Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Solen skiner över Hamburg igen

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Hamburger SV

Tränare: Bruno Labbadia

Tabellplacering: 10 av 18

Poäng: 22

Målskillnad: 19:23 (-4)

Mitt tips: 14 av 18

Betyg: +++ (Väl godkänt)

Efter säsonger av bekymmer och negativa rubriker är Hamburg ute från det dystra och mörka. Solen skiner över Hamburg igen. Åtminstone ur medial synpunkt. Hösten har inte strålande, men ett startskott i rätt riktning som vittnar om en potentiell kraft som på sikt kan ta klubben tillbaka till toppen. Det går inte annat än att vara imponerad över den scenförändring som har skett under det senaste halvåret i en klubb som enligt många var slut.

Höstens tre plus

+ Uppvaknandet

Annons

Efter två säsonger där Hamburg har varit i en långvarig dvala har den höst varit ett uppvaknade där sinnena har vaknat till liv. Hamburg är tillbaka. Tillbaka till där man låg innan mardrömmen inleddes och nu har man kontrollen över sitt öde på ett helt annat sätt. Hamburg tar sina välbehövliga poäng. Går inte på samma nitlotter som tidigare. Och det är mer värt än något annat denna säsong.

+ René Adler

René Adlers karriär har varit brokig. Från att ha varit förstemålvakt i Leverkusen och i landslaget förstörde skador flera säsonger för honom vilket förde honom till en plats långt ifrån rampljuset. Med jämna mellanrum har han visat sin klass men under denna höst har han för första gången på flera år varit stabil vecka in och vecka ut.

+ Bortaspelet

Volkparksstadion i Hamburg har inte varit en ointaglig borg för HSV. Istället är det bortaspelet som har imponerat där Hamburg har tagit 14 av sina 22 poäng. Med den imponerande siffran är Hamburg – efter Bayern och Dortmund – det lag som har tagit flest poäng på bortaplan.

Annons

Höstens tre minus

– Avslutande 3 omgångar

Hamburg har generellt sett haft en framgångsrik höst men avslutningen blev något av ett antiklimax för en klubb som tycktes ha fått kontroll på läget. En poäng borta mot Wolfsburg (1-1) blev det visserligen men två hemmaförluster mot Mainz (1-3) och Augsburg (0-1) lämnade en bitter eftersmak.

– Skadorna

Det stora svenskhoppet Albin Ekdal inledde stabilt men åkte på en skada som höll honom borta under större delen av hösten. Men det är inte bara Ekdal som varit borta. Ett annat nyförvärv i Aaron Hunt har också gått skadedrabbad. Likaså Gojko Kacar. Vad jag vill säga är att Hamburg dragits med flera skador som har minskat alternativen för tränaren Bruno Labbadia i sin uppställning.

– Insläppta mål i den andra halvleken

Det statistiskt mest iögonfallande med Hamburgs höst är antalet insläppta mål och när de har skett. Av de 23 insläppta målen under hösten har 5 kommit i första halvlek och hela 18 (!) i den andra halvleken. 78% av målen har alltså släppts in under andra halvlek vilket är bedrövligt facit för Hamburg.

Annons

Vad som inger hopp

+ Bruno Labbadia

Många var tveksamma till huruvida Bruno Labbadias andra sejour i klubben skulle bli en framgång. Jag var betydligt positivare även om klubben klarade sig kvar med nöd och näppe i Bundesliga. Labbadia är kanske inte den tränare som har fått störst rubriker för sina prestationer men faktum är att hans facit är långt ifrån dåligt. Den första sejouren i Hamburg var inte dålig och kröntes med en Europa League-semi. Hans tre år i Stuttgart ledde till Europa League och sedan han fick sparken där har klubben gått spikrakt nedåt. Labbadia är ingen garant för vacker fotboll och titlar, men en garant för stabilitet och trygghet vilket var precis vad Hamburg behövde och fortsatt behöver.

Vad som inger tvivel

– Trycket hemma

Under de senaste åren har Hamburg dragits med sportsliga och ekonomiska problem. Det går inte att blunda från. Hamburg har haft det tungt och inte har situationen underlättats av de egna supportrarna. HSV blir ofta bortglömt som en av de större klubbarna i Tyskland och pressen där är betydligt mycket större än på många andra platser i landet. Trycket har varit en negativ faktor som klubben och spelarna har svårt att bortse ifrån och det har påverkat resultaten. Vilket det absolut kan göra igen om det vill sig illa.

Annons

Mitt tips: 9 av 18 (mitenplacering)

Hamburg har spelat sitt bästa halvår på länge och det har åter infunnit sig ett hopp och en tro uppe i hamnstaden. Tränaren Bruno Labbadia har helgonförklarats och historierna om att tränaren är ”en man av staden” tar aldrig slut. Den positiva känsla som finns i Hamburg gör att man rider på en våg in i våren av glädje. Trots att träningsmatcherna under januarivilan inte har varit särskilt bra har jag en känsla av att Hamburg fortsatt kommer att tåga på i mitten av tabellen under våren.

Publicerad 2016-01-17 11:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto