Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Grattis Bayern till femte raka ligatiteln!

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Det var en dag som inte bara handlade om ett Ruhrderby. Det var en dag som handlade om huruvida ligaguldet skulle kunna hamna någon annanstans än i München. Och när vi väl summerar den 29:e oktober är svaret enkelt: det kommer att bli ett femte raka ligaguld för Bayern München.

När Borussia Dortmund klev ut på gräset på Westfalenstadion inför Ruhrderbyt var spelarna högsta medvetna om att det var en seger som gällde för att över huvud taget kunna ge sig själva en möjlighet att utmana Bayern München om ligaguldet. På andra sidan stod ett kungsblått Schalke, redo att förstöra möjligheterna för sina bittra rivaler. Vilket Schalke lyckades med.

Annons

Efter 90 minuter av fotboll, en ribbträff och noll mål skrivna på resultattavlan var det klart att Dortmunds drömmar om att kunna utmana om titeln i Bundesliga var över. 0-0 var ett godkänt resultat, även om de gulsvarta haft bud på mer men skadorna på flera nyckelspelare var till Dortmunds stora nackdel och nu får jakten ställas in på andraplatsen.

För att efter nio omgångar ligga åtta poäng bakom Bayern München är som att ge Usain Bolt inte bara en, utan två sekunders försprång på 100 meters löpning. Så länge Bolt inte skulle tjuva bort sig, så skulle han kunna göra ett halvkasst lopp och ändå vinna. Precis så är det för Bayern München nu när den sista, riktigt trovärdiga titelkandidaten är borta från striden. Bayern kommer att kunna ta flera snedsteg, men ändå inte behöva oroa sig för konsekvenserna.

Annons

Bakom Dortmund har redan Leverkusen och Mönchengladbach förstört sina egna chanser genom att falla på sin egen oförmåga i alldeles för många redan. För att inte nämna Wolfsburg och derbykombattanterna Schalke som även dem satt krokben för sig själva och är närmare botten än vad de är toppen, där de förväntas höra hemma och för den delen bör hör hemma.

Kvar är den fantastiska nykomlingen RB Leipzig, som visserligen har imponerat något oerhört och påminner om det historiska FC Kaiserslautern från säsongen 97/98 som vann Bundesliga som nykomlingen. Leipzig är just nu dessutom bättre än Kaiserslautern rent statistiskt. Men ärligt talat ska inte Leipzig kunna hänga i över en hel säsong och så bra som Bayern är i år var ingen klubb 1998.

Sedan finns ju naturligtvis klubbar som 1899 Hoffenheim, Hertha Berlin och FC Köln som skulle kunna täppa till luckan uppåt men i bästa fall skulle vara tre poäng bakom Bayern (Hertha vid vinst på söndagen mot just Hoffenheim). Men inget av dessa kan heller räknas som någon seriös kandidat till Bundesligatiteln den här säsongen.

Annons

Inte minst när vi har ett Bayern München som redan sitter på fyra raka ligatitlar, med största sannolikhet har sin bästa trupp någonsin, inte har några större skadeproblem och dessutom har haft den där turen som man behöver för att vinna matcher som står och väger. Carlo Ancelotti må inte ha det bästa av facit när det kommer ligatitlar, men det här skulle materialförvaltaren nästan kunna ordna.

Så här står vi, knappt två månader in i Bundesligasäsongen och ligatiteln är mer eller mindre redan avgjord. Grattis Bayern! Fem guld i följd, inte dåligt! Det är inte klart rent statistiskt, men mentalt. Något vi är vana vid sedan tidigare säsonger. Vi Bundesligafans vet om att det finns andra strider än den om guldet att följa. För jag kan inte för mitt liv tro att Bayern slarvar bort detta. Det skulle krävas en komplett kortslutning i Max Kruse-nivå för att lyckas med det. Vilket nästan vore en större skräll än om Leipzig skulle ta hem titeln i slutändan.

Annons
Publicerad 2016-10-29 23:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto