Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lista: Höstens…

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

I mitt senaste blogginlägg summerande jag Bundesligaåret 2015. I detta inlägg tänkte jag lista Bundesligahösten 2015. En höst som har innehållit såväl positiva utropstecken som negativa. Vissa har överpresterat, andra har underpresterat och när man kommer till kritan finns det väldigt många saker som man kan lista och väldigt som faktiskt är särskilt intressanta.

Men även om jag nu har sänkt mitt eget inlägg tänkte jag lista några saker. Det är min blogg och jag gör vad jag vill, ungefär. Sen är jag dessutom högst medveten om att listor av olika slag kan vara intressanta för läsare, dels för att jämföra med sin egna uppfattning och dels för att vissa faktiskt anar att jag vet (till viss del) vad jag pratar om. Så här är den, en listsummering av Bundesligahösten 2015.

Annons

Höstens bästa spelare

  1. Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund)
  2. Thomas Müller (Bayern München)
  3. Henrikh Mkhitaryan (Borussia Dortmund)

Motivering: Vi fortsätter på listor där det finns oerhört många bra alternativ att välja mellan. Den spelare som enligt mig har varit bästa spelare under hösten är Dortmunds vindsnabbe anfallare Pierre-Emerick Aubameyang. Auba har hittat ytterligare en växel i sitt spel under den nye tränaren Thomas Tuchel och står noterad för 18 mål och 4 assist på 17 matcher. Ett makalöst facit och för mig är det inte bara hans siffror som imponerar, utan hela hans närvaro på fotbollsplanen och därför hamnar han högst upp på listan. Stark tvåa är Thomas Müller som spelar sin bästa hittills bästa fotboll under Pep Guardiola. 14 mål och 4 assist står Müller på efter hösten och han kommer att vara med i poängtoppen när säsongen räknas samman. Trea blir en annan Dortmundspelare i Henrikh Mkihtaryan som verkligen har blommat ut och tillsammans med Aubameyang varit en av anledningarna till Dortmunds stora lyft denna höst.

Annons

Höstens bästa värvningar

  1. Javier Hernandez (Bayer 04 Leverkusen)
  2. Douglas Costa (Bayern München)
  3. Yoshinori Muto (1. FSV Mainz 05)

Motiveirng: Det finns otroligt många spelare som kan nå en topp 3-lista över höstens nyförvärv och jag anar att det finns lika många åsikter som det finns spelare i Bundesliga kring vad man tycker. I min lista återfinner sig Chicharito högst upp på listan av den enkla anledningen att även om förväntningarna var förhållandevis stora så har han överträffat dem med råge. Han har petat ikonen Stefan Kießling och mexikanen har varit ovärdelig med sina 11 Bundesligamål under hösten. Tvåa på listan hamnar Douglas Costa som har varit Bayern Münchens bästa nyförvärv under sommaren. Costa har imponerat och visar att det finns en framtid efter Robben och Ribéry. Sist men inte minst återfinns Yoshinori Muto som verkligen har hittat rätt i Mainz. Okazaki såg ut att bli ett rejält tapp för Mainz men Muto har täppt till luckan och ryktas redan till flera toppklubbar.

Annons

Höstens sämsta värvningar

  1. Franco Di Santo (FC Schalke 04)
  2. Milos Jojic (1. FC Köln)
  3. Dante (VfL Wolfsburg)

Motivering: Ytterligare en lista där det finns flera goda kandidater som skulle kunna vara med. För mig är höstens sämsta värvning (och detta är endast sett till Bundesligaprestationer) Franco Di Santo som värvades in som en lösning till Schalkes offensiv där Klaas-Jan Huntelaar blivit till åldern. Di Santo har inte imponerat under hösten och har knappt setts till i Bundesliga. Det kändes som en stor värvning på förhand och med tanke på hur bra Di Santo var i Bremen är hans insatser i Schalke under all kritik. Bakom honom finns Milos Jojic som efter sommarens U21-EM kändes som en perfekt värvning för Köln men serben har inte alls imponerat i den nya klubbtröjan. Dante har inte imponerat alls sedan han i slutet av augusti lämnade Bayern för Wolfsburg. Mittbacken har inte varit den trygghet som Wolfsburg sökt och hamnar därför på listan.

Annons

Höstens tre överraskningar (spelare)

  1. Julian Weigl (Borussia Dortmund)
  2. Kevin Kampl (Bayer 04 Leverkusen)
  3. Yunus Malli (1. FSV Mainz 05)

Motivering: En spelare som inte kom med på listan över höstens bästa värvningar men som verkligen har imponerat är Dortmunds Julian Weigl. Den unge mittfältaren kom från 1860 München som ett av Dortmunds minst namnkunniga nyförvärv men gick omedelbart in och satte sin prägel på laget. Spelskicklig och intelligent mittfältare som har spelat sig till en plats i laget vilket får imponera med tanke på att det pratades om att han skulle lånas tillbaka till 1860 när han köptes in. Kevin Kampl har hittat rätt i Leverkusen efter en svag vår i Dortmund. Den allsidige mittfältaren har varit ett utropstecken i ett Leverkusen som varit skakigt under hösten. Sist men inte minst har vi Yunus Malli som funnits under en längre tid i Mainz som den här hösten har varit bländande i sin lugna tillvaro. Malli kommer, om hans form fortsätter, troligen värvas till en större klubb efter säsongen.

Annons

Höstens tre besvikelser (spelare)

  1. Arturo Vidal (Bayern München)
  2. Julian Draxler (VfL Wolfsburg)
  3. Pierre-Emile Højbjerg (FC Schalke 04)

Motivering: Tre spelare som kom in som nyförvärv men som verkligen har underpresterat återfinns på denna lista. Den största besvikelsen för mig är Arturo Vidal som var Bayerns stora värvning men som har varit en blek kopia av sig själv under hösten. Förväntningarna på Vidal som det nya råskinnet, spelaren som skulle få energin att flöda på Allianz Arena har inte motsvarats och om Bayern planerar att vinna Champions League i vår behöver Vidal komma igång. Julian Draxler värvades efter att Kevin De Bruyne släpptes av Wolfsburg men Draxler har inte varit något utropstecken i sin nya klubb. För de summorna som Wolfsburg betalade förväntar man sig mer och Draxler har mycket att leva upp till. Trea på listan är Pierre-Emile Højbjerg som lånades in av Schalke men som knappt på speltid och när han väl fått det har han inte alls sett bra ut. Den danske supertalangen börjar få ont om tid innan han gått från talang till en ordinär a-lagsspelare.

Annons

Höstens tre överraskningar (lag)

  1. Hertha Berlin
  2. SV Darmstadt 98
  3. FC Ingolstadt

Motivering: Höstens lag och stora överraskning är för mig Hertha Berlin. Förra säsongen var Hertha ett högst blekt lag som överlevde mycket tack vare andra lags brist på kvalitet, inte Herthas egna. Pal Dardai har under sommaren jobbat hårt med laget som ser fysiskt starkare ut, bekvämare ut i sin taktik och generellt mer glada ut på fotbollsplanen. Man ska inte heller underskatta sportchefen Preetz roll då han träffat rätt med de flesta av sina nyförvärv. Nykomlingarna Darmstadt och Ingolstadt har trots att man inte spenderat särskilt mycket pengar gjort ett bra jobb och inte alls blivit överkörda som många hade trott på förhand. Imponerande höst från båda klubbarna, men Hertha är exemplet som står ut lite extra.

Höstens tre besvikelser (lag)

Annons
  1. 1899 Hoffenheim
  2. VfB Stuttgart
  3. Werder Bremen

Motivering: Föga förvånande är det tre bottenlag som befinner sig som besvikelserna från hösten. Wolfsburg hade varit ett alternativ men jag tycker att Hoffenheim, Stuttgart och Bremen har stått ut i mängden som besvikelser. Hoffenheim för att de trots rätt starka nyförvärv och sikte på Europa League varit under isen en större del av hösten. Stuttgart för att deras nya satsning med Zorniger som tränare dog före den ens hade kommit igång. Bremen för att de inte kunde bygga vidare på deras fantastiska vår förra säsongen utan istället ser fullständigt splittrade ut i sitt spel. Hoffenheim är den största besvikelsen men i ärlighetens namn fanns det många goda kandidater till den titeln.

Höstens tränare

  1. Dirk Schuster (SV Darmstadt 98)
  2. Pal Dardai (Hertha Berlin)
  3. Annons
  4. Martin Schmidt (1. FSV Mainz 05)

Motivering: Nu vet jag att några sitter och tänker ”hur kan denna lista skilja sig så från de tre klubbarna som överraskade?”. En rimlig fråga men för mig är det vissa saker som skiljer i bedömningen. En klubb kan överraska tack vare flera individers jobb. Det kan vara spelare, sportchefer, tränare som lyfter en klubb – inte specifikt just tränaren. För mig återfinns där höstens tränare i Darmstadt, det vill säga Dirk Schuster. Schuster har fått Darmstadt till en nivå där de inte är slagpåse som de faktiskt borde vara. Darmstadt spelar ingen bländande fotboll men spelar efter sina resurser. Schusters förmåga att jag just anpassa taktik och nivå efter lagets kunskaper är imponerade och därför hamnar han högst på listan. Tvåa är Pal Dardai som är en av de stora anledningarna till Hertha Berlins ansiktslyft, men han är inte helt ensam bakom jobbet. Trea hamnar Martin Schmidt som verkligen har fått Mainz att överprestera trots att man egentligen inte har blivit särskilt mycket bättre under sommaren.

Annons

Höstens tre händelser

  1. Robert Lewandowskis 5 mål
  2. André Schuberts Mönchengladbachvändning
  3. Claudio Pizarros återkomst i Bremen

Motivering: Sist men inte minst tänkte jag ta upp tre saker som inte hamnar någon annanstans men som måste nämnas från hösten. Först och främst måste man nämnas Robert Lewandowskis makalösa målkalas mot Wolfsburg. Inbytt och sedan fem mål inom loppet av nio minuter. Något som kommer att vara kvar i historieböckerna i ett bra tag framöver. André Schubert klev in i Mönchengladbach efter ikonen Lucien Favre som inledde säsongen med fem förluster och Schubert har under hösten för Mönchengladbach tillbaka till toppen, bland annat genom en seger mot Bayern München. En annan händelse som måste nämnas är Claudio Pizarros återkomst i Bremen som ledde till stort jubel och fina ankomstscener på flygplatsen i Bremen. Pizarro har tyvärr inte imponerat på planen, men återkomsten var mäktig.

Annons

God fortsättning!

Publicerad 2016-01-02 14:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto