Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Enkelt att peta Kruse – men det hjälper inte någon

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Förra veckan pratade Jogi Löw med Max Kruse om att bete sig som en förebild. Sedan dess har han hamnat i bråk med en reporter på tidningen Bild och en nakenvideo har läckts ut. Löw fick nog och petade Kruse från landslagstruppen – det hjälper föga de problem som uppstått.

Att Max Kruse inte har de bästa veckorna bakom sig är en lekmans iaktagelse. Det hela började att anfallaren tappade bort 75 000 euro i en taxi under en Berlinmorgon. Kort därefter gick hans klubb Wolfsburg ut och kritiserade Kruse för att äta för mycket nutella. Historierna ledde till diskussioner där förbundskaptenen gjorde klart för Kruse att det var dags att agera som ett proffs, annars skulle landslagsplatsen försvinna.

Annons

I lördags när Kruse, återigen i Berlin, var ute och firade sin födelsedag var den första olyckan framme. En Bildreporter fotade födelsedagsbarnet på nattklubben han befann sig på, bara timmar tidigare hade Kruse stått för en blek insats mot Darmstadt (1-1). Kruse blev rasande, vilket man kan ha förståelse för då han bara vill fira sin födelsedag utan medial inblandning, ska ha tagit telefonen ur handen på reportern och raderat bilderna. Något som detaljerat kablades ut av den tyska tidningen som mer än gärna kryddar sina rubriker och texter.

Och det var den händelsen som Jogi Löw var tvungen att ta ställning till när han tog sitt beslut om att peta Kruse ur landslagstruppen inför träningsmatcherna mot England och Italien. Efter hans tidigare uttalanden hade förbundskaptenen inget annat val än att låta Kruse stanna i Wolfsburg. Hade Löw förbisett händelsen på nattklubben hade hans auktoritet åkt i botten och likaså förtroendet.

Annons

Sedan kan man alltid fråga sig om han hade fattat samma beslut om det hade handlat om en stekhet Thomas Müller. Jag tvivlar. Kruse har en tuff säsong bakom sig och våren har varit stundtals nattsvart för anfallaren. Det sportsliga underlättade för Löw när han tog beslutet, gjorde det betydligt enklare. Att Kruse inte heller är en av nyckelspelarna i truppen eller av de mest populära bland supportrarna gjorde det också mindre smärtsamt.

Men inte nog med det. Bara några timmar efter att Kruse strukits från landslagstruppen var nästa olycka framme. Sent under måndagskvällen dök en nakenvideo upp på Wolfsburgsspelaren vilket tvingande hans klubb till krissamtal. Ännu har varken Wolfsburg eller Kruse kommenterat videon – men klart är att det bara var mer vatten på den kvarn som redan har varit övertrasserad.

Annons

Att Kruse, som inte tränade med laget idag, behöver en timeout råder det inga tvivel om. Men att rubrikerna och olyckorna kommer på löpande band tyder på att det är någon eller några som vill Kruse något illa. En olycka kommer sällan ensam men alla dessa händelser har kommit med en sådan närhet till varandra att man omöjligt kan utesluta att någon på allvar försöker skada Kruses karaktär och karriär.

Och det är just här som såväl spelaren, som hans klubb och det tyska landslaget med Jogi Löw i spetsen måste ta sitt ansvar. För Kruses del handlar det om att hålla sig undan rampljuset ett tag framöver. För Wolfsburg så handlar det om att stötta sin spelare och ge honom den hjälp han behöver. För Jogi Löw handlar det om att inte brännmärka en spelare för resten av hans karriär genom aldrig ta ut honom i landslaget igen.

Annons

Det har redan sipprat ut att Wolfsburg åtminstone diskuterat att i absolut värsta fall avsluta Kruses kontrakt. Och Jogi Löw är inte känd för vara den förlåtande typen. Vi kan självklart bara spekulera över vilka följer det kommer att bli för Max Kruse, utöver de bekymmer och kval han själv kommer att känna inombords. Men det här har bidragit till sportsliga bekymmer för anfallaren.

Risken är att om alla parter nu inte koordinerar det här på rätt sätt, att det skulle kunna leda till ett abrupt slut för en karriär där Max Kruse just nu är i sitt zenit. Det är viktigt att alla parter inte bara diskuterar och för interna diskussioner för att rädda sina egna skinn, utan också handlar för att hjälpa Kruse ut ur den knipan han har försatts och försatt sig själv i i (vi alla kan ju se och förstå att han behöver hjälper). Annars kan vi ha sett början på slutet för en spelarkarriär som är långt ifrån över.

Annons

För mindre än ett år sedan var han en av landets mest eftertraktade spelare när han förde Borussia Mönchengladbach till en Champions League-plats. Idag är han en av landets mest eftertraktade spelare för skandalerna omkring honom. Låt det inte få förstöra en talangfull fotbollsspelares karriär. För Max Kruse har fortfarande mycket mer att ge i såväl Bundesliga som i Jogi Löws landslag.

Publicerad 2016-03-22 16:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto