Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stalltips inför vårens bottenstrid

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Nedre tabellhalvan

Följ mig på Twitter: @atnilsson

10. FSV Mainz 05, 20p (-4)

11. Schalke 04, 18p (+1)

12. FC Augsburg, 18p (-4)

13. VfL Wolfsburg, 16p (-9)

14. Borussia Mönchengladbach, 16p (-10)

15. Werder Bremen, 16p (-14)

16. Hamburger SV, 13p (-17)

17. FC Ingolstadt, 12p (-13)

18. SV Darmstadt 98, 8p (-19)

När Bundesliga drar igång imorgon efter lite drygt en månads vila inleds jakten på säkrat kontrakt. Flera klubbar är involverade i bottenstriden redan nu, många kan bli indragna om resultaten går åt fel håll. Ett troligt scenario är att det kommer att vara kamp hela vägen in på målsnöret där flera klubbar kommer att slåss för att undvika spel i 2. Bundesliga kommande säsong.

Annons

Jag skulle vilja säga att en klubb känns som en absolut given kandidat för nedflyttning redan idag och det är SV Darmstadt 98. Klubben som överraskade alla förra säsongen genom att överleva ytterligare en säsong har långt ifrån imponerat under hösten. Torsten Frings har kommit in som tränare för att försöka rädda Darmstadt, men jag har svårt att det ska ske.

De fem poängen upp till Hamburg på kvalplats är nästan det dubbla av vad klubben har nu (om man hårddrar det). Frings kan säkerligen komma in med energi och värvningen av Sidney Sam ser jag fram emot att se effekterna av, men jag kan inte bortse från bristen på kvalitet i truppen som helhet. Ett under ska till för att Darmstadt ska kunna undvika nedflyttning och jag tror inte att det kommer att ske.

Mer intressant tror jag det kommer att bli kring den andra direkta nedflyttningsplatsen. Ingolstadt har fått fart under benen sedan Maik Walpurgis tog över som tränare. Det är fascinerande hur stor skillnad Walpurgis har gjort endast genom att gå tillbaka till ett spel som påminner om det Ingolstadt spelade förra säsongen. De ser pånyttfödda ut, verkar återigen övertygade om sina chanser att säkra kontraktet och det kan räcka långt.

Annons

Inte minst i ett scenario där de andra kandidaterna i botten heter Hamburg och Werder Bremen. Två klubbar där pressen enkelt kan fälla dem. Trycket på att Ingolstadt ska klara sig kvar är inte ens att jämföra med det tryck som finns i Hamburg och Bremen. Även om jag anser att båda de två veteranklubbarna har bättre trupper, är det svårt att se om historiken är en fördel eller nackdel.

Det finns en viss nyckfullhet i Hamburg och Bremens storhet. Fansen kan bli en enorm tillgång när det går åt rätt håll, men när vindarna vänder och det blåser hårt, då blåser det förbannat hårt – inte minst i Hamburg. En sådan magnitud kommer aldrig att drabba Ingolstadt, vilket talar till deras fördel när det börjar att bli nervigt på sluttampen. Hamburg och Bremen får hoppas på att de kan sticka iväg tidigt under våren, men jag tror inte att det kommer att ske.

Annons

Ingolstadt, Bremen och Hamburg kommer att slåss mot varandra i botten. Även FC Augsburg ser jag som en högst tänkbar kandidat som kan bli involverade. Likaså Mainz som inte alls har känts lika stabila som under tidigare år. Och även om Freiburg har stått för en bra höst och rimligen bör sitta rätt säkert med sina 23 poäng, ser jag en risk för att våren kan bli betydligt tyngre för nykomlingarna.

Sex klubbar (om vi utgår ifrån att Darmstadt är borta redan nu) som slåss om att undvika nedflyttning och/eller kval. Ja, det känns inte som ett helt otänkbart scenario. Vi har sett tidigare säsonger att det har en tendens att bli så i Bundesliga. Så sent som för två år sedan var det fyra lag (om jag inte minns fel) som alla inför sista omgången stod inför risken att åka ur och möjligheten att klara sig kvar utan kval. Jag kan tänka mig ett liknande öde den här säsongen.

Annons

Mitt stalltips: Darmstadt ut. Ingolstadt ut. Augsburg kval. Varför: magkänsla. Något annat kan jag inte gå på i dagsläget.

Publicerad 2017-01-19 12:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto