Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bayern kollar inte på förebilder, utan vill vara en förebild

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

I fredags tog Bayern München det första spadtaget till deras nya ungdomsakademi som kommer att ligga i området kring Allianz Arena. För klubben är det kröningen av framgångarna under de senaste åren. Den nya ungdomsakademin ska fostra egna talanger till startelvan, något man har haft ont om på senare år.

Inte sedan Louis van Gaals tid har klubben utbildat en egen talang som tagit en ordinarie plats. Thomas Müller, Holger Badstuber och David Alaba är den senaste generationen av spelare att ta sig upp i a-laget. Trots stora förhoppningar i spelare som Gianluca Gaudino och Pierre-Emile Højbjerg har ingen lyckats etablera sig.

Annons

Ungdomslandslagen har saknat spelare från den tyska storklubben och det har fått klubben att agera. Barcelonas La Masia var självklart en inspirationskälla, berättade klubbens VD Karl-Heinz Rummenigge. Men man sneglade även på Manchester Citys nya ungdomsakademi som gav stor inspiration för Rummenigge. Bayerns ungdomsakademi kommer att kosta drygt en tredjedel av vad City betalade för sin, men målsättningen är att den ska vara minst lika bra.

En man som har haft mycket med byggandet att göra är Uli Hoeneß. Den tidigare starke mannen i klubben har sedan han fått möjligheten att lämna fängelset på dagarna varit involverad i Bayerns talangutveckling. Det har givit en energi och ett intellekt som har saknats i den delen av organisationen, till klubbens stora lycka.

Med ungdomsakademin vill Bayern, som numera tillsammans med Real Madrid och FC Barcelona är de ledande klubbarna i Europa, agera förebild och inte titta på vad andra gör. Tidigare har blicken ofta strävat mot andra klubbars agerande och uppbyggnad, nu vill Bayern själva vara en klubb som andra tittar avundsvärt på.

Annons

För de senaste åren har Bayern utvecklats med en enorm hastighet från att vara en av många toppklubbar till att vara en av de största. Det började med att klubben tog in Louis van Gaal som tränare för att skapa sig en identitet. Holländaren rörde visserligen upp mycket känslor, men han var den förste att ta steget mot egen spelstil i Bayern München.

Jupp Heynckes kom in efter och fyllde på med sina tankar och idéer. Han utvecklade van Gaals spelstil och la till flera element, framför allt hur Bayern skulle agera utan boll vilket ledde honom till stora framgångar. Med det blev Bayern ett flexiblare lag och trippeln var ett tecken på att man jobbat åt rätt håll.

Värvningen av Pep Guardiola var dock det största steget mot dominans. Den spanske tränaren som var eftertraktad av alla var Bayerns högsta dröm. Guardiola hamnade i München och under honom har spelidén utvecklats på ett inspirerade sätt. Bayern har under Guardiolas tre säsonger aldrig sett likadana ut, men alltid förbättrade.

Annons

Under åren har Bayern gått från att vara en klubb som för nöja sig med uppstickare till att värva de absolut största stjärnorna. Klubbens fantastiska ekonomi har givit den möjligheten, men utan det stärkta varumärket hade det aldrig varit möjligt för Bayern att plocka in en spelare som till exempel Arturo Vidal. En spelare som redan var etablerad som en av de bästa i sitt gebit. Han hade troligen valt en annan klubbadress för ett par år sedan.

Sedan säsongen 2011/2012 har klubben alltid nått Champions League-semifinal och det är något som bekräftar bilden av framgångarna. För aldrig tidigare i klubbens historia har man lyckats med den bedriften. Inte ens under det framgångsrika 70-talet tog man sig till fyra raka Europacupsemifinaler.

När Bayern vann sin tredje raka Europacupfinal 1976 var man ovetandes om att det skulle ta 25 år innan nästa skulle dyka upp. 2001 vann man efter straffläggning mot Valencia, sedan tog det ytterligare 12 år innan nästa dök upp. Nu hoppas man sänka avståndet mellan Champions League-titlarna ytterligare.

Annons

Ikväll är det Arsenal som ska försöka stoppa tyskarna på brittisk mark. Guardiola och Bayern har all respekt för Arsenal men just nu är gruppspelet bara ett steg på vägen mot målet – Champions League-finalen. I det långa loppet har Bayern kommit långt på vägen. Klubben har skapat sig en egen identitet och med byggandet av den nya ungdomsakademin kommer man sig ännu närmare sitt stora mål – att vara störst i världen.

Publicerad 2015-10-20 09:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto