Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ancelotti behöver resultat - nu!

Adam Nilssons Tysklandsblogg

“Vid en första anblick verkar matchen mellan FC Bayern och FK Rostov ospektakulär, gästerna är klara favoriter mot gruppjumbon, som endast tagit en poäng hittills; om förstaplatsen i Grupp D kommer det spelas om i den sista omgången, när FC Bayern tar mot Atlético de Madrid i början av december. Och ändå är den här matchen i södra Ryssland en match med stor symbolik, stor längtan, stor historiebetydelse.” Så skrev den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung inför Bayerns match igår.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Själva matchen var en petitess, ty det var ju självklart att Bayern mer eller mindre skulle hämta hem tre poäng från Ryssland mot en motståndare som tyskarna krossat på hemmaplan med 5-0. Det stora var i själva verket att det skulle vara den sista matchen före Uli Hoeneß återkomst till sin klubb. För på fredagen kommer 64-åringen återigen väljas in som ordförande i klubben till mångas stora glädje.

Många har saknat Hoeneß och har väntat på han att han ska komma tillbaka. När han lämnade sina uppgifter i klubben 2014 gjorde han det med orden “det var inte allt”. Alla visste att Hoeneß inte skulle lämna sitt klubbygge på det sättet. Därför var det ytterst få som blev överraskade när han i somras offentliggjorde att han skulle kandidera till den klubb han i mångt och mycket har stöpt till den gigant som Bayern är idag.

Annons

Men Hoeneß kommer tillbaka i en annan situation än den han lämnade klubben i. När han lämnade hade Bayern nyligen vunnit trippeln, satt med Pep Guardiola som tränare och framtiden var deras. De tyska giganterna var Europas crème-de-la-crème och hade knappt några märkbara besvär.

Bayern har fortfarande en förhållandevis enkel tillvaro, men efter gårdagens förlust mot Rostov kommer trycket att öka klubben och inte minst Carlo Ancelotti. Bayern har varit inne i en tung period och den italienske tränare är den som kommer att pekas ut som anledningen till varför resultaten har gått åt fel håll. För Ancelotti fick behålla Guardiolas lag, addera Mats Hummels och Renato Sanches, men ändå tycks utvecklingen gå bakåt.

Ancelottis mindre krävande stil än sin företrädares, italienarens förmåga att bygga nära relationer till sina spelare ansågs på förhand vara precis det Bayern behövde. Nu är det just detta som många kritiker menar på är problemet. Ancelotti är helt enkelt för vänlig, för avslappnad gentemot spelarna och ställer inte tillräckligt med krav. Det är en del av varför Bayerns resultat långt ifrån har varit de önskade.

Annons

Dessutom är det få som ännu ser den italienske tränarens identitet i Bayerns taktik. Efter en lovande inledning har utvecklingen stannat av och så sakteliga börjat gå i fel riktning. Defensiven är inte alls lika självklar som under de inledande matcherna och offensiven lyckas inte alls producera i den mängd som många förväntar sig. Ancelotti får stå i skottgluggen för vad många (faktiskt inte alla) anser är taktiska brister. Krisstämpeln står runt hörnet och temperaturen kring Ancelotti höjs sakta men säkert, förlusten mot Rostov förvärrade situationen ytterligare med ett par grader.

På lördag väntar Bayer Leverkusen på bortaplan. En annan klubb som haft en knackig höst, men fortfarande är en tuff motståndare. Minimumkravet kommer att vara tre poäng, helst ska det också ske med inspirerande fotboll och en fungerande offensiv. För tvivlen kring Ancelotti kommer inte att avta förrän Bayern presterar en fläckfri insats mot en motståndare med tillräckligt hög kapacitet. En förlust och krisstämpeln kommer att stå i varenda tidning.

Annons

För Uli Hoeneß skulle en seger mot Leverkusen vara en välbehövlig “välkommen tillbaka”-present. Det skulle ge lite andro under de första dagarna. En förlust och Hoeneß kommer under sina första dagar att behöva svara på frågor som han vanligtvis inte vill bemöda sig med. Minst av allt vill han börja fundera över tänkbara tränarkandidater, men faktum är att det kan vara realitet snarare än vad han hade kunnat tro.


Missa inte det senaste avsnittet av Bundesligapodden som släpptes igår! Prat om Der Klassiker, RB Leipzigs framfart och mycket mer!

Publicerad 2016-11-24 11:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto