Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En kris avvärjd i Bayern, men en betydligt större tornar upp sig

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Vinsten mot PSV Eindhoven tog död på diskussionen som kretsat kring en minikris i Bayern. Men även om resultatet gick åt rätt håll, och minikrisen är borta, så tornar sig en betydligt större kris upp i horisonten för Bayern – generationsskiftet.

Efter tre raka matcher utan seger diskuterades det vitt och brett om en kris i Bayern München. Medierna var inte sena med att påtala att det sällan hade skett under Pep Guardiola och att Carlo Ancelotti mycket väl kunde vara en anledning till krisen. Inte minst var det många som tryckte på det faktum att Bayern för första gången sedan 1997 tappat en ledning till oavgjort när man spelat med en man mer på planen, något som skedde mot Eintracht Frankfurt.

Annons

Den övertygande segern igår mot PSV Eindhoven hade ihjäl alla tvivel om lättja i klubben. Bayern München dominerade matchen, styrde den dit dem ville ha den även om det svajade något efter PSV:s reduceringsmål. I slutändan slutade match dock 4-1. Ancelotti kunde pusta ut, hans första kritiska period i Bayern var över. Men en betydligt större sådan är på väg att komma när hans mest erfarna spelare lägger skorna på hyllan.

I kvartetten Xabi Alonso (35), Franck Ribéry (33), Arjen Robben (32), Philipp Lahm (32) har den italienske tränaren tillgång till några av de mest erfarna spelarna ute i den europeiska toppfotbollen. Där tre sistnämnda har varit den del av Bayerns ryggrad sedan en lång tid tillbaka och varit en stor del i att Bayern fått den position som klubben numera åtnjuter inom den europeiska fotbollen.

Annons

Av dessa tre spelare är det endast Lahm som ett kontrakt som inte löper ut mot slutet av säsongen. Hans kontrakt fortsätter ytterligare en säsong innan han 2018 kommer att hänga upp skorna på spiken. För de andra gäller det att visa sig värdefulla nog så att Bayern inte kan undvika att förlänga deras kontrakt. Och just det där med att vara värdefulla, visar sig de just nu vara.

Xabi Alonso värvades in som en skicklig spelare i uppbyggnadsfasen som inte var rädd för att få skit under naglarna. Alonso växte omedelbart fram till en nyckelspelare i laget. Han slog rekord i antal bollkontakter under en match och var en av de mittfältare som Pep Guardiola använde flitigast på mittfältet. Spelförståelsen och känslan i fötterna finns fortfarande kvar hos Alonso och få andra i truppen har potentialen att kunna ersätta honom, vilket gör honom till en värdefull spelare.

Annons

I duon Arjen Robben och Franck Ribéry haft två av världens bästa yttrar under de senaste åren. När de har hållit sig friska, vilket varit allt för sällan, så har de varit två av de absolut viktigaste spelarna och det har verkligen varit tydligt när de inte har varit tillgängliga. Både Ribéry och Robben besitter förmågan att kunna slå sina egna spelare, stå för matchavgörande prestationer och göra det oväntade. Något de trots sina skadebekymmer aldrig tappat.

Bayern har naturligtvis varit medvetna om att generationsskiftet skulle kunna bli ett problem. Därför täckte klubben förra säsongen upp med så väl Kingsley Coman som Douglas Costa för att täcka behoven på kanterna. Under hösten var avsaknaden av ”Robbery” inte stor, men ju längre säsongen led desto tydligare blev det att varken Coman eller Costa var riktigt nära den nivån som deras företrädare på kanten haft. Och inledningen av hösten har inte vittnat om ett minskat avstånd i kvalitet mellan spelarna, snarare tvärtom.

Annons

På innermittfältet har konkurrensen var betydligt större för Alonso. Joshua Kimmich och Arturo Vidal har mer eller mindre etablerat sig som startspelare, därtill finns även Thiago och Renato Sanches som både håller vansinnigt hög nivå även om nyförvärvet Sanches ännu inte visat det. Inte heller att glömma att Javi Martinez mycket väl kan komma att få kliva fram upp till mittfältet där han tidigare spelat för att vässa konkurrensen. Alternativen finns där men ingen av de namnen som finns tillgängliga har de egenskaper som Alonso besitter, något som talar till den erfarne spanjorens fördel.

Någon lösning finns just nu inte i sikte. Bayern vet om det och mycket talar för att klubben kommer att förlänga med åtminstone två av spelarna. Risken är för stor att kvaliteten sjunker för mycket, för att det ska vara värt att inte förlänga. För just nu saknas de interna lösningarna på problemen – något klubben hoppas på ska ändra sig – och kostnaden för att värva in spelare av samma kvalitet är för hög.

Annons

Det har diskuterats flitig kring flera namn, inte minst Julian Brandt, men är han verkligen redo för att ersätta spelare som Robben och Ribéry? Jag tvivlar. Likaså klubben. Men för Bayerns del börjar situationen bli allt mer ohållbar. Det börjar bli dags att hitta lösningar, för en dag kommer spelarna att vara tvungna att hänga upp skorna på spiken och då kan Bayern inte riskera att stå där med händerna tomma. För det kan bli oerhört kostsamt för en klubb som vill vara ”the one” i Tyskland, men helst även i Europa.

Publicerad 2016-10-20 15:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto