Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Konkurrenterna måste ta RB Leipzig på allvar

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Vad har fjolårstvåan Borussia Dortmund och fjolårstrean Bayer Leverkusen gemensamt? Båda har besegrats av nykomlingen RB Leipzig under hösten. Ännu är det dock få som på allvar tror att Leipzig ska ha något att göra med toppstriden när våren summeras. Jag tror att det är dags för konkurrenterna att tänka om.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

“I Leipzig spelas fotboll för att sälja läskedryck”, sa Dortmunds starke man Hans-Joachim Watzke i ett uttalande under veckan som blev omtalat. Den frispråklige Watzke är en i mängden av prominenta människor inom den tyska fotbollen som uttryckt sig kritiskt mot nykomlingen från Leipzig under den senaste tiden.

Även FC Kölns sportchef Jörg Schmadtke uttalade sig i en intervju med Kicker om den ovanliga nykomlingen. “Vad jag ogillar med Leipzig är att de uttalar sig som om de vore en normal nykomling. Det är helt enkelt inte sant”, berättade Schmadtke som också fyllde i: “Det är när de jämför sig själva med klubbar som Darmstadt, som det blir oseriöst.”

Annons

Sant är att Leipzig är långt ifrån vad någon annan nykomling någonsin har varit. Sedan starten för sju år sedan har klättringen gått spikrakt uppåt och när klubben i våras blev klara för uppflyttning till Bundesliga var de få som var förvånande. Med stöttningen från Red Bull-ägaren Dietrich Mateschitz har Leipzig haft och skapat sig förutsättningar som få andra klubbar i Tyskland har.

Leipzig har byggt ett imperium i öst, i en region där fotbollen haft få framgångar sedan DDR:s fall. Med Mateschitz miljoner och Ralf Rangnicks fantastiska öga har RB byggt upp en organisation som väcker avundsjuka hos konkurrenterna. Med finess och detaljerade planer har Leipzig skapat sig fantastiska förutsättningar med extraordinära träningsanläggningar, en strålande ungdomsakademi och några av landets absolut främsta fotbollsledare.

Annons

Det var därför inte förvånande när klubben i somras noterades för ett transferminus på €50 miljoner. Mateschitz har inte tvivlat på möjligheterna att bygga upp RB Leipzig i Tyskland och han har stöttat arbetet till fullo. Pengarna skulle hjälpa utvecklingen av fotbollsklubben vidare och inte minst leda till en etablering i Bundesliga. För även om klubbens förutsättningar var bra mycket bättre än hos gemene nykomling, sas målsättningarna utåt sett vara att undvika nedflyttning.

Elva omgångar i Bundesliga går det inte annat än att fascineras av Leipzigs höst. En nolla återfinns i förlustkolumnen, ett nytt rekord för en nykomling och då har klubben ställts mot sex av lagen som slutade på den övre halvan förra säsongen. Leipzig har vunnit de senaste sex raka matcherna och är den första klubben baserade i forna DDR att leda Bundesliga sedan Hansa Rostock stod på förstaplatsen 1991.

Annons

Trots framgångarna under hösten har RB Leipzig ännu inte tagits riktigt på allvar i Tyskland. Ingen tror riktigt på deras chanser att hålla ut under en hel säsong. Det är dags att omvärdera den tanken. För så som Leipzig ser ut nu har de alla ingredienser för att hänga kvar i toppen en bra bit in på säsongen.

Med tränaren Ralph Hasenhüttl har Leipzigs spel utvecklats ytterligare från det som Alexander Zorniger och senast Ralf Rangnick satt. Det är en explosionsartad fotboll som tar motståndarna på sängen. En fotboll där inte minst våre svenske Emil Forsberg var den lysande stjärnan. Dessutom finns där en mentalt inbyggd styrka att inte ge upp förrän slutsignalen har ljudit och sett till deras fysiska kapacitet ligger de i toppen av Bundesliga.

Igår visade det sig också att de har den där turen som behövs för att utmana i toppen. Underläge drygt en minut i matchen mot Leverkusen. Tack vare ett självmål tre minuter senare var Leipzig tillbaka i matchen. Ett mål två minuter på övertid för Leverkusen kunde ha varit avgörande för Leipzig, men tack vare Emil Forsbergs mål i andra (tveksamt ingripade från Bernd Leno i Leverkusenmålet) var Leipzig tillbaka och när 3-2 föll hade man fullbordat vändningen.

Annons

Leipzig kan komma att behålla förstaplatsen om Bayern München inte slår Borussia Dortmund ikväll på bortaplan. Oavsett kommer Leipzig att vara med där uppe i toppen och med bara en dryg månad kvar av höstsäsongen kan vi räkna med att Leipzig kommer att ligga på någon av topplatserna när den summeras, även om de har några tuffa motståndare på schemat.

Klart är att Leipzig kommer att gå ut i slagläge inför vårsäsongen. De kommer att kunna slipa ytterligare på formen, Mateschitz kommer att skjuta till miljoner för att förstärka lagets chanser och ingenting talar för att de kommer att drabbas av något större formtapp. Dessutom har de bara Bundesliga att fokusera på. Därför är det dags för konkurrenterna att ta Leipzig på allvar. För den här klubben är i toppen för att stanna. Redan i år.

Publicerad 2016-11-19 12:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto