Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

PL-pengar kan vara bra för tysk fotboll

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Igår presenterade det tyska fotbollsförbundet siffrorna från fotbollsåret 2015 där Bundesliga stod för en rekordomsättning. Totalt 2,62 miljarder euro har omsatts i ligan vilket är en stor siffra. Samtidigt är den rätt liten om man jämför det brittiska tv-avtalet som ligger på drygt 2,3 miljarder euro för de kommande åren. Säger en hel del om de milsvida skillnaderna i ekonomi i de olika ligorna. Det går helt enkelt inte att slåss på samma nivå just nu och det betyder att de tyska klubbarna får hitta nya vägar till framgång.

Två av vägarna till framgång är scouting och utveckling av egna talanger, något som de tyska klubbarna har lagt stor möda och energi på under de senaste åren. De tyska klubbarna har insett att man inte kommer att kunna konkurrera med summorna från England, men det betyder inte att man inte kommer att kunna konkurrera på fotbollsplanen. Flera sportchefer har pratat om vikten av att sälja spelare dyrt till England och sedan investera inkomsterna intelligent, vilket betyder att man inte enbart lägger stålarna i transferkassan.

Annons

Det är i mina ögon rätt väg att gå och ett smart sätt att se på det. För utöver Bayern München och möjligen, jag säger möjligen, Dortmund är det få klubbar som kommer att kunna utmana ekonomiskt. Stjärnorna kommer att lämna. Shinji Okazaki lämnade Mainz för hissnande 11 miljoner euro i somras. Timm Klose, bänknötare i Wolfsburg, betalade mittenlaget Norwich 12 miljoner euro för. Vi kommer säkerligen att få se fler sådana här försäljningar i framtiden. Det går helt enkelt inte att konkurrera med de summorna och dessutom är det bra affärer för de tyska klubbarna.

Om vi tar Timm Klose har vi ett lysande exempel på en bra affär. Klose kom från Nürnberg för dryga 6 miljoner euro sommaren 2013. Sedan dess har han på 85 möjliga Bundesligamatcher gjort totalt 30 insatser. Och med 30 insatser menar jag inte 30 hela matcher (den siffran ligger på 19) utan vi pratar om allt mellan 3 minuter och 90 minuter. Han har alltså medverkat i 35% av Wolfsburgs matcher sedan 2013. Vissa har varit bättre, vissa sämre – men Klose har aldrig gjort något exceptionellt. Trots detta har hans försäljningsvärde, sett till prislappen 2013 och prislappen 2016, ökat med hissnande 100%. Är inte det rätt intressant och samtidigt lite, jag vet inte om det är rätt ord, oroväckande (åtminstone ur ett brittiskt perspektiv)? Lägg också till att han värderades till 3 miljoner euro när han såldes till Norwich jämfört med 5,5 miljoner euro när han värvades till Wolfsburg.

Annons

Vi kan göra ett liknande räkneexempel på Shinji Okazaki. Japanen värvades till Mainz sommaren 2013 från Stuttgart där han mest hade varit en reserv. Mainz betalade 1,5 miljoner euro för anfallaren som värderades till 2 miljoner euro. En bra affär redan där för Mainz. Okazaki var, till skillnad från Klose, en nyckelfigur i Mainz, en habil Bundesligaspelare och gjorde totalt 65 insatser av 68 möjliga i Bundesliga för Mainz (samt 27 mål). Leicester fick upp ögonen för den atletiske och snabbe japanen och bestämde sig för att slå till, självklart medvetna om hans värde hade stigit. Leicester betalade, som tidigare skrivet, 11 miljoner euro (3 miljoner över hans marknadsvärde) vilket betyder att hans försäljningsvärde inom loppet av två bra, men inte fantastiska, år stigit med otroliga 450%.

Om man då sitter och väger fördelar fram och tillbaka som sportchefen Christian Heidel i Mainz gjorde så kan han ju på nackdelssidan säga att man skulle tappa en viktig spelare och en bra målskytt. På den positiva sidan kan han säga att man gjort en fantastiskt bra affär. Man får in gott om pengar för att köpa in ett nyförvärv med stor potential och man kommer att ha gott om pengar över för lägga på låt säga nya träningsanläggningar, ungdomstränare och scouting. Summa summarum: affären var till 90% positiv och 10% negativ, med andra ord en bra affär.

Annons

Ersättaren för Okazaki hittade Mainz i Yoshinori Muto. Han betalade klubben 2,8 miljoner euro för (300 000 över hans marknadsvärde) vilket betyder att man hade drygt 8 miljoner kvar till annat. Muto har varit en succé och under vintern har han ryktats bland andra till Manchester United som sas vara villiga ett betala närmare 16 miljoner euro. Ponera att han skulle säljas för det innan transfersfönstret stänger. Det skulle betyda att på ett halvår har Mutos försäljningsvärde ökat med 471% och Mainz dragit in ytterligare en vinst på 13 miljoner euro.

Det är någonstans fascinerande och visar på hur man genom effektiv utbildning och scouting kan tjäna oerhörda pengar på de brittiska klubbarnas ökade kaffekassor. För det är vad det är just nu i England, kaffepengar. De mindre brittiska Premier League-klubbarna kan värva statusmässigt starkare spelare från Bundesliga för att de har råd, eller snarare för att de är villiga ett betala summor som de tyska lagen inte är villiga att betala för en spelare i en konkurrents lag.

Annons

Vad jag någonstans vill komma fram till är att även om Premier League dominerar ekonomiskt, trots Bundesligas positiva utveckling, behöver det inte vara särskilt negativt. Om man som Bundesligaklubb använder pengarna rätt kan man i det stora hela växa till sig. Oavsett om det är i ungdomsarbetet eller i scoutingarbetet eller vad det nu kan vara. Chansen finns att de mindre Bundesligaklubbarna gör sig en hacka och kan förbättra sina klubbar, vilket i längden är en total förbättring av Bundesliga. Vilket är ungefär vad Mainz gör. Och Volkswagen kan ju alltid behöva Wolfsburgs Klosepengar.

—–

Bundesligapodden omslagsbild koncept 1[8]

Och för er som inte har något bättre för er så kan jag rekommendera er att lyssna på den i veckan lanserade Bundesligapodden där jag programledet och tillsammans med Kate Westerlund, Erik Malmqvist, Andreas Holm och Filip Wollin pratar om det som sker i den tyska fotbollen. Ljudet var sådär i den första podden, barnsjukdomar som kommer att förbättras, men innehållet var desto bättre. Lyssna gärna. Finns på iTunes (Podcaster), bundesligapodden.wordpress.com och förhoppningsvis snart på Acast.

Annons
Publicerad 2016-01-28 20:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto