Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inte lägre kreddigt att vara arrogant i Tyskland

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

”Vi har ett ordspråk i Frankrike som lyder: När Tyskland spelar bra vinner dem turneringen. När Tyskland spelar dåligt, går dem till final.” Citatet plockades upp från en fransk soldat av Die Welt som inför kvällens semifinal mellan de två europeiska stornationerna hade besökt en militärbas mellan Nice och Marseille där både tyska och franska soldater tränas upp.

Huruvida ordspråket har någon verklig förankring hos fransmännen vet jag inte. Jag är inte tillräckligt insatt i franska ordspråk och med tanke på att tyska medier, eller för att inte säga medier generellt, hellre rapporterar om den arroganta än ödmjuka franska sidan är det inte heller något jag kan bekräfta av tidigare erfarenheter. Kanske var det bara en vänlig gest gentemot de besökande tyska journalisterna.

Annons

Oavsett sanningshalt ligger det något av värde i det här ordspråket. Tyskland är en fotbollsnation som sällan gör bort sig i stora mästerskap. Sedan Joachim Löws första mästerskap 2006 (då assisterande till Jürgen Klinsmann) har Tyskland alltid nått till semifinal som minst. I EM 2008 räckte det hela vägen till final (förlust Spanien, 0-1) och VM 2014 blev det finalseger (1-0, Argentina).

Ingen annan tysk förbundskapten genom tiderna kan mäta sig med den meritlistan. Inte ens den legendariske Sepp Herberger, den ofta kepsprydde tränaren som förde Tyskland till landets första VM-guld 1954, ligger ens nära i prestation. Inte konstigt att det tyska fotbollsförbundet nye ordförande Reinhard Grindel bara för några dagar sedan öppnande för en kontraktsförläning av Löws nuvarande kontrakt som sträcker sig över VM 2018 i Ryssland.

Annons

Löw har blivit synonym med den tyska landslagsframgången. Född i sydvästra Tyskland, nära både den schweiziska och franska gränsen, har den naturligt tillbakadragne ledaren fört en gyllene generation av tyska fotbollsspelare till att vara ett praktexempel för andra nationer att följa. Tyskland har nästan alltid varit framgångsrika, aktade av sina motståndare, men aldrig så högt värdesatta och avundsvärda som under de senaste åren.

Enklare att tycka om dem har det också blivit eftersom att tyskarna inte längre har den där arroganta stilen som de tidigare har varit kända för. Förut kunde utomstående nästan hata tyskarna för deras överlägsna kommentarer, idag möts vi av dess totala motsats.

När den för den kvällen avstängde Mats Hummels häromdagen satte sig på podiet för ett samlat pressuppbåd hade många väntat sig en bister försvarare som skulle ge sig i tu med att förklara hur dåligt UEFA:s system över gula kort är. Istället för att såga att han blivit avstängd i semifinalen efter att bara ha dragit på sig två diskutabla gula kort på fem matcher, valde han att hylla regelverket och förklarade i samma veva att han gärna skulle se att det var hårdare. Flera tyska journalister skruvade på sina huvuden, som för att uttrycka sin oförståelse inför mittbackens svar och strök sina följdfrågor. Det fanns helt enkelt inga rubriker att göra på det ämnet.

Annons

Framgången har inte gjort tyskarna arrogantare; den har gjort tyskarna ödmjukare. Det är inte längre kreddigt att vara och bete sig arrogant i det tyska landslaget. Ingen ska göra sig större än laget. Det är ett beteende som har stigmatiserats av Löw sedan flera år tillbaka. Den som är ute efter att skapa rubriker hör inte hemma i den här förbundskaptenens landslag.

Därför var det inte heller förvånande när veckans stora samtalsämne – Thomas Müllers brist på mål – inte heller ledde till att några fyrverkier avlossades. Tro mig, de tyska journalisterna försökte verkligen, men den 26-årige Bayern München-spelaren lät sig inte luras in till att bjuda på mer än ett litet lillfinger.

På frågan om mål är det som ger bensin i tanken svarade Müller att det snarare var ”speciallack på karossen”. Müller förklarade sitt argument sedan med att han blivit skyttekung under VM 2010, men då åkte hem redan i semifinalen. VM 2014 blev han inte skyttekung men åkte hem med ”bättre minnen”. Minnen han hoppas få återuppleva på söndag igen.

Annons

Det nästsista hindret för att få återuppleva ett bättre minne kommer redan ikväll mot hemmanationen Frankrike som målats upp som det första mötet i turneringen där Tyskland är underdogs. Med Mario Gomez, Sami Khedira och tidigare nämnde Hummels borta från spel har statusen försämrats, samt det faktum att Frankrike i form av hemmafördel och ett imponerande starkt lag både kvalitativt och kvantitativt kommer att bli svårslagna.

”Frankrike är bättre än för två år sedan […] En väldigt, väldigt bra motståndare väntar oss”, hyllade förbundskapten Löw sina motståndare inför matchen som har fått fundera både en, två och tre gånger över hur han ska formera sin startelva. ”Jag har en startelva i huvudet”, berättade Löw och klargjorde också att Bastian Schweinsteiger kommer att spela från start, trots tidigare frågetecken kring hans fysik. Vidare vill Löw inte gå in på vilka som kan tänkas spela.

Annons

”Det avgörande [för att vinna] kommer att vara viljan”, sa Löw som inte ville dra några paralleller till när Tyskland slog ut värdnationen Brasilien för två år sedan i VM (7-1). Och om man får tro det franska ordspråket är det inte kvalitet det kommer att handla om ikväll. För oavsett kommer Tyskland att gå till final, eller hur?

—-

Tänkbar startelva, Tyskland (4-2-3-1): Neuer; Kimmich, Boateng, Höwedes, Hector; Schweinsteiger, Kroos; Götze, Özil, Draxler; Müller

Publicerad 2016-07-07 11:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto