Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bråk mellan Europas makthavare - ligorna vill stoppa nya förslaget

Allsvenskan

Ett nytt bråk mellan Uefa, klubbarna (ECA) och ligorna (European Leagues) har blossat upp.
Ligorna är starkt kritiska till processen och förslaget om en tredje klubblagsturnering, uppger Lars-Christer Olsson.
- Det här har inte gått till på rätt sätt, säger den svenske European Leagues-bossen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I september 2016 gick en paraplyorganisation för ligorna runt om i Europa, European Leagues (då hette organisationen EPFL), till hård attack mot Uefa efter att det beslutats att de stora ligorna i Europa skulle få flera direktplatser till Champions League från och med 2018. Den förändringen drabbade de mindre ligorna negativt och i oktober samma år bröt EPFL sitt avtal ("Memorandum of Understanding") med Uefa i protest mot att man bland annat inte involverats i processen som lett fram till det europeiska fotbollsförbundets beslut. Ligaorganisationen var av uppfattningen att Uefa bestämt sig för att genomföra förändringen av rädsla för de stora klubbarna.

Annons

EPFL och Uefa enades dock om ett nytt avtal nästan ett år senare, i september 2017, efter att ligaorganisationen fått en plats i Uefas exekutivkommitté. Då förklarade EPFL att man i och med det får full insyn i framtida beslut. Men så har fallet inte blivit och nu har ett nytt stort bråk blossat upp. Under tisdagen bekräftade klubborganisationen ECA:s ordförande, Andrea Agnelli (också ECA:s representant i Uefas exekutivkommitté), att en tredje klubblagsturnering på herrsidan kommer att bli verklighet från och med säsongen 2021/2022 så länge förslaget får grönt ljus av Uefas exekutivkommitté i december. Om den turneringen klubbas igenom kommer den att vara ett komplement till Champions League och Europa League. Men några som motsätter sig förslaget är European Leagues (tidigare EPFL), där svenske Lars-Christer Olsson sitter som ordförande. Olsson är även ordförande för Svensk Elitfotboll (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan) och sitter i Uefas exekutivkommitté som representant för just European Leagues.

Annons

European Leagues-toppen är kritisk till en tredje turnering och processen bakom förslaget om den.

- Frågan ska upp för diskussion och eventuellt beslut i exekutivkommittén i december. European Leagues är ju motståndare till processen som lett fram till det här förslaget. Det finns en annan kommitté i Uefa, som heter Professional Football Stakeholders Committee, där ligorna, spelarföreningen, ECA, och Uefa är medlemmar. Vi hade ett sånt möte för någon vecka sedan där vi meddelade att European League kommer att göra en egen modell för hur vi tycker de europeiska klubbtävlingarna ska se ut. Den modellen kommer att presenteras vid nästa PFSC-möte senast, i november. Så det blir vårt svar. Vi tycker inte att det här har gått till på ett korrekt sätt och vi tycker inte att förslaget är så bra heller, säger Olsson till Fotbollskanalen.

Annons

Vad är det som inte gått till på rätt sätt, enligt er?
- Det har inte varit någon medverkan av andra parter än Uefa och ECA. Ligorna har inte blivit involverat i processen på ett sätt som vi egentligen kommit överens om i det som kallas för Memorandum of Understanding, som både ligorna och Uefa signerade förra året.

European Leagues menar att Uefa och ECA jobbat med ärendet i hemlighet och utan någon tanke på att involvera andra parter.

- Uefa och ECA påbörjade den här processen före jul 2017, har vi förstått i efterhand. De tillsatte en arbetsgrupp som bestod av ledamöter från Uefa och ECA. De hade ett första möte före jul. När vi senare upptäckte att den här arbetsgruppen existerade så begärde vi att få vara med i arbetsgruppen, men det tyckte inte ECA var roligt så därför beslutade Uefa att inte ta med oss.

Annons

- Vi tycker att vi har ett bättre förslag på hur tävlingarna ska organiseras och det är därför vi tänker presentera ett eget förslag från European Leagues. Det blir spännande att se hur det förslaget tas emot. Vi kommer följa det vi själva anser är ”good governance”, vi kommer presentera det i de forum vi tycker att det ska presenteras. Vi kommer inkludera Uefa och andra parter i de presentationerna. Vi hoppas att det kan bli en diskussion på PFSC-mötet i november. Det innebär också i så fall att man involverar alla de som vi tycker ska vara involverade i processen. Till exempel Spelarföreningen och European League.

Hur ser dialogen i Uefas exekutivkommitté kring frågan ut?
- Det finns ingen dialog i exekutivkommittén, vilket är en av sakerna som vi tycker är konstiga. Den dialogen finns i det som kallas för klubbkommittén (Uefa) och där finns i och för sig några ledamöter från exekutivkommittén representerade, till exempel är Fernando Gomes (vicepresident i exekutivkommittén) ordförande i klubbkommittén. Men det har inte funnits någon dialog i själva exekutivkommittén alls.

Annons

Hur känner du inför det?
- Ungefär som det hörs… Vi är ju kritiska till processen över huvud taget och jag tycker inte att den följer de krav som man ska ställa på en modern organisation och det som de själva slår på trumman för när det gäller involvering av berörda parter och transparens.

Vad tänker ni kring själva förslaget om en tredje turnering?
- För det första är det svårt att uttala sig om, för man väljer taktiken att prata om sportsliga frågor först och ekonomi sen. Ingen har egentligen fått se hur man tänker hantera ekonomin. Ett av problemen är ju just effekterna av de europeiska klubbtävlingarna när det gäller balansen i konkurrenskraften i de nationella ligorna. Eftersom ekonomin inte ens diskuterats vet man ju inte hur mycket pengar som ska fördelas. Det är fortfarande föremål för en privat diskussion mellan ECA och Uefa. Så hela processen fortsätter på samma sätt som vi har klagat på tidigare.

Annons

European Leagues har de senaste åren varit kritiska till hur Uefa och ECA verkat för att öka klyftorna mellan klubbarna i Europa, hur de rika klubbarna får ännu mer pengar och hur det blir svårare för mindre klubbar att gå långt i Champions League, vilket leder till att det ständigt är ungefär samma klubbar som är framgångsrika i turneringen.

Hur den tredje turneringen kommer att påverka den balansen? Det vet inte European Leagues i dagsläget.

- Vi vet att det blir konsekvenser, men vi vet inte exakt hur det ser ut eftersom de ekonomiska diskussionerna är tänkta att föras efter att man fattat beslut om det sportsliga. Vi tycker inte att man kan separera distributionsfrågorna från det sportsliga, eftersom ekonomin har så stor effekt på de sportsliga resultaten.

- Men turneringen kommer bara ha en marginell effekt på klyftorna.

Annons

Vet du varför man gör det här? Är det för att tillfredsställa mindre klubbar?
- Ja. Vi förde ju ett väldigt oväsen, från ligorna, efter beslutet som fattades hösten 2016. Det har uppenbarligen fått effekten att en del klubbar nu är negativa och klagar på klyftorna, och att de inte fått spela i europeiska tävlingar. Det är säkert det som har kickat igång den diskussionen.

Vad kommer den tredje turneringen att innebära för Sverige och de allsvenska lagen?- Det är svårt att säga exakt nu, men enligt den presentation som vi har fått från Uefa kommer antalet nationsförbund som spelar internationellt att öka. Jag tror inte att det här kommer ha någon större betydelse för Sverige. Vi har inte sett förslaget på hur det ska se ut, hur många platser som ska tilldelas och så vidare, men det är troligare att det blir fler nationsförbund som får plats än vad fallet är i dag och då kommer det inte ha så stor betydelse för de svenska lagen.

Annons

- Det kan möjligen vara så att Sverige genom sin rankning ligger så högt upp att vi får ett direktkvalificerat lag (i tredje turneringen), eller något i den stilen. Men det kommer inte bli fler svenska lag i tävling. Det tror jag inte.

Innebär det att det skulle bli något färre lag i Europa League-kvalet och att det kanske flyttas över till den tredje turneringen?
- Om man utökar (Europa League) till två divisioner så blir förmodligen kvalet dit ”kortare” (till tredje turneringen). Sen vet jag inte exakt hur de har tänkt sig att man ska lösa fördelningen mellan Europa League 1 och Europa League 2 (tredje turneringen). Jag har ingen aning om hur de har tänkt fördela pengarna, om Europa League 1 ska ha lika mycket pengar som Europa League 2. Därför är det svårt att säga vilka effekter det får. 

Annons

Vet du vilka ligor som är aktuella för den tredje turneringen?
- Man kommer gå längre ner i rankningssystemet. De länder och ligor och klubbar som i vanliga fall startar tidigt i kvalet (till Europa League) kommer ha en bättre chans att nå den tredje turneringen. Men det finns inte tillräckligt mycket detaljer för att kunna säga något om det. De säger att de fortfarande jobbar med det här.

Niclas Carlnén är styrelseledamot i ECA och vd för Malmö FF. Han tillträdde sin post i våras. Han säger så här om kritiken från Olsson:

- Jag har inte varit med från början i den här processen så jag kan inte svara på hur den varit, då jag blev invald i styrelsen i år. Det som jag fått till mig är att förutsättningarna för Champions League har varit klara sedan tidigare, till 2024 och det som är på bordet är 2021-2024 i Europa League. Från 2024 och framåt finns det ingenting som är klart så hur förutsättningarna ska se ut då måste ju diskuteras och det vet vi inte i dag.

Annons

Carlnén säger sig också vara ovetande om att ECA och Uefa, enligt Olsson, tillsatte en arbetsgrupp utan European Leagues vetskap.

- Det kan inte jag svara på, jag har inte hört det tidigare och jag har inte varit med i diskussionerna på styrelsenivå i ECA förrän i våras då jag blev invald. Jag har ingen fakta och kan inte kommentera det mer, tyvärr.

Publicerad 2018-09-11 kl 13:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto