Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Då avgörs den europeiska fotbollssäsongens framtid: "Definitiva besked kommer i maj"

44v

Uefas exekutivkommitté höll ett extrainsatt möte under torsdagen.
Men några besked om den europeiska fotbollen väntas inte komma förrän om en månad.
- Definitiva besked kommer i samband med vårt möte den 27 maj, säger Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Under torsdagen höll Uefas exekutivkommitté ett extrainsatt möte för att diskutera den europeiska fotbollens framtid. Enligt uppgifter väntades flera besked komma från Uefa under torsdagen, men det kom bara ett sådant.

Det beslut som fattades var att dam-EM, som skulle spelats 2021, i stället spelas 6-31 juli 2022. Mästerskapet 2021 var planerat att spelas i England – och det är även där mästerskapet 2022 kommer att spelas.

Brittiska medier erfor även att Uefa skulle komma med följande besked under torsdagen: Om ligor inte kan slutföras ska Europaplatser avgöras genom poängsnitt utifrån nuvarande tabeller

ANNONS

De brittiska mediernas uppgifter var inget som klubbades på torsdagens möte, berättar Uefas vice president Karl-Erik Nilsson.

- Ambitionen är att alla ligor ska kunna spelas klart, nu har vi redan fått signaler från Belgien och Skottland att så kommer inte vara fallet. Men Uefa har bett om en rapport från alla nationsförbunden om hur statusen är när det gäller ligaspelen – om man kan slutföra det som planerat eller om man slutför det modifierat. Det viktiga är att det blir en sportslig rättvisa kring de platser som ska vara till de europeiska klubbtävlingarna för nästa säsong. Den frågan kommer att lyftas på Uefas exekutivkommitté-möte den 27 maj, det är då definitiva besked kommer att komma, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Men så detaljerat som det har uppgetts i en del medier har inte varit diskussioner under dagen. Det här kommer se väldigt olika ut från nation till nation, vi behöver ha en bild, beskrivning och redogörelse för hur man tänker göra i respektive land. Sedan får vi behålla oss efter det.

ANNONS

Det är alltså den 27 maj beskeden kan tänkas komma, när det kommer till vad som kommer hända med ligorna och med de europeiska klubblagsturneringarna?
- Det är nog ganska troligt ja. Det kan komma under mellantiden också. Respektive ligabesked är något som avgörs i varje nationsförbund av de myndigheter som finns där. Det kan vara myndighetsbegränsningar som kan avgöra om man kan slutföra en liga eller inte, men vi vill ha en redogörelse till Uefa hur den här statusen ser ut, den har vi inte riktigt nu. Däremot vet vi att några ligor, till exempel Skottland och Belgien, har meddelat att de redan har stora problem att kunna slutföra sitt ligaspel, vilket är beroende på myndighetsbeslut.

Vad händer med en liga som inte spelas klart?
- Det är också något vi kommer fatta beslut om längre fram på kommande möten, det är inte klarlagt än. Det viktigaste är att det blir på ett så pass sportsligt och rättvist sätt som möjligt.

Champions League och Europa League, hur blir det med det?
- Där är förhoppningarna att de ska kunna slutföras under sommaren, så att man hinner avsluta både den europeiska och nationella säsongen innan man börjar med nästa. Men det är lite för tidigt att säga ännu, det händer nästan saker varje vecka runt om i Europa. Även om signalerna ser lite positivare ut runt om i Europa så är det långt till att vi kan spela fotboll på den här nivån. Därför behöver man ha en rejäl tidsdräkt innan man sätter några deadlines.

ANNONS

Så i nuläget finns det inga deadlines?
- Nej, utan nu utgår man från de förutsättningar som är order här och nu, då är ändå förhoppningen att ligor ska kunna avslutas på ett sportsligt bra sätt och att de europeiska cuperna som pågår också ska kunna avslutas på ett sportsligt bra sätt innan vi går igång med säsongen 2020/2021.

Sedan tidigare är den allsvenska starten planerad till den 14 juni i år.

Publicerad 2020-04-23 kl 14:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto