Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Utmaningen för Bosz blir att ena spelargruppen

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Peter Bosz heter Borussia Dortmunds nya tränare. Med det har klubben tagit död på alla spekulationer gällande framtiden. Jakten på en ersättare var igång redan innan det blev officiellt att Thomas Tuchel fick gå. Det tog lite drygt en vecka men idag kunde Dortmund presentera Bosz vilket får ses som ett effektivt och framgångsrikt arbete för Tysklands näst största klubb efter Bayern München.

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Holländaren var inte förstavalet. Schweizaren Lucien Favre var den klubben ville ha från första början och krokarna kastades ned till rivieran men kom tillbaka utan napp. Nice-tränarens fru ska inte ha varit övertygad om en flytt från den franska kuststaden till den tyska arbetarstaden, samtidigt som Favre själv ogillat hur klubben hanterat situationen med Tuchel.

Dessutom anade representanter från den tyska klubben tidigt att diskussionerna med den franska klubben skulle bli långt ifrån enkla och snabbgenomförda. Var det något Dortmund ville undvika efter debaclet med Tuchel så var det ytterligare tveksamheter och spekulationer kring tränarfrågan. Det fanns enkelt sagt för många gropar på vägen för att Dortmund skulle gå helhjärtat på Favre, därför ställdes siktet in på Bosz.

Annons

Och inte behöver det vara ett sämre val för det. Ajax-tränaren har en strålande tid bakom sig i den klassiska klubben och avslutade säsongen med att förlora Europa League-finalen mot Manchester United. Det med ett ungt, spännande lagbygge som på många sätt påminner om det som Dortmund själva har byggt upp under de senaste åren.

Bosz alternativlösa offensiva fotboll har tagit många med storm och inte minst var det många tyska klubbar som fick upp ögonen för hans Ajax när de över två möten slog ut Schalke ur Europa League. Där inte minns hemmamatchen var något i hästväg fotbollsmässigt. En match som bara slutade 2-0 till Ajax, men som mycket väl kunde ha slutat 6-0 om flytet bara funnits där.

53-åringen, vars farmor är Schalkesupporter komiskt nog, tog över ett mer van Gaal-inspirerat Ajax efter Frank De Boer och lyckades på kort tid kalibrera om fotbollen till att vara mer fartfylld, aggressiv och offensiv. Bosz är en tränare som ger sina spelare möjligheter att få utlopp för sin kreativitet på planen och är inte rädd att ge unga spelare chanser, något som passade in perfekt i den profil som Dortmund sökte.

Annons

Utmaningen i Dortmund för Bosz kommer inte handla om att passa in fotbollsmässigt. Utmaningen kommer vara att hantera, att ena en splittrad spelargrupp med en tung säsong bakom sig. En spelargrupp som Tuchel aldrig lyckades få grepp om. Människor runt Bosz har vittnat om att han gärna håller professionell distans till spelarna, att han ger dem utrymme. Frågan är om det är rätt väg att gå för Dortmund i dagsläget.

Utrustad med ett kontakt till 2019 tar Dortmund inga risker. Klubben vill se vad Bosz kan bidra med, sedan kan det bli tal om ett längre kontrakt. Om han får ihop spelargruppen, får med sig några bra resultat i starten, så kan jag absolut se Dortmund utmana Bayern München i toppen av Bundesliga kommande säsong. Vilket vore riktigt glädjande. Inte bara för Dortmund. Utan för hela ligan.

Annons
Publicerad 2017-06-06 18:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto