Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett avgörande Der Klassisker

Adam Nilssons Tysklandsblogg

När de senaste årens giganter i den tyska fotbollen ställs mot varandra på lördagskvällen osar det inte rivalitet på samma sätt som tidigare. Borussia Dortmund och Bayern München har haft några år bakom sig av hårda duster, både på planen och utanför den. För några år sedan var Dortmund var en uppstickare som retade gallfeber på “Der Rekordmeister” från München. De svartgula var nästan hela Tysklands lag under en period, just för att de lyckades med bedriften att peta Bayern München från tronen till allas (förutom Bayernfansen) stora glädje.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Dortmund var allt och stod för allt som Bayern inte gjorde. Dortmund hade inte samma glorifierade aura, samma ägnsliga känsla av perfektionism som råder i den ytterst välskötta Münchenklubben. Dortmund var en arbetarklubb som hade tagit sig upp från ruinens brant likt fågel Fenix. Lyckats ta sig från konkurshot till toppen genom små medel, medel som gång efter gång träffade helt rätt. Jürgen Klopps oborstade personlighet och utseende blev det identifikationen och det som satte prägel på hela Dortmunds lagbygge.

Bayern svarade, som de så ofta gjort genom historien, med att spendera och locka över spelare från sin största konkurrent. Mario Götze och Robert Lewandowski värvades in från Dortmund, men rivaliteten nådde sitt klimax först när Karl-Heinz Rummenigge intensifierat uttalade sig i media kring Marco Reus kontraktssituation. Dortmund vägrade att acceptera beteendet, slopade relationerna helt och hållet med Bayern. Det rådde kalla kriget-vibbar under de kommande säsongerna.

Annons

Det senaste året har dock varit en återgång till det som var innan. Relationerna har tinat upp, klubbarna har gjort affärer sinsemellan (Mats Hummels, Sebastian Rode, Mario Götze så sent som den här sommaren) och framför allt har Dortmund och Bayern insett styrkan av att jobba med och inte mot varandra. Dortmund har uppnått en högre nivå. De är fortfarande inte jämlikar med Bayern, men Dortmund har kommit allt närmare, vilket har gjort att klubbarna har gemensamma affärsmässiga intressen.

Vid flertalet tillfällen har klubbarna från varsin flank arbetat effektivt för att uppnå samma resultat. Inte minst vid diskussionen gällande fördelningen av pengarna från Bundesligas tv-avtal på många sätt förts enligt en agenda satt av Bayern och Dortmund. De två storklubbarna har velat haft en större delen av kakan, rättfärdigat det med sina tidigare och förhoppningsvis framtida framgångar ute i Europa och därför slagit sina påsar ihop för att uppnå bästa tänkbara lösning för sina klubbar.

Annons

Kanske är det också till följd av dessa upptinade relationer som lördagens möte klubbarna mellan inte riktigt känns lika hett som det gjorde tidigare. Där vi förut pratade om en stor rivalitet till följd av sportsliga resultat, meningsskiljaktigheter i klubbstyrning och identitet klubbarna mellan känns dessa delar allt mer som om de har hamnat i skymundan. Skillnaderna är inte längre lika stora, därmed finns inte incitamenten kvar där för att föra den typen av rivaliserande agendor.

Troligen beror den bristande rivaliteten också på att båda klubbarna just nu är inne på okända, oexploaterade vatten. I Dortmund har Thomas Tuchel fått bygga om hela sitt lag efter en sommar där flera nyckelspelare försvunnit. Hans unga lagbygge har ännu inte hunnit sätta sig, något som setts i resultaten, vilket har gjort att de har halkat efter i Bundesliga. I Bayern har den nye tränaren Carlo Ancelotti fått ta över Pep Guardiolas lagbygge, men den erfarne italienaren har ännu inte lyckats sätta sin prägel på laget och framför allt har de enastående prestationerna saknats.

Annons

Där vi för tre-fyra år sedan pratade om två av Europas bästa lag, båda kapabla att vinna Champions League, pratar vi i dagsläget om två klubbar som fortfarande letar efter sina absolut bästa sidor. Lördagens möte kan bli precis den skjuts i rätt riktning som båda lagen söker.

För det är trots allt en högst avgörande match för resten av säsongen. Borussia Dortmund ligger sex poäng bakom Bayern München och en förlust skulle leda till en ointagligt försprång på nio. Tränaren Tuchel vet att hans lag absolut inte får förlora matchen, något som skänker en extra nerv inför matchen. Att den dessutom spelas hemma på Westfalenstadion gör det hela än mer viktigt, hemmapubliken vill se tre poäng mot Bayern.

På andra sidan står Carlo Ancelotti och väntar på den där insatsen som bekräftar bilden av Bayern som ett av världens bästa lag. Hösten har varit bra, men inte tillräckligt bra i München och de blandade resultaten har inte givit någon trygghet. En vinst mot Dortmund skulle inte bara ge andro i Bundesliga (ingen tar RB Leipzig riktigt på allvar än), det skulle också kunna vara startskottet på en utveckling som de i München hoppas på ska resultera i en Champions League-titel.

Annons

Det råder inte kalla kriget-stämningen mellan klubbarna längre och kanske finns inte den där riktiga gnistan där inför lördagens match, när den väl drar igång lär det dock ändras. Det är fortfarande ett högst avgörande möte klubbarna mellan som ska bli något vi ser tillbaka på under vårkanten som ett startskott för hur resten av säsongen led.

Publicerad 2016-11-18 15:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto