POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
UEFA

Efter flera turer - SvFF-basens miljonlön från Uefa presenterad

Foto: Bildbyrån.

Efter många om och men är det nu officiellt vad Karl-Erik Nilsson får i lön av Uefa.
Svenska Fotbollförbundets ordförande kammar hem 2,5 miljoner kronor om året.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har presenterat vad man betalar ut i lön till sin president Aleksander Ceferin och resten av organisationens exekutivkommitté, rapporterar nyhetsbyrån AP. Ceferin har en årslön på drygt 13,4 miljoner kronor före skatt, att jämföra med Fifa-presidenten Gianni Infantino som ligger på nästan 13,2 miljoner kronor i årslön. Tilläggas bör dock att Infantino kan ha rätt till en årlig bonus utöver den summan, till skillnad från Ceferin.

Svenska Fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, är Uefas förste vicepresident. Han och de fem andra vicepresidenternas arvode uppgår till 250 000 euro, drygt 2,5 miljoner kronor, per år. Utöver det får Nilsson ersättning av SvFF. Den har dock halverats efter att han blev invald i Uefas exekutivkommitté och uppgår därför till omkring en halv miljon kronor.

Det var i april förra året som Nilsson fick topposten inom Uefa. I juli 2017 gästade han sedan Fotbollskanalens podcast Lundh och då lovade han att redogöra för sitt Uefa-arvode när han väl fått information om det.

- Det kommer ni att få veta, garanterat, sa SvFF-basen.

Men trots det löftet valde Nilsson att inte berätta om sin lön från Uefa efter att han i december förra året fått veta vad den skulle ligga på.

- Jag hade uppfattat att informationen var sådan att ersättningen skulle kunna offentliggöras, men sedan fick jag klart för mig att inga beslut var fattade om det. Jag får böja mig för det. Det finns ett annat synsätt på de här frågorna i Europa jämfört med Sverige, och jag får förhålla mig till det. I Sverige är vi vana vid att redovisa sådana här saker och det är möjligt att det blir så även i Uefa så småningom, men än så länge finns det inget sådant beslut, sa Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen då.

Nu är siffrorna alltså ändå presenterade - och AP uppger att Uefa 2016 lovade att vara transparenta med lönerna till de högt uppsatta personerna inom organisationen. Vilka som bestämmer vad som ska betalas ut? En grupp på fyra personer. Den gruppen leds av David Gill, vicepresident i både Fifa och Uefa.

Övriga medlemmar i Uefas exekutivkommitté har ett årligt arvode på drygt 1,6 miljoner kronor. Svenske Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll, blev nyligen invald i kommittén - som representant för EPFL (European Professional Football Leagues, paraplyorganisation för 32 fotbollsligor i Europa).

Publicerad 2018-03-17 kl 08:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto