POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
U21-EM

Urinanalys viktig nyckel i U21-EM

Kost och sömn är grundläggande för bra återhämtning.
Under U21-EM i Tjeckien lämnar spelarna dessutom urinprov.
- De lämnar före frukost, säger fysiologen Thomas Lindholm.

Under ett mästerskap pratas det ständigt om att det är små detaljer som avgör. För anfallaren John Guidetti handlar det om stolpe in eller stolpe ut. För fysiologen Thomas Lindholm handlar det mer om jakten på de sista procenten i spelarnas återhämtning.
En viktig uppgift då spelarna fick springa kopiöst mycket både i premiären mot Italien (2-1) och mot England (0-1).

- Det finns ganska många metoder men väldigt lite forskning. Det man vet är att sömn och kost gäller för alla men vi kan ju inte äta eller sova åt spelarna, så vi försöker ge dem så bra förutsättningar som möjligt, säger han.

- Och ligger man en halvliter back i vätska, ja, då har man tappat många procent.

Ger spelarna råd
För att undvika ett sådant scenario inför onsdagens gruppavslutning mot Portugal måste spelarna lämna urinprov. Så i stället för att ta hissen ner till frukosten på morgonen, tar spelarna trappen ner till ett källarrum på spelarhotellet och kissar i ett rör.

- De lämnar alltid urin på matchdagen och ytterligare någon dag före match. Då ser jag vilka det är som har druckit dåligt och kan pusha på dem, säger Lindholm.

- Vi har en liten dosa som analyserar, och man ska ha ett värde under 600 för att det ska vara bra. Ligger man mellan 600—1000 då är det varning och över 1 000 är det fara. Med den här skalan kan jag se hur vi ska göra och sedan ger jag spelarna råd.

TT: Vad tycker spelarna om det här?
- Klart att det är lite jobbigt. I stället för att gå raka vägen till frukosten får de gå ner hit och lämna på morgonen. Men de flesta av spelarna är så professionella och förstår att jag gör det för deras skull.

Justerar fel
Urinprov är dock bara en liten del av Thomas Lindholms arbete i Tjeckien.
Med pulsband övervakar han träningarna och bestämmer vilka som inte får träna mer då belastningen blir för stor. Sedan handlar det mycket om att förse spelarna med snabba kolhydrater — bland annat vitt bröd, Oboy och nötter — efter träningar och matcher samt att ständigt stämma av hur alla mår.

- Varje dag har vi återhämtningsfrågor där de får svara på hur de har sovit, hur de har ätit, hur de mår muskulärt och psykiskt. Om något är fel försöker jag justera det, säger han och betonar att återhämtning inte bara är fysiskt, det är även psykiskt och socialt.

Spelarna fick därmed fira midsommar tillsammans med nära och kära, och sedan finns det olika former av underhållning i ett av spelarhotellets rum som kallas för "players lounge".

- Vi har en massa aktiviteter så att det inte ska bli slentrian här. Häromdagen körde vi "rita-gissa-spring". Man får en lapp, ska rita det och lagen ska gissa vad det är. När man har gissat rätt springer man tillbaka och växlar till nästa. Det var ett jäkla liv och väldigt roligt, säger Lindholm.

Fakta: U21-landslagets återhämtning

Matcherna kommer tätt under U21-EM i Tjeckien, vilket kräver optimal återhämtning. En uppgift som fysiologen Thomas Lindholm har hand om. Det här är några av detaljerna som gäller för U21-landslaget:

Massage, isbad, kompressionskläder, nedvarvning, nattvila, eftermiddagsvila, urinprov, pulsband, återhämtningsfrågor och anpassade träningar.

- Vad gäller nedvarvning, om man ska dra ihop all forskning som finns, så blir man blir lite snabbare och får lite bättre spänst dagen efter om man varvar ner. Men det är ingen stor skillnad, säger Thomas Lindholm.

Nötter, Oboy, mjölk, blåbärssoppa, yoghurt, vitt bröd, frukt samt många tillagade måltider per dag.

- Det är mycket mat, och det mesta handlar om tajmningen. Väntar vi så tappar vi, man tar inte upp samma mängd. Kan vi kombinera vätskan med kolhydrater så blir det perfekt. Man ska ha i sig femtio procent mer vätska än vad man har tappat, säger Lindholm.

Spel, underhållning och socialt umgänge med familj och vänner.

- Vi har pingisbord, andra spel och de får träffa familj och vänner. Sedan har vi en massa andra aktiviteter, säger Lindholm.

Publicerad 2015-06-22 kl 15:35
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå