Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Wolfsburg försöker värva sig ur krisen

Adam Nilssons Tysklandsblogg

När tidningen Kicker i veckan hade gjort en undersökning med en bit över 200 spelare från Bundesliga var en av frågeställningarna: “vilka [lag] har varit höstens besvikelse?”. Med tanke på att hösten bjudit på rätt många besvikelser hade jag kunnat tänkt mig en jämn fördelning men med hela 64,7% var Wolfsburg den klubb som pekades ut som den stora besvikelsen.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Att sex av tio spelare pekat ut Wolfsburg som höstens största besvikelse förvånade mig. Nog för att vargarna från Volkswagenland haft problem, men visst finns där andra väldigt tänkbara alternativ som borde ha fått en större del av rösterna. Jag tänker inte minst på på Mönchengladbach (7,1%), Schalke (4,2%) och Leverkusen (2,9%) som alla i min värld hörde hemma på en liknande nivå som Wolfsburg.

Men Wolfsburg blev det för andra gången i följd (även i somras under en liknande omröstning blev de utnämnda till största besvikelse). Deras resa från utmanare till Bayern München till en tänkbar kandidat för nedflyttning är naturligtvis häpnadsväckande. Få hade nog sett in i sina spåkulor och förutsett det rejäla raset på en så pass kort tid.

Annons

Bristen på sportsliga framgångar har handlat om att många av de tilltänkta storvärvningarna misslyckats. André Schürrle hittade aldrig rätt och Julian Draxler (för övrigt utsedd i omröstningen till den största förloraren) var aldrig någonsin riktigt där med hjärtat. Klubben kan skatta sig lyckliga över att man lyckades få in €42 miljoner från PSG för en spelare som inte levererat alls under i sin tid i Wolfsburg.

Miljonerna som Draxlerförsäljningen bidragit till har givit Wolfsburg möjlighet att investera i nyförvärv, värva sig ur den nuvarande krisen och de har verkligen tagit chansen. €33 av de €42 miljonerna är redan förbrukade på nya spelare som ska få Wolfsburg att lyfta från den nedre halvan till den övre. Och det är offensiven som ska bli bättre om man får tro värvningsstrategin.

Yunus Malli från Mainz är det dyraste nyförvärvet med sina €12,5 miljoner. Den offensive mittfältaren som för ett år sedan var en hårsmån från att gå till Borussia Dortmund tog nu chansen att lämna för Wolfsburg. Ett steg nedåt (sett till tabellen), men där Malli tror att Wolfsburg framtidsutsikter är ljusare än Mainz. En inte alltför långsökt tanke då Mainz i mångt och mycket är nöjda med att vara ett stabilt mittenlag, medan Wolfsburg vill aspirera om att spela ute i Europa.

Annons

Talangfulle Riechedly Bazoer kostade klubben €12 miljoner från Ajax och är trots sina knappa 20 år en spelare klubben hoppas ska kunna göra skillnad nu. Likaså den 18-årige nigerianske anfallaren Victor Osimhen som valde bort bland annat Arsenal för att ansluta till Wolfsburg. Ett spännande komplement till den tunna anfallsuppsättning Wolfsburg har, han lär få speltid om han visar framfötterna.

Sedan finns där strulpellen (åtminstone det jag blivit informerad) Paul-Georges Ntep som verkar vara något av ett geni som blandar och ger. Ntep ska av vad jag förstått det ha höga toppar, men också djupa dalar. Att han dessutom haft en rätt stökigt privatliv gör honom till ett intressant wildcard. Kan Valerien Ismael få Ntep under kontroll kan de €5 miljonerna klubben värvade honom för visa sig väl investerade.

Annons

Säga vad man vill men Wolfsburg försöker åtminstone att göra något åt sin situation. Försäljningen av Draxler kan visa sig ett lyckodrag för klubben (hade det nog varit oavsett med tanke på hur mycket dålig ‘feng shui’ han verkade sprida). Det hade jag nog inte förväntat mig, hade trott att de skulle anpassa sig till en ny verklighet där siktet var inställt lägre än tidigare. Men €33 miljoner senare är det svårt att tro något annat än att målet fortfarande är inställt på att konkurrera om platserna ute i Europa.

Publicerad 2017-01-12 13:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto