publikfriande meddelanden utan korta och koncisa sådana och en bild.

För att vara en storstjärna i Bayern München håller Lewandowski en oerhört låg profil. Trots att han har växt fram till en av de absoluta favoriterna har inte han anammat livsstilen som den ultimata stjärnan. Han firar inte sina mål på ett sätt som gör att det blir ihågkommet, det är en knuten näven i de flesta av fallen – varken mer eller mindre, Han är ingen Cristiano Ronaldo, han är Robert Lewandowski och den personen håller sig närmare anonymitet än stjärnspex.

Annons

Efter matchen mot Mainz, då Lewandowski noterats för två mål, sa en leende Pep Guardiola till mediauppbådet på Coface-Arena att den polske anfallaren kunde få gå på Oktoberfesten, förutsatt att hans fru följde med. “Jag stannade hemma, så klart.  Det var snällt av tränaren att ge mig möjligheten, men vi har match mot Dinamo Zagreb”, var anfallarens ord. Det var inte oväntat, men det säger något om hur Lewandowski fungerar. Fotbollen går först, det andra kan komma senare.

Förra året vid den här tidpunkten var Lewandowski kritiserad av förståsigpåare. Många menade på att Lewandowski inte alls passande in i Bayern och Pep Guardiolas sätt att spela fotboll. Mångas slutsats var att han inte gjorde tillräckligt med mål. Vad man då bortsåg ifrån var Guardiolas önskan att en spelare har fler än en roll. Det finns ingen spelare i Guardiolas elva som har stämpel ”målskytt”, det var anledningen till att Mario Gomez fick lämna omedelbart när den spanske tränaren kom till Tyskland. Gomez var ingen lagspelare, enligt Guardiola. Den tyske anfallaren var alldeles för ensidig.

Annons

Lewandowski däremot är en mer flexibel spelare. En spelare vars kvalitéer utöver målskyttet är hans förmåga att ta sig längre nedåt i banan, vara ett spelalternativ som länkar samman mittfält med anfall. Dessutom gör hans snabbhet och tekniska förutsättningar honom flexibel nog att använda ute på kanterna, som en spelare att byta position med Robben, Müller och Ribéry för att förvirra motståndarnas försvar. Det var precis vad Guardiola sökte i sin anfallare och det var vad Lewandowski levererade – enligt många till förlusten av målskyttet.

I slutändan hade Lewandowski gjort 25 mål på 49 matcher, utöver det hade han 13 assist på sin lista. Ett snitt på ett mål varannan match, och en assist var fjärde. Ett rätt hyggligt facit för en spelare som många tyckte hade gått ned sig. Under sin sista säsong i Dortmund spelade Lewandowski 48 matcher, stod för 28 mål och 15 assist – rätt jämförbara siffror. Då får man också ha i åtanke att Lewandowski behövde tid på sig att anpassa sig till sina nya lagkamrater och att han inte alls hade samma status på planen i sitt nya lag som han hade i Dortmund.

Annons

På de senaste tre matcherna (med gårdagen inräknad) har Lewandowski noterats för tio mål. Ett makalöst facit för en spelare som många inte tycker har levererat. Mot Wolfsburg var det fem rekordsnabba mål, mot Mainz var det två och igår mot Dinamo Zagreb var det ytterligare tre. Guardiola jämförde Lewandowski inför gårdagens Champions League-match med Golden State Warriors stjärnspelare Stephen Curry. Basketspelaren som är ansedd som en av de bästa trepoängsskyttarna någonsin i NBA. ”When he is on fire, he triple triple triple”, som den spanske tränaren uttryckte det.

Lewandowskis vansinniga målfacit är ingen tillfällighet. Utöver att han har fått ett år på sig att anpassa sig till Guardiolas krav och förväntningar så kan den polske anfallaren också dra nytta av att Robben och Ribéry är skadade. För ersättarna till ”Robbery”, Douglas Costa och Kingsley Coman, används inte som inverterade yttrar utan som traditionella sådana. Costa och Coman rör sig inte inåt i planen, utan tar sig runt längst kanterna och levererar inlägg mot boxen där Lewandowski är som farligast. Det och att Thomas Müller agerat släpande forward och dragit på sig mycket uppvakning från motståndarnas försvarare har öppnat upp luckorna för Lewandowski som väntat på sina chanser.

Annons

”Att vara anfallare handlar om att vara tålmodig och att tro på dig själv. Du kommer inte att ha hundra bollkontakter som mittfältare. Ibland, som i matchen mot Mainz, rör du knappt bollen och måste röra dig till mittcirkeln för att bli involverad. Men du måste hålla dig koncentrerad och kämpa för chansen, för i Bayern kommer chansen garanterat, till slut”, sa Lewandowski i intervju med ESPN i veckan.

Klart är att Lewandowski verkar ha hittat rätt i Bayern och med sin nuvarande målsnitt konkurrerar han med den allra största – ”Der Bomber” själv, Gerd Müller. Och att nå den nivån, att ens nämnas i samma andemening som Gerd Müller, är så högt man kan nå som anfallare i Bayern München i modern tid. Det säger inte lite om vad Lewandowski just nu är i för form.

Publicerad 2015-09-30 09:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto