Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pokern har börjat

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Efter sju raka matcher utan seger var det klassiska måttet rågat i Frankfurt. Tränaren Armin Veh kunde inte längre vara kvar och det visste ledningen om, trots deras ryggdunkningar och försäkringar till tränaren de senaste veckorna. Men en kvalplats och en formsvacka som endast möts i paritet av Hannover var det dags för Frankfurt att inleda pokerspelet inför den avgörande bottenstriden.

Beskedet var inte chockerande. Fansens burop på Commerzbank-Arena har för varje match som gått eskalerat vid stadionvärdens utropande av Armin Vehs namn. Tränaren som återvände inför säsongen efter en kortvarig visit i Stuttgart, kunde aldrig förvalta det han gjort i Frankfurt mellan 2011-2014. Istället kommer hans andra sejour att ses som ett fatalt misslyckande och kanske avslutet på Vehs dalande tränarkarriär.

Annons

För vem skulle vilja anställa en 55-åring som först lämnade Frankfurt för att han var ”trött på att gratulera motståndartränarna”, följde upp det med att lämna Stuttgart – klubben han förde till Bundesligatiteln 2007 – bara fyra månader in i uppdraget för att sedan återvända till Frankfurt och nu alltså få lämna bankstaden med svansen mellan benen. Risken är att Veh kommer att sålla sig till den stora mängd äldre tyska tränare som ingen klubb verkligen känner att de kan bygga en långsiktig framtid med, åtminstone inte i Bundesliga.

Vehs framtid i Eintracht var redan förutbestämd. Oavsett utgång i ligan hade han fått lämna tränarrollen så sent som till sommaren. Ingolstadts Ralph Hasenhüttl stod uppradad till att ta över tränarjobbet, samtidigt skulle Veh erbjudas en ansvarsfull roll i klubbens styrelse. Nu får klubben stryka båda planerna till följd av beslutet att låta Veh få gå redan under säsongen.

Annons

I Frankfurt planerar man att installera en ny tränare innan lördagens match mot Mönchengladbach på bortaplan. ”Vi vill ha en tränare att bygga en framtid med”, säger klubbens representanter utåt och namn som tycks ligga högst upp på agendan är Jos Luhukay (tidigare Hertha Berlin), Niko Kovac (tidigare förbundskapten Kroatien) och Markus Gisdol (tidigare Hoffenheim).

Oavsett vem som blir tränare i Eintracht Frankfurt har klubben visat sin första hand i pokerspelet som är nedflyttningsstriden i Bundesliga. Vad som länge såg ut att vara en hand stark nog för att oro kring nedflyttning, krackelerade när andra klubbar bytte ut sina händer och fick bättre givar. Endast den hopplösa tabelljumbon Hannover har tagit färre poäng de senaste sju omgångarna, samtidigt har bottenkonkurrenter som Werder Bremen och 1899 Hoffenheim börjat att ta viktiga segrar och lämnat Frankfurt i en prekär situation vilket gjorde de tvungna att agera.

Annons

Och de nio matcher som återstår för Frankfurt är ingen enkel visa. Utöver bortamatcher mot Bayern München, Bayer Leverkusen och Borussia Mönchengladbach har man en hemmamatch mot Borussia Dortmund. Dessutom har man tre avgörande matcher mot konkurrenterna i bottenstriden i Hoffenheim, Hannover och Werder Bremen. De återstående två matcherna är derbyn mot Mainz och Darmstadt. Klubben och den nye tränaren hade nog önskat sig ett lättare spelschema.

Formsvackan och det återstående spelschemat gör att Frankfurts mardröm om nedflyttning är högst reell. Samtidigt kan man se det positivt och säga att klubben själva har avgörandet i sin egna händer då de ställs mot många andra lag involverade i bottenstriden. Klart är att klubben, som flyttades upp till Bundesliga så sent som 2012, försökte att hålla sin svaga hand vid liv så länge som möjligt och att det sprack. Det sena spelet kan bli avgörande och klubben får hoppas att den nya given slår väl ut – annars är risken att man spelar i 2. Bundesliga kommande säsong.

Annons

***

Resultat från helgen: Wolfsburg 2-1 Mönchengladbach, Stuttgart 5-1 Hoffenheim, Augsburg 3-3 Leverkusen, Werder Bremen 4-1 Hannover, Eintracht Frankfurt 1-1 Ingolstadt, Köln 1-3 Schalke, Dortmund 0-0 Bayern, Mainz 0-0 Darmstadt, Hamburg 2-0 Hertha Berlin

***

Borussia Dortmund lyckades inte minska avståndet till Bayern som trots att det slutade mållöst, var en temporik och fotbollsmässigt bra match. Vinner Bayern titeln nu? Med stor sannolikhet. Även om Dortmund inte har gett upp hoppet. Men Dortmund behöver mer eller mindre gå rent, samtidigt som Bayern ska slarva bort minst två matcher och det har jag svårt att se ska hända.

***

Kul att se att Albin Ekdal var tillbaka i Hamburg och fick fira med en seger mot topplaget Hertha. Albin har saknats i Hamburg och det finns inga tvivel om att han är en tänkt nyckelspelare i deras lag. Även kul att se att Nabil Bahoui fick göra sina första minuter i Bundesliga. Bådar gott för framtiden.

Annons

***

Nu kan vi väl ändå räkna bort Hannover från Bundesliga kommande säsong? Förlust mot Bremen i helgen (som i sin tur ser ut att säkra kontraktet) och avståndet upp till kvalplats är sju poäng. Känns ointagligt, speciellt eftersom att Hannover inte har imponerat alls under våren.

***

Leverkusen tar igen en tremålsunderläge mot Augsburg men den stora snackisen efteråt var inte det utan att den avstängde tränaren Roger Schmidt var i Spanien och kollade på kommande Europa League-motståndaren Villareal. Schmidt hänger på en skör tråd och vad jag hör kommer att han få lämna i sommar. Framträdande spelare har vänt sig mot honom och styrelsen är inte längre övertygade av Schmidts förmåga att leda laget vidare mot toppen. Kanske samarbetar Schmidt med Ralf Rangnick igen, RB Leipzig söker ju en ny tränare till kommande säsong.

Annons

***

Stuttgart krossade Hoffenheims högtflygande drömmar. Julian Nagelsmann fick ett rejält uppvaknande, men med tanke på hur andra lag beter sig i bottenstriden har Hoffenheim alla chanser att ta sig ovanför nedflyttningsstrecket.

***

André Breitenreiter börjar att få Schalke på rätt köl men hans framtid i klubben är fortsatt oviss. Lucien Favre placeras i Schalke, även om ingen kontakt påstås finnas. Den snart tillträdande sportchefen Christian Heidel är dock inte övertygad av Breitenreiter, vilket inte bådar gott för tränaren.

***

Och på tal om osäkra tränare: André Schubert sitter inte i säkert i Mönchengladbach. Schubert som hyllades för sitt inhopp under hösten har inte varit lika framgångsrik under våren och nu sipprar det ut att han är svår att ha och göra med. Augsburgs Markus Weinzierl åtnjuter fortfarande Gladbachs sportchef Max Eberls högsta beundran och Weinzierl tros vara sugen på jobbet. Även RB Leipzig har Weinzierl på sin shortlist men Weinzierl själv sägs föredra Mönchengladbach framför Emil Forsbergs klubb.

Annons
Publicerad 2016-03-07 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto