Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inte övertygad om en kort sejour i 2. Bundesliga för Stuttgart

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det var en mörk dag för fotbollen i Stuttgart igår. Först blev det klart att  både Stuttgart Kickers och VfB Stuttgart II ur 3. Liga. Senare på eftermiddagen blev det klart att även VfB Stuttgart fick lämna Bundesliga. Inom loppet av några timmar hade alla tre professionella lag i Stuttgart åkt ur sina respektive divisioner. Och för det mest klassiska, VfB Stuttgart, är det en lång och snårig väg tillbaka.

För att överleva nedflyttning krävdes en seger borta mot Wolfsburg. Men vi ska vara ärliga, det var aldrig nära. De grönklädda klev snabbt upp till 2-0 och av Stuttgarts elva man såg det ut som sju-åtta hade ställt in skorna redan från början. Stuttgart saknade Henrik Rydström och Mattias Lindström-figurer. Spelare som aldrig för sitt liv gav upp. Spelare som hatade att förlora. Spelare som skulle offra både liv och lem för att vinna tre-mot-tre med småmål. På träning. I en kall inomhushall. I januari.

Annons

Det fanns ingen ambition, ingen intention och ingen aggressivitet. Inte ens när Daniel Didavi (som spelar i just Wolfsburg kommande säsong) reducerade med dryga kvarten kvar såg det ut som om Stuttgart trodde på det.

Istället för att instinktivt mana till aktion och intensitet, så såg Didavi först lika nedslagen ut som innan målet. Sedan var det som om lampan över huvudet tändes och en reaktion kom. Såg väldigt underlig i ett sådant läge när möjligheten att undvika nedflyttning fortfarande fanns kvar, dessutom en oas av tid (i sådana här sammanhang) för att gå för både en kvittering och ett ledningsmål. Stuttgart gjorde ett halvhjärtat försök med en trebackslinje, blev utkontrade och fick se 3-1 glida in och med det släcktes hoppet.

Tjugo minuter över fem, lördagen den 14:e maj började ett nytt kapitel i 2. Bundesliga för Stuttgart. Och jag är i långt ifrån övertygad om att vi kommer att få se dem tillbaka i Bundesliga inom kort.

Annons

Jag har aldrig varit den som haft mycket för argumenten att ”ett mellanår kan vara bra” eller att ”ett år i andradivisionen kan göra gott”. Enkelt sagt: det gör sällan särskilt gott och det är sällan bara ett år. Speciellt när det kommer till traditionsrika och ekonomiskt tyngda klubbar som Stuttgart.

För om man jämför med till exempel Freiburg (som i år lyckats med konststycket att ta sig tillbaka omedelbart) är det ytterst få motståndare som åker dit och känner att det årets match på Schwarzwaldstadion. No offense, men Freiburg har inte den stämpeln. Freiburg är en 2. Bundesligaklubb som lyckats etablera sig i Bundesliga utan att ha fått det skimret över sig.

Stuttgart och ett Mercedes-Benz Arena med plats för 60 000 åskådare är dock en riktig läckerbit för motståndarna. VfB har inte sett skymten av den tyska andradivisionen på över 40 år, de är en av de riktigt klassiska Bundesligaklubbarna och tog så sent som 2007 hem Bundesligaskölden. Varenda klubb i 2. Bundesliga (och deras fans) kommer att längta efter matcherna mot Stuttgart. Det är en chans som sällan kommer runt hörnet och när den väl dyker upp är det en man vill ta. Kan tänka mig att det var mycket fradga i mungiporna i Dresden igår när beskedet kom.

Annons

Ekonomiskt är ett det ett riktigt otäckt stålbad som Stuttgart kommer att behöva gå igenom. Klubben har Bundesliga till trots haft betydande problem under de senaste säsongerna. Vanligen får de nedflyttade Bundesligaklubbarna en säsong på sig där budgeten kommer att ligga i ligatopp, men om det blir ytterligare en säsong kommer den sannolikt att ligga högt men i paritet med många andra klubbar.

Spelare som Filip Kostic, Martin Harnik och Timo Werner är troliga att följa i Didavis fotspår och lämna klubben. De eftertraktade spelarna som inte redan lämnar i sommar kommer att ge det en säsong. Men om inte den säsongen leder till uppflyttning, samtidigt som det fortfarande finns intresse från Bundesligaklubbar (eller andra större ligor för den delen), så kommer de också att vara borta. Och även om man kan argumentera för att Stuttgart besitter en av landets bästa ungdomsakademier är det inget man kan luta sig åt i slutändan. Sportslig framgång kräver mer än talang.

Annons

Sportchefen Robin Dutt och ordföranden Bernd Wahlers huvuden har redan krävts på fat av fansen och troligen blir de serverade. Tränaren Jürgen Kramny kommer med största sannolikhet inte att få sitta kvar på sin post, utan se sig degraderad till andralaget som nästa år spelar i den tyska fjärdedivisionen (vilket är en annan labyrint som är svår att ta sig ur).

Stuttgart är inget klassiskt case av ”bryta ihop och komma igen”. Stuttgart vittrar sönder. Skändas på sina få värdefulla tillgångar. Det handlar inte om att omstrukturera. Det handlar om att bygga på nytt. Problemet är att till skillnad från en nyköpt IKEA-möbel får du varken en steg-för-steg-manual eller insexnyckel. Du får ett stycke bråte, lite spik och skruv och i bästa fall ett glatt ”lycka till”.

Om man ska jämföra Stuttgart med en klubb är det snarare FC Kaiserslautern som 2012 åkte ur Bundesliga och sedan dess har kämpat i 2. Bundesliga med både sportsliga och ekonomiska motgångar. Kaiserslautern har gjort tappra försök, nått en kvalplats och två fjärdeplatser (i år blir det en mittenplacering) men har ofta fått se sig själva bli blåsta på konfekten. Större klubbar har köpt sönder Kaiserslautern, hålen i klubbens plånbok har täppts igen med oengagerad hand med tron på att sportslig framgång (uppflyttning) ska lösa det. Något som mycket väl skulle kunna vara Stuttgarts öde.

Annons

2. Bundesliga är sällan en station för den som är på tillfälligt resande fot. I många fall är det en ändhållplats som slukar många av sina offer. Det krävs mer än historia och status för att ta sig därifrån. Och jag är inte övertygad om att Stuttgart kommer att klara av att göra det till en tillfällig sejour.

Publicerad 2016-05-15 08:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto