POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
UEFA

Klart: Uefa ger grönt ljus - en tredje klubblagsturnering införs

Foto: Bildbyrån

Uefas president Aleksander Ceferin.

Uefas exekutivkommitté har nu tagit sitt beslut.
En tredje europeisk klubblagsturnering införs från och med 2021.
- Inkluderande turneringar betyder fler matcher för fler klubbar och fler länder, säger Uefa-presidenten Aleksander Ceferin.

Tidigare i höstas gick den tyska tidningen Sport Bild ut med uppgifter om att en tredje klubblagsturnering i Europa på herrsidan planerades av Uefa. Senare har man bekräftat att turneringen varit på gång, och att det enda som saknades var ett godkännande från Uefas exekutivkommitté.

Det godkännandet har nu getts av exekutivkommitté. Det innebär att den tredje klubblagsturneringen - som i dagsläget kallas Europa League II - blir en realitet för perioden 2021 till 2024. Turneringen kommer att innehålla 32 lag, där tredjelagen från Europa League kommer att gå in i slutspelet och möta lagen som kommer tvåa i sina grupper i Europa League II.

Totalt kommer det att vara 96 lag som deltar i europeiska turneringar, med 32 lag i Champions League, 32 lag i Europa League och 32 lag i Europa League II.

- Den nya Uefa-turneringen gör Uefas klubblagsturneringar mer inkluderande än någonsin innan. Det kommer att vara fler matcher för klubbar, med fler landsförbund representerade i gruppspelen. Turneringen föddes genom den pågående dialogen med klubbar genom European Club Association, säger Uefas president Aleksander Ceferin i ett uttalande.

Europa League II kommer precis som Europa League att spelas på torsdagar. Vinnaren i turneringen kvalificerar sig till Europa League kommande säsong.

Turneringens namn och koeffecientsystem väntas vara på plats under 2019. Enligt den access list som redan är ute ser dock de lag som kommer tvåa, trea och fyra i allsvenskan ut att få kvala till den nya turneringen. Ettan får fortsatt kvala till Champions League, men Sverige kan bli helt utan deltagande i Europa League. Där får de 15 bäst rankade länderna en chans att kvala, och Sverige är just nu 22:a på den rankingen.

Lars-Christer Olsson, som är ordförande i ligaorganisationen European Leagues, representant för EL i Uefas exekutivkommitté och även ordförande i Svensk Elitfotboll, har tidigare varit kritisk till hur processen med den tredje klubblagsturneringen gått till. Olsson är fortsatt inte nöjd med hur frågan hanteras.

- Jag är inte nöjd med processen och jag är inte nöjd med att man inte har tittat på hela frågan med alla klubblagsturneringar. Man har bara tittat på Europa League. Och jag har synpunkter på hur den ekonomiska fördelningen går till. Den är ju sämre nu än vad den var under den senaste perioden för de europeiska tävlingarna, säger han till Fotbollskanalen.

På vilket sätt är det sämre?
- Fördelningen av solidaritetspengarna är sämre än vad det har varit tidigare. Alla pengarna samlas ju i princip i toppen och det har vi haft synpunkter på hela tiden. Och det är inte bättre nu.

Har man lyssnat på några av er synpunkter?
- Inte än så länge, men man ska tillsätta en arbetsgrupp som ska se över den ekonomiska fördelningen som ska börja jobba nu. Vi tycker att det är fel, vi tycker att man skulle se över hela systemet samtidigt. Eftersom till exempel den här access-listan, tillgången till att komma in i tävlingarna, har lika stor betydelse för hur pengarna fördelas. Vilka klubbar som får spela i de olika tävlingarna till exempel. Från European Leagues anser vi att man inte kan separera de diskussionerna, men det har man valt att göra nu.

Publicerad 2018-12-02 kl 20:42
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto