TV: Sagan fortsätter - Sverige klart för EM-final

U21-EM

Kontrollerat, strukturerat, effektivt - och så klart duon: John Guidetti och Simon Tibbling. Det var detaljer som låg bakom 4-1-segern över Danmark i U21-EM:s semifinal.
- Nu ska vi spela EM-final. Alla andra kan åka hem, säger John Guidetti till TV4.

Sverige inledde försiktigt på Letnástadion i Prag. Spelarna såg hela tiden till att ligga rätt och lågt för att i första hand säkra defensiven.

En taktik som behövdes.

Danmark startade nämligen semifinalen med en kvick och rörlig offensiv som flera gånger om skapade oro för det svenska försvaret. Efter ett par halvchanser hittade till slut Yussuf Poulsen rätt. Anfallaren plockade ner en hörna från Uffe Bech och tryckte upp bollen i nättaket bakom Patrik Carlgren.

Men det danska måljublet varade bara i någon sekund.

Domaren Sergej Karasev halade snabbt upp med visselpipan, stoppade spelet och visade att anfallaren hade plockat med sig bollen med handen.

Det blev ett bortdömt mål som fick igång Sverige.

Effektiva omställningar

Spelarna fick mer boll och hittade ytorna som Danmark lämnade när de flyttade fram spelare för att fortsätta bygga vidare på den offensiva starten.

Kanske aningen dumdristigt.

För det var trots allt via sådana situationer som Sverige spräckte målvakten Jakob Busks nolla i den 23:e minuten och sedan ökade på till 2—0 tre minuter senare.

Första målet ordnade John Guidett på straff.

I en omställning hittade anfallaren in till Isaac Kiese Thelin, och när den danske försvararen Alexander Scholz var aningen för brysk i närkampen med Bordeaux-spelaren klev Karasev in i handlingen igen och dömde straff.

En situation som Guidetti tog hand om på allra bästa sätt. Anfallaren visade kyla och placerad in 1—0.

Tibbling satte tvåan

Tre minuter senare small det igen.

Den här gången agerade Guidetti framspelare.

Anfallaren lade en kort sidledspassning till Simon Tibbling och när Jonas Knudsen tappade balansen hade mittfältaren inget större problem med att skicka in ytterligare en boll bakom Busk.

Ett mål som innebar att finalplatsen var klar?

Inte då.

Danmark kom tillbaka. Pressade som vanligt högt och när det svenska försvaret svajade lite väl mycket passade Uffe Bech på att skicka in en reduceringsboll i den 63:e minuten.

Men sedan var det där med svenska omställningar.

När Danmark pressade på för en kvittering hittade Sverige fram till inhopparen Robin Quaison - och Palermo-spelaren gjorde inget misstag. Avslutet var distinkt och gav Sverige 3-1 när det återstod sju minuter kvar att spela. Sedan ökade Oscar Hiljemark på till 4-1.

- Vi är bäst i Norden. Nu ska vi spela EM-final. Alla andra kan åka hem, säger en överlycklig John Guidetti till TV4.

I och med segern är Sverige klart för final i U21-EM - för andra gången i historien. Förra gången - 1992, då slutspelet avgjordes i dubbelmöten - blev det förlust mot Italien. Den här gången är det Portugal som står för motståndet.

EM-finalen som du följer live på Fotbollskanalen, TV4 Play samt i TV¤ spelas på tisdag med matchstart 20:45.

Så startar lagen:

Sverige: Patrik Carlgren - Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander, Alexander Milosevic, Ludwig Augustinsson - Simon Tibbling, Oscar Hiljemark, Oscar Lewicki, Abbe Khalili - John Guidetti, Isaac Kiese Thelin.

Danmark: Busk, Knudsen, Vestergaard, Christensen, Scholz, Jønsson, Højbjerg, Thomsen, Falk, Poulsen, Bech.

Publicerad 2015-06-27 kl 22:44