Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Talangen som ska stoppa Pogba, Marchisio och Cuadrado

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Sommaren 2013. Den 21:a juli. Borussia-Park i Mönchengladbach. Bayern München har precis vunnit träningsturneringen Telekom Cup efter en uppvisning i finalen mot värdarna Borussia Mönchengladbach. Bayern firar sin 5-1-seger men hos den sportsliga ledningen i storklubben finns bara en sak i tankarna: Mahmoud Dahoud.

Den då 17-årige spelade på det centrala mittfältet för Mönchengladbach i finalen. Dahoud, det okändaste namnet på planen, imponerar stort trots att hans lag faller med besked. Den tyske ungdomslandslagsspelaren agerar lugnt, behärskat och sätter gång på gång stopp för Ribéry när den franske mannen försöker att hitta ytor framför Mönchengladbachs backlinje.

Annons

I närkamper med Thiago och Toni Kroos tvivlar inte Dahoud för en sekund på sin egen förmåga. Den talangfulle mittfältaren ligger de två stjärnorna hack i häl, täpper till ytor och passningsvägar som den den mest erfarne fotbollsspelaren på planen. Han visar inga sympatier, inga imponerande ögon gentemot sina stjärnmotståndare utan förhåller sig iskall till situationen.

Många trodde att Dahoud efter den matchen skulle slå igenom på allvar i Mönchengladbach. Tränaren Lucien Favre hyllade gång på den gång den unge mittfältaren, gång på gång höll dock den schweiziske tränaren Dahoud borta från fotbollsplanerna i Bundesliga. Favre ville inte skicka ut honom talangen för tidigt i hetluften, med risk att bränna ut honom fullständigt.

Ironiskt nog kom Dahouds första insats från start i Bundesliga i Favres sista match. Bortamötet och derbyt mot Köln slutade med förlust 0-1. Dahoud hade äntligen tagit klivet in i Mönchengladbachs startelva, två år försent enligt många. Bara dagen efter lämnade tränaren som Dahoud sagt är den ”bäste han kunnat önska sig”, Lucien Favre, sitt jobb.

Annons

Favres förlust blev Dahouds seger. För under den nye tränaren André Schubert åtnjuter den 19-årige Dahoud fullaste förtroende. Han har spelat alla matcher från start sedan matchen mot Köln och har växt fram till en av de absoluta nyckelspelarna i det pånyttfödda Mönchengladbach som just nu röner stora framgångar i Bundesliga.

Med hjälp av en annan schweizare, Granit Xhaka, har Dahoud hittat sin rätta plats i klubben. På det centrala mittfältet har Dahoud täppt igen den stora lucka som landslagsmittfältaren Christoph Kramer lämnade när han i somras återvände till Leverkusen efter att ha varit utlånad till Mönchengladbach i två år.

”Mo”, som Dahoud kallas, har enligt sin företrädade Kramer en ”enorm potential”. ”När han fortsätter så kan han uppnå mycket. Han måste lära sig att inte vara så självkritisk. Han vill ofta för mycket.”

Annons

”Mo”, en perfektionist som hela tiden strävar efter det bästa, som aldrig nöjer sig med sin nuvarande kvalitet. Samma förklaring skulle kunna användas på hans förre tränare Lucien Favre.

Sportchefen Max Eberl kallar Dahoud för en ”instinktsfotbollsspelare”. Mittfältarens föräldrar flydde från Syrien när Mo var nio månader. Han växte upp och formades i betongen, på parkeringsplatser runt om i området där han bodde. ”Ingen i området hade en bil så vi kunde inte ta oss till någon gräsplätt”, berättade Dahoud med stor stolthet i en intervju.

Det var på parkeringsplatserna som han lärde sig det mesta som han har med sig på planen. Mo har en instinktiv förmåga att hitta rätt ytor, att läsa spelet och att förstå spelskeenden. Det är därför han ofta blir involverad i spelet. Inte för att han söker det, utan för att han känner det. Han anar redan i förväg var han ska vara för att vara spelbar, en förmåga som sitter i ryggmärgen.

Annons

Ikväll mot Juventus hemma på Borussia-Park spelar Mahmoud Dahoud sin kanske största fotbollsmatch i hans ännu unga karriär. För två år sedan hette motståndarna Thiago, Kroos och Ribéry. Ikväll heter de Pogba, Marchisio och Cuadrado. Trots det kommer ögonen dras mot Dahoud. Bayern München är fortfarande intresserade. Och det skulle inte förvåna mig om Juventus är det också efter kvällens match.

Publicerad 2015-11-03 11:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto