TV: EM-GULD TILL SVERIGE - CARLGREN STRAFFHJÄLTE

U21-EM

Mönstret var aningen igenkännande: avgörandet kom sent. Men den här gången först efter straffar. Patrik Carlgrens två räddningar avgjorde finalen mot Portugal (4-3) och Sverige kan för första gången titulera sig som U21-EM-mästare.

Sveriges U21-landslag hade inför EM-slutspelet spelat tre semifinaler och en final. Samtliga slutade med förlust. När Sverige grejade en finalplats i Tjeckien var det för andra gången sedan 1992.

Uppgiften var sedan i teorin enkel: de gick för segern på Edenstadion i Prag.

Det spelade ingen roll att det var Portugal som stod på andra sidan eller om motståndaren ansågs ha varit ett av turneringens bästa offensiva lag.

John Guidetti & Co trodde på seger.

En känsla som de har haft med sig sedan avslutningen på kvalspelet, playoffmötet med Frankrike och de imponerade insatserna i gruppspelet mot Italien (2-1), England (0-1) och Portugal (1-1).

I praktiken?

Inte så mycket svårare.

Carlgrens räddningar
Efter mållösa - dock inte chansfattiga - 45 minuter var det Sverige som skapade flest och vassast lägen i slutet av andra och under förlängningen.

Men till slut var det straffar som fick avgöra.

Och där gick allt enligt förbundskapten Håkan Ericsons plan.

John Guidetti visade vägen genom att trycka in den första. Sedan följde Isaac Kiese Thelin efter, likaså Ludwig Augustinsson. När sedan Patrik Carlgren räddade Ricardo Esgaio var det guldläge.

Då brände Abdulrahman Khalili.

Victor Nilsson Lindelöf gav Sverige nytt hopp - och då svarade Patrik Carlgren för en ny räddning när han stoppade William Carvalho.

En räddning som började i mitten av målet men som slutade med en segerrusig löpning ner till ena hörnflaggan.

4-3-segern mot Portugal innebär att Sverige för första gången kan titulera sig som U21-EM-mästare.

Portugal tryckte
Men det var först efter en väntad inledning.

Portugal flyttade fram och tryckte på, Sverige låg lågt och säkrade. Vilket gjorde att portugiserna skapade två bra chanser på tre minuter. Efter sju minuter träffade Sergio Oliveira ribban med en hårt knorrad frispark.

Men det var nerverna som spökade.

När de första 15-20 minuterna hade lagt sig, ja, då satt Sveriges försvarsspel bättre. Med ett lågt utgångsläge och tätare mellan försvar och mittfält sänktes Portugals tempo. Vilket gjorde att varken Bernardo Silva eller William Carvalho hade tillräckligt med tid för farliga kombinationslösningar eller att hitta fram med rätt bollar till sina medspelare.

När finalen på Edenstadion i Prag avverkades långsammare trivdes Sverige. Isaac Kiese Thelin fick skallen på Abdulrahman Khalilis inlägg, Simon Tibbling satsade på ett skott utanför straffområdet och John Guidettis volley strök målvakten José Sás ribba.

Innan ordinarie speltid var över hann dessutom Guidetti bränna ytterligare två lägen - varav vid ett tillfälle som han var helt fri med målvakten José Sá.

Men till slut blev det alltså straffar som fick skilja lagen åt på Edenstadion - och där var Sverige kyligast.

Sverige: Patrik Carlgren - Victor Nilsson Lindelöf, Alexander Milosevic, Filip Helander, Ludwig Augustinsson - Abbe Khalili, Oscar Hiljemark, Oscar Lewicki, Simon Tibbling - John Guidetti, Isaac Kiese Thelin.

Portugal: Sá - Esgaio, Paulo Oliveira, Ilori, Raphael Guerreiro - João Mário, William, Bernardo, Sérgio Oliveira - Cavaleiro, Ricardo.

Publicerad 2015-06-30 kl 23:30