POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
U21-EM

Håkan Ericson: "Engvalls flytt nödvändig för U21-EM"

Foto: Bildbyrån.

Håkan Ericson ska ta ut sin sista trupp innan EM.
För Fotbollskanalen berättar han om planeringen i Polen - och glädjen över att Gustav Engvall hittat en ny klubb.
- Jag tror det var nödvändigt för Gustav att göra den här flytten.

På onsdag tar förbundskaptenen för Sveriges U21-landslag, Håkan Ericson, ut truppen till träningslandskamperna mot Serbien och Tjeckien den 24 respektive 27 mars. Det är landslagets sista samling innan U21-EM i Polen.

Uppladdningen inför mästerskapet är alltså igång och schemat för Sverige i sommar är redan klart.

* 6 juni: Truppen samlas i Helsingborg

* 10 juni: Genrep mot Danmark på Olympia

* 12 juni: Avresa till Lublin, Polen

* 14 juni: Avresa till Kielce

* 16 juni: EM-premiär mot England i Kielce

* 16 juni: Avresa tillbaka till Lublin

* 19 juni: Match mot Polen i Lublin

* 22 juni: Match mot Slovakien i Lublin

Håkan Ericson har själv varit nere i Polen och tittat på det boende och träningsanläggningen som kommer att ha som bas i Lublin.

- Jag var där under flera dagar i samband med lottningen. Det känns väldigt bra. Vi har hittat ett helt okej boende och träningsläggningen och faciliteterna såg väldigt bra. Sen vet man aldrig hur plankvaliteten är innan det väl är dags. Men det var väldigt bra i Tjeckien (under EM 2015) och jag tror att man kommer få till det i Polen också. Det ser bra ut gällande de flesta delarna och arenorna är jättefina, säger förbundskaptenen.

En sak skaver dock lite: den tre timmar långa resan mellan Lublin och Kielce.

- Det är därför vi lägger resan dit två dagar innan matchen mot England.

Hur resonerar du när du nu tar ut den här truppen, den sista innan EM-truppen?
- Som vanligt tar vi ut de som för tillfället är bäst, men det finns ett starkt fokus på sommaren redan. Vi hoppas kunna addera truppen med några A-landslagsaktuella spelare till EM också, men annars kommer vi åka med en väldigt konkurrenskraftig trupp och väldigt nära den som vi ska åka med i sommar.

De spelare som varit med i A-landslaget och kan komma att vara en del av Janne Anderssons landslag även framöver, men som också har åldern inne för att spela i U21-landslaget är Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth, Ludwig Augustinsson, Alexander Fransson. Alla fyra har ställt sig positiva till att spela U21-EM, men om de blir uttagna i EM-truppen kommer de missa uppladdningen i Helsingborg.

- A-landslaget spelar mot Frankrike den 9 juni och sen är de fria att åka därefter. Jag hoppas kunna ha tillgång till de spelarna när vi åker till Polen den till 12 juni. De kommer ju missa förberedelserna och genrepet, så är den krassa verkligheten och så måste det vara. Däremot kan de spelarna vara med de fyra sista träningarna inför matchen mot England.

En av positionerna som det är öppet kring inför EM i sommar är målvaktsplatsen. Förra året ådrog sig Jönköpings Södra och den dåvarande förstemålvakten i U21-landslaget, Anton Cajtoft, en allvarlig knäskada och därefter fick Nottingham Forests Tim Erlandsson (just nu utlånad till AFC Eskilstuna) chansen mellan stolparna. Cajtoft närmar sig nu comeback efter skadan, men samtidigt har det dykt upp två heta namn till i allsvenskan; AIK:s Oscar Linnér och IFK Göteborgs Pontus Dahlberg. Utöver det har Oscar Klasson knipit förstaplatsen i Degerfors.

- När Cajtoft drog korsbandet för ett år sedan visste vi inte vad som fanns över huvud taget. Då hittade vi Tim Erlandsson i Nottinghams akademi då. Sen gick vi på Jesper (Johansson) som inte fick speltid fast att han bytt klubb och vi var givetvis oroliga då. Men nu har vi rett ut den stormen och klarat det här kvalet, och helt plötsligt har vi fyra målvakter som i bästa fall får kontinuerlig speltid i allsvenskan och då har vi det bättre ställt än på flera år. Sen är det klart att både Oscar (Linnér) och Pontus (Dahlberg) är väldigt tidiga i sina karriärer, och det är även Tim (Erlandsson) för den delen. Så man får ha lagom krav på dem, det är klart att det kommer gå upp och ner i deras prestationer. Men de har en stor potential, säger Håkan Ericson.

Under måndagen anslöt också Gustav Engvall till Djurgården, efter många om och men. En utlåning till Stockholmsklubben från Bristol City, där hans att i frysboxen, förväntas att slutföras i dagarna.

- Det känns bra. Gustav har varit viktig för oss tidigare och jag tycker att det är en spelare som ska vara med i en U21-trupp. Jag var och hälsade på honom i England i veckan. Det kändes nog som att det var läge för ett miljöbyte där, han hade försökt på alla möjliga olika sätt att ta sig in i laget men det har inte blivit så. De slåss för sin existens i Championship också så det kanske inte är så lätt att satsa på en ung spelare i det läget. Jag tror det var nödvändigt för Gustav att göra den här flytten när det gäller att konkurrera om en plats i truppen till sommaren. Jag är väldigt glad över övergången.

Hur högt värderar du speltid inför ett mästerskap?
- I drömmarnas värld vill man att spelarna ska ha mycket speltid, men så får man också se till verkligheten. Jag kommer prata mer om det här på onsdag, säger Håkan Ericson.

Publicerad 2017-03-14 kl 10:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå