Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dortmund en bra miljö för Isak

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Jag tror att nästan alla blev tagna på sängen när nyheten kom idag att Alexander Isak med stor sannolikhet inte kommer att gå till Real Madrid, utan istället hamnar i Borussia Dortmund. Allting har talat för att Isak skulle till Spanien, ingenting för Tyskland. Ryktena om Dortmund som tänkbar klubbadress avtog i november och sedan dess har det varit radiotystnad innan dagens nyhet kom.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Men nu verkar det som om Borussia Dortmund blir nästa klubbadress för Sveriges i dagsläget mest intressanta talang. En destination som på många sätt känns som perfekt för en ung spelare med stor potential. En klubb som aktivt jobbar med att locka till sig de mest intressanta talangerna, utvecklar dem och säljer dem vidare till de absolut största klubbarna. På många sätt en bra miljö för en ung spelare att fostras i, men likväl en tuff sådan.

Alexander Isak kommer till en klubb som har förstått och anammat sin roll i näringskedjan. Dortmund är högst medvetna om att de är tvåa i Tyskland, att de är snäppet bakom de största klubbarna i Europa. De har lagt stor möda och energi på att hitta potentiella stjärnor i ett tidigt skede, innan de snappas upp av andra för att kunna fostra dessa och tjäna en hacka på dem vid en senare försäljning.

Annons

Nej, Dortmund är inte Real Madrid och har inte slussat ut en lika stor massa av spelare till europeiska toppligor. Ingen annan klubb i Europa kan visa upp ett liknande facit som Real Madrid på den fronten. Men sett till de senaste åren är listan över unga, talangfulla fotbollsspelare som blommat ut i Dortmund och lämnat för större uppgifter dock rätt imponerande.

Mats Hummels, Ilkay Gündogan, Robert Lewandowski kom alla till Dortmund i när de var runt 20 år och lyckades med tiden inte bara etablera sig i a-laget, de blev några av de bästa spelarna i världen på sina respektive positioner. Nuri Sahin fostrades i klubben och hamnade i Real Madrid. En oslipad Pierre-Emerick Aubameyang kom till klubben och är idag en av världens mest eftertraktade anfallare.

Det naturligtvis finns också en drös med spelare det gått mindre bra för i Dortmund. Jag ska inte lura i er något annat. Precis som i alla klubbar finns där ett facit av spelare som kommit med stora förväntningar på sig för att senare lämna efter bristfälligt med speltid och sitta på en haltande karriär.

Annons

Men vad jag vill säga är att klubben har haft kunskapen, förmågan och modet att satsa på många av sina unga spelare. Klubben har givit dem chansen i en konkurrenstuff miljö. Till skillnad från många andra större klubbar har Dortmund varit väldigt måna om att ge unga spelare chansen i a-laget istället för att värva in etablerade spelare utifrån. En linje sportchefen Michael Zorc har följt i alla år.

Något som för mig osökt in på det jobb Thomas Tuchel har gjort som tränare sedan han kom till Dortmund förra året. Intresset kring Tuchel har ökat lavinartat under sedan han tog över klubben och det av en god anledning. Han är en högst intressant tränare med många banbrytande idéer kring fotbollen. Hans första säsong i Dortmund var strålande (trots att klubben inte vann några titlar).

Vad som har utmärkt Tuchel är hans förmåga att forma spelare, inte minst unga spelare och ge dem chansen. Så var det även när Tuchel var tränare i Mainz där André Schürrle och Lewis Holtby, för att nämna några, tog sina första stapplande steg. I Dortmund har Tuchel fortsatt det arbetet och resultatet har synts i Julian Weigl, Ousmané Dembéle, Emre Mor, Felix Passlack och Christian Pulisic. Unga spelare som alla fått chansen, imponerat och förväntas bygga Dortmunds framtid.

Annons

Jag kan enkelt se Isak i den mixen. Inte minst för att just anfallspositionen i Dortmund saknar bredd. Bakom den givne Aubameyang har där endast Adrian Ramos funnits som ett alternativ när Tuchel velat ha en renodlad anfallare. Och Ramos förväntas lämna under januari för spel i Kina, vilket skulle lämna en Alexander Isak-formad lucka att fylla. Dessutom är Isak betydligt mer av den anfallstyp som Tuchel söker i sitt spel än Dortmund.

Isak är ingen Ramos. Isak är ingen Aubameyang. Men Isak är en intelligent spelare och en av hans styrkor finns i spelförståelsen. Hans förmåga att hitta ytor för sig själv och sina lagkamrater är precis den typen av egenskaper som Tuchel söker i sina offensiva spelare. Tillsammans med de redan skolade lagkamraterna kan jag se Isak passa in perfekt.

Kulturellt är skillnaden liten mellan Sverige och Tyskland. Steget kommer att vara litet för Isak. Vetskapen om att där finns andra spelare som gått en liknande väg (inte minst Emre Mor) borde vara en trygghet nog för honom. Mor är också ett bra exempel på hur snabbt det kan gå för en ung spelare i Dortmund. Från danska FC Nordsjælland kom Mor i somras och har under hösten både fått spela i Bundesliga och Champions League.

Annons

Med det sagt är Borussia Dortmund nödvändigtvis inte en enklare väg än Real Madrid att gå för Alexander Isak. Även om de svartgula tyskarna befinner sig något längre ned i den europeiska näringskedjan är det mer än ett uppvärmningshopp. Det här ett hopp som kommer att kräva stor energi och tro på sig själv. För konkurrensen i Dortmund kommer att bestå av tyska landslagsmän, blivande storstjärnor med flera som inte tänker låta en ung, väluppfostrad svensk få passera förbi i kön utan vidare. Isak kommer att ställas på prov redan från första stund.

Real Madrid hade varit ett väldigt bra val för Isak, inget snack om saken. Men Dortmund ska inte ses som ett alternativ för en “lucky loser”. Tvärtom. Flera spelares vägar har gått igenom Dortmund mot toppen  och Isak kan mycket väl bli en av dem. Därför är det på många sätt ett alldeles ypperligt val i mängden av klubbar som jagat honom. Ett val jag inte tror att han kommer att ångra om det är där han hamnar.

Annons
Publicerad 2017-01-21 12:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto