Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Ett o-Guardiolaeskt ögonblick av briljans"

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Inför matchen hade många pratat om en återgång till duellerna som var för några år sedan mellan Borussia Dortmund och Bayern München. Det var två lag med en bra säsongsinledning som skulle ställas mot varandra på Allianz Arena och många anade att Thomas Tuchel (som många gånger jämförst med Guardiola) skulle ha några ess i rockärmen – det visade sig i slutändan att det var Pep Guardiola med sina ess som återigen skulle lyckas övertyga sina kritiker om att han är mer av en pragmatiker än vad många tidigare trott.

Det var en inledning som chockerade. Till skillnad från många motståndare som kommer till Allianz Arena lät sig Dortmund inte falla ned långt i banan och rikta in sig på att försvara, utan valde istället att aggressivt sätta press på Bayern högt upp i planen. Det var en vågad och till en början effektiv taktik som satte de två kreatörerna Thiago och Alonso helt ur spel samtidigt som Dortmund försökte att hitta luckor i Bayerns försvar på kanterna.

Annons

Det var länge sedan jag såg ett Bundesligalag göra det så obekvämt för Bayern som Dortmund faktiskt gjorde det. Dortmunds vågade, uppoffrande försvarsspel satte Bayern i situation som de inte är vana vid på Allianz Arena. Bortalaget var starkare, vann fler närkamper och Bayern fick ofta vända hem spelet till sin trebackslinje som Guardiola hade formerat. Thomas Tuchel kunde inte ha varit nöjdare de inledande tjugofem minuterna av matchen. Han hade fått den precis dit han ville.

Sedan kom ett o-Guardiolaeskt ögonblick av briljans. Jerome Boateng (kallad ”Kaiser Boateng” likt Beckenbauer efter matchen) slog en perfekt långboll bakom Dortmunds högt stående backlinje mot en Thomas Müller som givit sig av på djupet. Müller lyckades på ett oförklarligt sätt få med sig bollen och lägga den i mål. Passen var dock det som var det något som vi inte haft för vana att se Bayern göra. Guardiola har sällan givit sig in på det raka spelet men igår var det ett knep som blev avgörande för matchen.

Annons

3-1-målet var en kopia av 1-0. Boateng, denna gång med vänsterfoten, slog en makalöst hög långboll mot en djupledslöpande Robert Lewandowski som mot en tvekande Roman Bürki kunde lägga in bollen i mål. 4-1-målet kom från ytterligare ett djupledsspel då Mario Götze, i en mycket misstänkt offsideposition, fick bollen på högerkanten och med en perfekt avvägd pass slog in den bakom Dortmunds mittbackar i boxen mot Lewandowski som kunde göra sitt andra för dagen.

5-1 var möjligen i överdrift. Thomas Tuchel satsade allt på ett kort när han bytte in Januzaj och Reus för Castro och Kagawa. Men Bayern och Guardiola visade på att man har genomgått en imponerande evolution under sommaren där man har anammat flera sidor av spelet som inte har varit särskilt tydliga tidigare. Redan förra säsongen kunde man märka tendenser av ett rakare djupledsspel, men det är först under den här hösten som det på allvar har givit resultat och blivit ett vapen för Bayern. Ingen kommer att kunna stoppa Bayern i Bundesliga, frågan är om någon kommer att kunna göra det i Champions League. Just nu är de huvudfavoriter för mig.

Annons

Dortmund då. Ja, det var ett rejält bakslag för Tuchel, hans första förlust som Dortmundtränare. Tränaren har hyllats som en frälsare under sina första månader i klubben. Det är dock inte bakslag som leder till att de behöva minska ambitionsnivån. Förlusten sved men att det finns kapacitet i laget råder det inga tvivel om. Dortmund blev naiva, speciellt efter det mentalt förödande 3-1-målet av Bayern och det hade nog de flesta klubbarna blivit. Man satsade allt framåt och det föll man på. Dortmund visade dock i inledningen att de har något som fått andra lag i Bundesliga har just nu – och det är kvalitet och taktisk smarthet. Det skulle förvåna mig om de inte når en av Champions League-platserna när säsongen är över.

Läromästaren Pep Guardiola vann tränarkampen mot lärjungen Thomas Tuchel och det på knockout.

Annons

Helgens snackisar

  • Den kanske största snackisen i Tyskland efter helgen är självklart Jürgen Klopp. I och med att Brendan Rodgers fick lämna och att det tidigare under helgen framkommit rykten om att Klopp skrivit på för Liverpool så har det blivit ett stort samtalsämne i Tyskland. Kicker pratade om att det var ”rena spekulationer”. Men ytterst få tyska medier har egentligen någon matnyttig, fräsch information. Vid tidigare tänkbara nya klubbadresser för Klopp har dock hans agent snabbt varit ute och dementerat nyheterna, inte denna gång. Vilket kanske säger en del om hur sannolikt det är.
  • Borussia Mönchengladbach vann sin tredje raka Bundesligamatch (2-0 mot Wolfsburg) under tränaren Andre Schubert, något ingen annan tränare i klubbens historia har lyckats med under sina tre inledande matcher. Tidigt framgick det att klubben sett Schubert som en interimlösning men efter hans fantastiska inledning tycks vinden ha vänt. Sportchefen Max Eberl uteslöt inte möjligheten att Schubert skulle kunna bli den ordinarie lösningen men sportchefen ville fortfarande ge sig själv möjligheten att sondera terrängen ytterligare. Schubert ser dock allt mer ut som en långtidslösning.
  • Annons
  • I bottenmötet mellan Hoffenheim och Stuttgart, ett mindre derby också, var det två pressade tränare som ställdes mot varandra i Markus Gisdol och Alexander Zorniger. Det slutade med oavgjort 2-2 och båda får leva ovisst ett tag till. Hoffenheim fortsätter att underprestera och har haft svårt att få ordning på defensiven, samtidigt ser Kevin Volland ut att ta nästa steg i sin utveckling. Zornigers Stuttgart fortsätter med sin frenetiska press på motståndaren men är likväl alldeles för skakiga defensivt. Dessa två tränare löper just nu stor risk att få lämna om resultaten inte börjar att gå deras väg.
  • Veckans tavla stod den i landslaget uttagne målvakten Bernd Leno för. På en hemåtpass från Jonathan Tah hoppade bollen över Lenos fot när han skulle slå iväg och rullade i mål. Inte den bästa av reklam för en målvakt som Jogi Löw tagit ut till den kommande landslagssamlingen. Leverkusen kvitterade dock mot Augsburg genom Karim Bellarabi innan Hakan Calhanoglu stod för nästa miss. På en straffspark gjorde han ”en Beckham” och halkade till och bollen gick över mål. Augsburg fick med sig en poäng och kan skatta sig lyckliga för Leverkusens misstag.
  • Annons
  • Hannover tog säsongens första seger mot Bremen vilket ger tränaren Michael Frontzeck lite andningsrum. Den nye sportchefen Martin Bader (tidigare Nürnberg) funderar nog efter andra tänkbara namn då Frontzeck långt ifrån har imponerat med sitt arbete under sommaren. Bremen påminner dock mer och mer om det lag som förra hösten var tabelljumbo. Då kom tränaren Viktor Skripnik in och storartat förde Bremen uppåt i tabellen. Frågan är om han kan lyckas med det konststycket igen.
  • Efter sin bästa ligastart på över 40 åkte Schalke på en rejäl stjärnsmäll hemma mot Köln. Bortalaget vann med 3-0 efter att ha kontrat ut sina motståndare men Schalkes tränare Breitenreiter lät sig inte nedslås utan pratade om ytterligare ett steg på utvecklingstrappan (”att inte låta sig nedslås”). Köln fortsätter sin stabila utveckling och tränaren Peter Stöger fortsätter att arbeta noggrant och utvecklande i sin omgivning.
  • Annons
  • Nykomlingen FC Ingolstadt fortsätter att ta poäng och knep i helgen en trea hemma mot Eintracht Frankfurt efter en seger med 2-0. Tränaren Ralph Hassenhüttl kunde inte vara nöjdare med sitt lags ligainledning och Ingolstadt placerar sig just nu sjätte plats i tabellen efter åtta omgångar med en målskillnad som lyder 6:6. Flera andra nykomlingar har gjort starka inledningar för att sedan falla igenom under våren, men just nu ser Ingolstadt ut att bli en nykomling som lever kvar ytterligare ett tag i Bundesliga.
Publicerad 2015-10-05 11:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto