TV: Sveriges galna upphämtning - till U21-semi efter Tibblings sena mål

U21-EM

Kallduschen var total när Portugal satte 1-0 i slutet av matchen. Men i 89:e slog Simon Tibbling till. En kvittering som tar Sverige till semifinal  i U21-EM.
- Mitt viktigaste mål i karriären, säger han.

I potten: semifinal och biljett till OS i Rio de Janeiro 2016.
Vinsten: U21-landslaget spelade hem alltihop.
Sverige fick 1—1 mot Portugal — samtidigt som Italien slog England — och är klart för semifinal mot Danmark i U21-EM i Tjeckien.

- Ska man ligga underst i en hög någon gång så var det rätt tillfälle. Det var magiskt, fortsätter matchhjälten.

Det svenska U21-landslaget lyckades återigen resa sig när det såg ut att vara kört. Hur det går till har Tibbling svårt att förklara.

- Svårt att säga. Vi har någon övertro på allt vi gör. Till slut får vi resultat för det, säger han.

Inför gruppavslutningen i Uherske Hradiste fanns det två vägar till semifinal i U21-EM i Tjeckien:

+ Seger mot Portugal.
+ Oavgjort mot Portugal, samtidigt som Italien skulle besegra England.

Egna händer
När väl matcherna var i gång gick det fort. Efter 27 minuter var det tämligen enkelt för de svenska ledarna på bänken att lista ut vad som krävdes för att få spela semifinal.

Italien gjorde proceduren kort med England. Med två mål inom loppet av några minuter — genom Andrea Belotti och Marco Benassi — räckte det med oavgjort för att ta hand om andra platsen i gruppen för att säkra en semifinalplats.

Då hade Sverige avgörandet i egna händer.

En situation som höll på att försvinna för de svenska spelarna.
Efter den mållösa första halvleken stoppade förbundskapten Håkan Ericson in Simon Tibbling i stället för Branimir Hrgota. Ett byte som skedde i den 52:a minuten och gav en indikation på att defensiven var det primära för att säkra fortsatt spel i U21-EM. Med

Tibbling och Ludwig Augustinsson blev den svenska vänsterkanten tajtare, och hela försvaret stängde till slut ner stora delar av Portugals tidigare offensiva framgångar.

Men bara tillfälligt.

Till slut hittade Portugal ett hål i den svenska försvarslinjen och Gonçalo Paciência skickade in 1—0 till Portugal i den 82:a minuten.

Ett mål som då — tillsammans med Italiens 3—1-seger — såg ut att skicka hem Sverige från Tjeckien redan med första bästa plan under torsdagen.

Tibbling avgjorde
Men precis som i playoffmötet med Frankrike och i premiären mot Italien kom Sverige tillbaka in i matchen.

Mot Italien var det John Guidetti och Isaac Kiese Thelin som stod för målen när 0—1 blev 2—1.

När det väl behövdes som mest mot Portugal, ja, då var det en minst sagt oväntad målskytt. Simon Tibbling, som med en minut kvar att spela, skickade in kvitteringen bakom José Sá. Ett mål som betyder att Sverige är klart för semifinal i U21-EM, en match där de ställs mot Danmark på lördagskvällen.

- Vi gör ingen bra match, ganska dålig om man ska vara ärlig. Men vi tar poäng mot ett av de bästa lagen i turneringen, säger Tibbling.

Lagens startelvor:

Sverige: Carlgren - Lindelöf, Baffo, Milosevic, Augustinsson - Hrgota, Hiljemark, Lewicki, Khalili - Guidetti, Kiese Thelin.

Portugal: Sá, Esgaio, Guerreiro, Paulo Oliveira, Ilori; William, Sérgio Oliveira, João Mário, Bernardo Silva, Cavaleiro, Ricardo.

Matchen mellan Portugal och Sverige ser du i TV12 eller här på Fotbollskanalen. Sändningen startar 20.00 och matchen har avspark 20.45.

Matchen mellan England och Italien kan du följa webbeklusivt här!

Som komplement kan du också hänga med Axel Pileby i EM-soffan.

Publicerad 2015-06-24 kl 22:35