Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
U21-EM

Sverige tog EM-guld - med Tipselit i ryggen

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Sverige gjorde dundersuccé och tog guld i U21-EM i Tjeckien. Detta med en trupp där 21 av 23 spelare har gått genom Tipselit-satsningen.

Projektet Tipselit handlar om talangutveckling och att utveckla svensk elitfotboll. Samtliga klubbar i både allsvenskan och superettan är med i projektet som i varje klubb leds av kvalificerade tränare.

En spelare måste ha varit i en klubb under minst en säsong mellan åldrarna 12-19 år för att han ska räknas som en Tipselitspelare. Malmö och Elfsborg är bäst i klassen då de hade tre spelare vardera med i U21-truppen som tog EM-guld. De enda spelarna i guldlaget som inte har gått via Tipselit är Abdul Khalili och Isaac Kiese Thelin.

- Det säger väl allt om betydelsen av Tipselit. Den absoluta majoriteten med några få undantag går igenom Tipselitverksamheten. Det här ökar Tipselits betydelse av att forma spelare till att ingå i en elitverksamhet och till att fler ser detta som en framgångsfaktor, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll och projektledare på Tipselit till svenskelitfotboll.se.

Lundin tror att det kommer bli än fler spelare som går via Tipselit framöver.

- Jag tror att allt fler spelare kommer att gå genom akademierna. Allt färre spelare kommer att gå från mindre klubbar in i landslagsverksamheten. Den utvecklingen bevisas av uttagningen av den här U21-truppen. Vi ser samma utveckling även på Halmstadslägret, att allt fler spelarna kommer från de största klubbarna.

Se straffavgörandet från EM-finalen i spelaren ovan.

Publicerad 2015-07-02 kl 19:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons