Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vill Hoeneß tillbaka, kommer han tillbaka.

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Den 29:e februari är Uli Hoeneß återigen en fri man. Beslutet att den tidigare Bayernpresidenten kommer att släppas ur fängelset i förtid tillkännagavs igår. Nu är det upp till honom själv att besluta om han vill återvända till fotbollen, för manegen är krattad för en comeback.

När historien om Uli Hoeneß skattefusk kablades ut över Tyskland var det en nyhet som sände skallvågor hela vägen till Berlin där Angela Merkel uttalade sig med nedstämd ton. Hoeneß, en moralisk högborg inom den tyska fotbollen, hade själv i flera år hållit under mångmiljon belopp från den tyska staten i form av skattepengar som han hade haft på konton i Schweiz. Han dömdes för att ha hållit undan 28 miljoner euro, då hade han redan betalat tillbaka summor uppemot 43 miljoner euro.

Annons

För Bayern München var det en skam att deras egen president, en president som predikat högt och brett om Bayerns styrka att kunna konkurrera ute i Europa utan shejker och ekonomiska injektioner, åkte dit för skattefiffel. FC Bayern var Hoeneß egen skapelse, hans barn och frågan var om det inte gjorde mer ont för Hoeneß att se klubben svärtas ned av hans handlingar än hans eget namn.

Men innan Hoeneß tog sin första steg in i fängelselivet ordnade han upp det kaos han skapat och orkestrerade sin egen återkomst. Genom att övertala sin mångårige kompanjon och den tidigare ekonomiskt ansvarige i klubben, Karl Hopfner, från att återvända från sin förtidspension fick klubben en ersättare på tronen med auktoritet och kunskapen nog för att kunna driva klubben vidare tillsammans med Karl-Heinz Rummenigge som offentligt tog en tydligare maktroll.

Annons

Hoeneß själv var tillbaka i klubben tidigt in på 2015 då han fick rätt till dagliga permissioner. Som ansvarig för talangutvecklingen i klubben pressade Hoeneß på för det första spadtaget av det nya ungdomsakademin som nu byggs i närheten av klubbens hemmaarena. Vidare höll han sig ajour med den dagliga verksamheten utan att lägga sig i beslutsfattande.

I februari, efter 637 dagar i fängelse, kommer Hoeneß ut ur fängelset och i höst går passande nog Karl Hopfners mandat som president ut. För Hoeneß är det en ypperlig möjlighet att komma tillbaka till den post han besatt innan han sattes bakom galler. ”Det var inte allt”, var Hoeneß sista stora uttalande innan han åkte in och klubben har inga tankar på att stoppa hans återkomst, förutsatt att han själv vill tillbaka.

Mannen som ansågs vara tysk fotbolls mäktigaste, skaparen av vad vi idag känner som FC Bayern München, är självklart en tillgång för klubben och det är medlemmarna medvetna om. Uli Hoeneß var mannen som genomförde visionen om att skapa en välskött och mäktig klubb, driven av dess egna människor. Resultatet är enastående. Bayern München är en förebild för alla fotbollsklubbar ute i Europa, för att inte säga världen, idag. Vill Hoeneß tillbaka, kommer han tillbaka. Inget kan hindra honom.

Annons
Publicerad 2016-01-19 14:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto