Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

10 frågor inför det tyska fotbollsåret

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Listan är gjord helt utan inbördesordning. Jag har utan tvivel missat massvis med intressanta punkter, skriv gärna upp era tankar i kommentarsfältet!

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Är Bayern under Ancelotti the real deal?

Hösten är klar och Bayern München placerar sig som etta i tabellen. Detta trots att det funnits perioder under hösten som har varit långt ifrån förtroendeingivande. En svidande andraplats i Champions League-gruppen bakom Atlético de Madrid gjorde det inte bättre. Avslutningen mot RB Leipzig (3-0) var välbehövlig för Carlo Ancelotti vars taktiska förmåga innan dess hade ifrågasatts. Under våren behöver Bayern steppa upp och det är upp till Ancelotti att få sitt lag att prestera på alla håll för att kunna uppnå de högt ställda förväntningarna.

Annons

Hur bra är egentligen Serge Gnabry?

“Alla i Bundesliga förutom Bayern München jagar honom”, sa Schalkes sportchef Christian Heidel i somras. Bara dagar senare var Serge Gnabry klar för Werder Bremen och även Bayern tycktes ha haft ögonen på talangen. Gnabry har haft en riktigt bra höst i ett haltande Bremen och frågan är nu om han kan knyta an till dessa prestationer under våren. Gnabry ser ut att vara ett av säsongens absolut bästa nyförvärv. Fortsätter han i samma form lär han vara Bremen förlorad till sommaren. Upp till bevis för Gnabry!

Vad blir av Aubameyang?

I somras blev Borussia Dortmund av med flera namnkunniga spelare men stjärnanfallaren Pierre-Emerick Aubameyang blev klar. Den gabonesiske anfallaren har fortsatt att imponera i Bundesliga. Intresset från Real Madrid tycks ligga lika intakt som tidigare och Auba själv har ju varit öppen för att Madrid är högst tänkbart. Även Manchester City lurar i vassen och Dortmund är självklart inte ett uteslutet alternativ. Aubameyangs framtid är inte skriven och det blir spännande att se om Dortmund lyckas hålla fast i den extravagante stjärnan ytterligare en säsong.

Annons

Har Joachim Löw hittat rätt igen?

Jag var en av de första att vara kritisk gentemot landslaget efter sommarens EM. Inte för att resultatet var en enorm besvikelse, men för att spelet saknade innovation och utveckling. Det kändes som om Tyskland stagnerat. Sedan kom VM-kvalet och tyskarna såg återigen oslagbara ut. Fyra segrar, 16-0 i målskillnad och ett antal oerhört imponerande insatser från Jogi Löws manskap. Tyskland har sett förskräckligt bra ut, motståndet har dock saknat riktig spets. Så är det ett luftslott vi talar om eller är Tyskland på väg att bli favoriter till 2018 års stora fotbollshändelse?

Vilken toppklubb kommer få tänka om?

Bundesligahösten har varit en bergochdalbana. Lagen som förväntats gå bra har gått dåligt och vice versa. Wolfsburg, Schalke och Mönchengladbach inleder alla våren på den nedre halvan av tabellen. Leverkusen är sista lag på övre halvan. Sannolikt kommer vi få se några av dessa traska uppåt i tabellen, men inte alla. Klubbarna har räknat med spel ute i Europa till kommande säsong men alla kommer inte att lyckas med det. Vilket kommer att svida i intäkter. Vilka kommer behöva tänka om under sommaren när plånboken inte fylls med välbehövliga miljoner från UEFA?

Annons

Kan RB Leipzig hålla ut?

Ett av höstens stora utropstecken har varit RB Leipzig med Emil Forsberg i spetsen. Hade det inte varit för att Leipzig gått på pumpen mot Bayern i höstens sista omgång hade de stått för en oförskämt bra säsongshalva. De har fortfarande ett bra utgångsläge, ett bra grepp om andraplatsen med slagläge på Bayern på förstaplats (tre poäng framför). Var höstens framgångar ett resultat av undervärdering från motståndarna eller är Leipzig så pass fram som de 36 poängen de hittills samlat ihop vittnar om?

Kommer Magath tillbaka?

Under de senaste åren har jag alltid ställt mig frågan och undrat: kan Felix Magath återvända till Bundesliga det här året? Det var länge sedan vi såg honom vid en tysk tränarbänk och nu befinner han sig i Kina. Men “Quälix” är alltid ett alternativ som medierna framför när de blir oroligt bland Bundesligaklubbarna. Hamburg har löst sin situation tills vidare, men Magaths spöke kommer alltid att cirkulera kring klubben. Vi får väl se om Magath kan tänkas återvända. Det skulle underlätta mitt skrivande om inte annat.

Annons

Föds en supertränare i Torsten Frings?

Han var inte förstaval. Han var inte andraval. Men tredjevalet Torsten Frings inleder sin tränarkarriär under våren i SV Darmstadt 98. Tabelljumbon i Bundesliga bestämde sig för att ställa frågan till Frings som tidigare endast jobbat som assisterande tränare i Bremen. Den före detta landslagsmittfältaren har haft siktet inställt på ett tränarjobb i högstaligan och i Darmstadt kommer han verkligen att få bekänna färg. Som spelare en fantastiskt pådrivare som gav det tunna pannbandet ett ansikte i Tyskland, som tränare ett frågetecken som jag är spänd på att se vad han ska prestera.

Vilka intressenter kommer signa upp sig för Julian Nagelsmanns tjänster?

För ett år sedan var han ett oskrivet blad. Alla visste att Julian Nagelsmann skulle bli Tysklands yngste tränare i Bundesliga genom tiderna, men ingen visste riktigt vad han gick för. Inkastad hastigt och olustigt (Huub Stevens fick lämna på grund av hjärtproblem) i februari blev Nagelsmann som förde Hoffenheim från botten till säkrat kontrakt. Under hösten är klubben det enda obesegrade laget kvar i Bundesliga och Nagelsmann har höjts till skyarna. Hoffenheim kommer att få förfrågningar, var så säkra. Jag är mest intresserad av vilken storlek på klubbarna det kommer att vara.

Annons

Lägger Lahm skorna på hyllan?

Lägger han av 2018 i enlighet med sitt kontrakt eller blir det redan till sommaren? Ingen verkar riktigt veta vad som försiggår i Philipp Lahms huvud just nu. Nästan varje vecka dyker nya rykten upp som inte gör någon klokare. Den öppna sportchefspositionen i Bayern har öppnat upp diskussionen kring Lahms framtid rejält. Han tros ju vara en av huvudkandidaterna till jobbet. Ledningen har spätt på spekulationerna med vaga antydningar, samtidigt vill Ancelotti ha kvar Lahm som en spelare i laget. Lahm själv säger ingenting. Alla vill ha ett svar och under våren kommer det.

Publicerad 2017-01-02 12:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto