Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tuchel kommer matcha in Isak varsamt

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Okej. Alexander Isak är klar för Borussia Dortmund. En 17-årig anfallare som redan debuteradt i det svenska a-landslaget. Han har tilldelats nummer 14. Men hur ser möjligheterna ut för speltid i hans nya omgivning?

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Det är enkelt att stirra sig blind på antalet renodlade anfallare som finns i truppen. Pierre-Emerick Aubameyang är det självskrivna kortet på anfallspositionen. Han är given när han är tillgänglig och självklart är väl det. Det har ärligt talat inte funnits någon större konkurrens på den positionen under de senaste åren, inte minst för att Ciro Immobile aldrig blommade ut och därför blev Aubameyang det självklara esset.

Bakom Aubameyang har bara Adrian Ramos funnits. Ramos hämtades in från Hertha Berlin men lyckades aldrig att växla upp och på allvar konkurrera med Aubameyang om platsen på topp. Colombianen har mest fått sitta på bänken och det är därför han med största sannolikhet kommer att lämna under det rådande transferfönstret. Trolig destination är en kinesisk klubb med en direktutlåning till Spanien.

Annons

Därför var det viktigt för Dortmund att hämta in åtminstone en renodlad anfallare. Alexander Isak har tillkommit men det är i dagsläget naivt att tro att han kommer att ersätta Ramos rakt av. Det har ryktats om att flera andra namn kan tillkomma till Dortmund, inte minst den danske anfallstalangen Kasper Dolberg, men det är troligt att klubben nöjer sig med Isak och istället söker en intern lösning.

Redan i helgens match mot Werder Bremen fick vi se tränaren Thomas Tuchel testa ett annat alternativ. Han satte upp André Schürrle som spjutspets och den tyske landslagsmannen gjorde ett mål i matchen som Dortmund vann med 2-1. Att Schürrle kommer att få alternera ute på en kant och centralt (när det behövs) är att vänta. Likaså kommer Tuchel kunna använda Mario Götze eller Marco Reus centralt, som tänkbara “falska nior”.

Annons

Det rimmar dessutom väl med hur Tuchel har agerat kring de andra talangerna i klubben. Utöver Julian Weigl (som gjorde det exceptionellt bra från sekund ett), har Tuchel valt att matcha in sina unga spelare varsamt. Emre Mor har fått sju insatser i Bundesliga under hösten, Christian Pulisic har fått 13 och Ousmane Dembélé har fått 16. Då ska vi ta i beaktning att de sista två redan spelat i Bundesliga respektive Ligue 1 under föregående säsong och därmed hade ett försprång gentemot Isaks erfarenhet från Allsvenskan.

Isak kommer att få sina chanser, han kommer att vara med träna med a-laget och vara med i matchtrupperna. Troligen i en liknande mängd som den Mor fått. Tuchel vill inte stressa fram utvecklingen för snabbt, han kommer portionera ut speltiden noggrant för att inte överbelasta sitt nyförv. Värt att notera är också att Isak är yngre än de tidigare nämnda spelarna, vilket talar för att Tuchel kommer ligga lågt med speltid för svensken.

Annons

Vad vi dock kan vänta oss är att Isak långt ifrån endast kommer att användas längst fram, centralt. Tuchel kommer att vilja hitta flera användningsområden för sitt nyförvärv och jag är övertygad om att vi kommer att få se Isak spela både i en roll som släpande anfallare, ute på en kant och egentligen på alla tänkbara positioner där Tuchel ser att han kan få ut något av Isaks speltid.

Intressant är vad som sker till kommande säsong. För förutsatt att Dortmund inte hämtar in ytterligare någon anfallare under det här transferfönstret, så är det troligt att Isak kommer att ha goda möjligheter till speltid nästa år. Med Ramos borta redan nu och med Aubameyang på väg bort (troligen under sommaren), finns där goda möjligheter för en redan inspelad Isak att göra skillnad. Det tror jag också är Dortmund och Tuchels målsättning. Våren som mjukstart, hösten som målsättning för det stora genombrottet.

Annons

Läs gärna mitt tidigare inlägg från idag: Isak – en fjäder i hatten för Dortmund

Publicerad 2017-01-23 12:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto