Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tyskland vill skriva ny historia

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det är på dagen nästan 20 år sedan Tyskland senast vann EM. I finalen på Wembley 1996 besegrade tyskarna Tjeckien med 2-1 efter en kvittering i den 73:e minuten som ledde till förlängning, där det första avgörandet på Golden Goal i en EM-final kom. Mannen bakom de båda tyska målen var Oliver Bierhoff som idag har titeln ”Team manager” i landslaget, en titel han har haft sedan 2004.

För den reslige Bierhoff, känd som en nickspecialist som inte skydde några närkamper, var den matchen den enskilt viktigaste i hans karriär. Som inhoppare kom han in och räddade matchen åt Tyskland och satte sig själv på kartan i nation där han knappt spelat klubbfotboll. Bierhoff var en produkt av Italien och är än idag den ende tyske spelaren att ha vunnit skytteligan i Serie A.

Annons

Bierhoff representerade under sina tio år i Italien tre olika klubbar: Ascoli, Udinese och Milan. Idag talar den tidigare anfallen sentimentalt om sin tid i Italien och han följer fortfarande den italienska fotbollen på nära håll. Därför var det med viss pondus och kunskap som han häromdagen uttalande sig inför kvartsfinalen där hans Tyskland ställs mot hans Italien.

”Italien var det svåraste hindret vi kunde ha träffat på”, berättade Bierhoff på presskonferensen i sitt sedvanliga korrekta manér. Under åren som Bierhoff har haft rollen som team manager har han gått från att vara hetlevrad, något aggressiv i sin framtoning till att vara betydligt mer eftertänksam och lugn. En tysk tidning anklagade nyligen Bierhoffs nya persona för att vara tråkig, alldeles för pålitlig och på tok för lik många tyska politikers.

Annons

Team managern Bierhoff har lärt sig att inte bjuda på för mycket emotionella utsvävningar och det är därför han allt oftare har fått hantera presskonferenser när ämnena har varit av de känsligare slagen. Bierhoff har imponerat på många inom förbundet med sitt lugna agerande och efter skandalerna kring utdelningen av VM 2006 nämndes han som ett alternativ till att ta över som förbundsordförande. Men Bierhoff avböjde förfrågan; han ville fortsätta sin uppgift vid Jogi Löws sida.

Tillbaka till EM-finalen 1996.

Under sin tid som spelare i landslaget kallades Bierhoff ironiskt för ”Speedy” av lagkamraten Mehmet Scholl, då anfallaren sällan fick fatt i bollen på Scholls djupledsbollar. Och det var just Mehmet Scholl som byttes ut när Bierhoff klev in i den där EM-finalen 1996. Scholl klev av, förbannad och ilsken över att ha blivit utbytt och skrek ut sin frustration på bänken.

Annons

Minnena av när Oliver Bierhoff vrider och vänder på sig för att hitta läget, avlossar ett skott som tar på en tjeckisk försvarare och sedan snöpligt tappas in av den tjeckiske målvakten är något som har etsat sig fast i många tyskars minne. Hjälten själv rusar i ren eufori mot supportrarna och sliter av sig tröjan med nummer 20. Utan den händelsen hade Bierhoff troligen inte haft den rollen han har idag. Det var där hans namn skrev in sig i den tyska, tjocka historieboken av fotboll.

Men det är inte alla som har de bilderna till hands i minnesbanken. Fråga bara Leroy Sané som föddes i januari 1996 och var knappa halvåret gammal när Tyskland vann sin senaste EM-titel. För Sané har händelsen bara spolats upp i efterhand på YouTube, något som fått team managern Bierhoff att inse att det är dags för Tyskland att återigen vinna titeln: ”Det är dags att skriva ny historia.”

Annons

Tillbaka till dagens match.

För att skriva ny historia krävs det dock att man besegrar ett Italien som Tyskland aldrig har vunnit mot vid stora mästerskap. Åtta gånger har de två giganterna stött på varandra, fyra matcher har slutat i förlust för Tyskland och fyra i ett oavgjort resultat. Nu är det dags för den första segern men det kommer att krävas en stark insats för att Tyskland ska lyckas bryta sitt bedrövliga facit.

”De [Italien] är otroligt organiserade, kompakta och har presenterat sig själva starkt”, hyllade Bierhoff. Han fyllde dessutom i att Tyskland troligen inte kommer att stöta på något annat lag i turneringen som kommer att vara så väl förberedda på vad tyskarna kommer att göra som just Italien.

”När man ser hur Italien spelar så ser man [vad det handlar om]: det är automatism. Där finns tränare och spelare som i förberedelserna är beredda att upprepa saker timme in och timme ut”. Och om det är någon i det tyska lägret som vet hur noggranna italienarna är med sina förberedelser så är det Bierhoff som själv fick uppleva det under sina år i Italien där han drillades i den ena övningen efter den andra.

Annons

På frågan hur Tyskland egentligen ska kunna slå Italien tog sig Bierhoff lite extra betänketid till att få fram ett bra svar: ”Du måste vid rätt tidpunkt vara på rätt ställe”. Det kan verka enkelt, klyschigt och som aningen banalt att svara så men är det något som vet vad det handlar om så är det just Bierhoff.

För när Bierhoff avgjorde EM-finalen 1996 utbrast Scholl ”Speedy!” när de samlat sig efter den första euforin och matchhjälten svarade kort och koncist: ”Man måste inte springa snabbt, man kan vara på rätt plats istället.” Och det är vad hela Tyskland drömmer om idag.

Publicerad 2016-07-02 10:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto