Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lugn och ro väntar Quaison

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Först kom Borjan Krkic. Sedan kom Robin Quaison. Så har det varit i Mainz som presenterat båda dessa herrar under de senaste dagarna. Två värvningar som känns väldigt “o-Mainziga”, inte minst den förstnämnde, men som också känns som två genomtänkta sådana.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Vad jag menar med att värvningarna inte känns som typiska de som Mainz gör, är att jag ofta förknippar Mainz med värvningar av en betydligt lägre dignitet. Det brukar vara halvkända spelare från 2. Bundesliga eller liknande som hamnar i Mainz. Sådana där namn som gör att jag hajar till och tänker att “jag har nog läst om honom någonstans”, för att sedan hitta att han spelat i Wehen Wiesbaden eller liknande.

Jag tänker på sommarens Gerrit Holtmann som hämtades in från Eintracht Braunschweig. Säsongen innan hette han Florian Niederlechner (från FC Heidenheim) och sommaren innan det var det Daniel Brosinski från Greuther Fürth. Inte för att Mainz uteslutande har värvat den typen av spelare, men det har någonstans etsat sig fast i huvudet som en sorts självklarhet att klubben hittar sina fynd i mindre tyska klubbar.

Annons

Det är väl inte konstigt i sig att det är så. Även om Krkic vågade sig på att säga att han “alltid velat spela i Bundesliga”, så har jag svårt att tro att han visste särskilt mycket om Mainz, än mindre att han skulle peka ut var staden låg på en karta. Att en av Europas hetaste talanger för drygt tio år sedan, då i Barcelona,  en dag skulle hamna i Mainzär en världsfrånvänd tanke. En tanke som jag kommer ha svårt att vänja mig vid så länge jag ser Krkic bära den rödvita Mainztröjan.

För det är helt enkelt inte “the Mainz way”. Mainz har ingen naturlig dragningskraft. Klubben har gjort det fantastiskt utifrån sina förutsättningar. Jürgen Klopp satte klubben på kartan, Thomas Tuchel likaså men ytterst få kan nämna särskilt många spelare som breakat i klubben (André Schürrle och Lewis Holtby är två).

Annons

Att komma till Mainz måste vara som när stockholmare tar tunnelbanan och kliver av i Sandsborg. Jag ber om ursäkt för den oerhört lokala referensen men Sandsborg är en sådan där plats där jag får för mig att ingen egentligen bor, där inget händer. Jag ser den ju där på kartan över stationer, men det finns ingenting där som jag kan hänga galgen på och känna koppling till. Jag förutsätter att ni själva kan peka ut just den platsen där ni bor.

Det är därför det känns så konstigt att just Bojan Krkic hamnar där. För det känns som om han ändå borde ha kunnat åka förbi Sandsborg och hamna någon annanstans. Frankfurt ligger runt hörnet, så varför inte Eintracht? Till och med grannstaden Darmstadt hade nästan känts mindre oväntat i dagsläget trots deras totala kräftgång i tabellen. Nåja, nog talat om Krkic och Sandsborg.

Annons

Robin Quaison hamnar i en klubb där det inte kommer att ske några stora förändringar. Det är Tysklands kanske tryggaste tillvaro. Ett mittenlag i Bundesliga med en tränare i Martin Schmidt som gjort sig känd för att kräva att spelarna arbetar stenhårt, pressar högt och hela tiden spelar med hög intensitet. Något som kommer att vara en rejäl omställning för den svenske mittfältaren kan jag tänka mig. Fysiskt kommer det att vara högst krävande för Quaison.

Det är en klubb och en miljö som är väldigt förlåtande. Klubben bytte sportchef efter drygt 25 år i somras från Christian Heidel (nu Schalke) till Rouven Schröder som inte har förändrat särskilt mycket, mer eller mindre har det rådit status quo. Vilket betyder att klubben fortsatt jobbar långsiktigt, målsättningen ligger på att hamna i mitten av tabellen och att värva spelare någorlunda billigt för att göra en mindre vinst på dem. En total motsats till det Palermo som Quaison var i.

Annons

Efter att Yunus Malli sålts till Wolfsburg har en kreativ roll på det offensiva mittfältet öppnat sig. Om det är Krkic eller Quaison som är tänkt för den vet jag inte. Men tränaren Martin Schmidt berättade i ett första uttalande att han ser Quaison som en spelare som kan spela på alla offensiva mittfältsroller (både centralt och på kant) och även som anfallare. Så troligen lär han få möjlighet att visa upp sig på alla tänkbara platser.

Jag tror att han kommer behöva tid på sig att anpassa sig till den nya spelstilen och den intensitet som Mainz spelar med. Omgivningen kommer att ge honom lugn och ro för utveckling. Klubben ser stor potential och möjlighet i honom. Och kanske blir Quaison som gör Sandsborg, eller Mainz, till en plats att minnas. Tillsammans med Krkic. Det vore något.

Publicerad 2017-01-31 17:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto