POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
UEFA
7v

Nordiska förbundens krav till Uefa - mer pengar till mindre klubbar

Foto: Bildbyrån.

Från och med 2024 får de europeiska cuperna ett nytt format.
Nu har de nordiska förbunden skickat in ett gemensamt krav till Uefa. 
De vill bland annat att pengarna ska fördelas mer solidariskt. 

Under senaste året har det kommit många rapporter om hur ett nytt Champions League och ett nytt Europa League kan utformas från och med 2024 för perioden fram till 2027. Uppgifter har cirkulerat om att flera storklubbar i ECA (representerar de europeiska klubblagen) vill att toppklubbar ska garanteras en plats i Champions League, samtidigt som de vill att ett upp- och nedflyttningssystem ska införas mellan turneringarna, där den nya turneringen Uefa Europa Conference League, som så sent som under tisdagen fick det namnet och startar 2021, är tredjedivisionen i det systemet. 

Nu meddelar Svenska Fotbollförbundet att förbundet, ihop med Danmarks, Finlands  Färöarnas, Island och Norges fotbollsförbund, har skickat ett brev till Uefa angående vad de tycker är viktigt vid den nya utformningen av de europeiska turneringarna.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson är en av sex ordförande som undertecknat brevet.

- Det har varit ett antal möten om vad som ska ske efter 2024. Då bestämde vi i de nordiska förbunden att vi samlar ihop oss under ett tak för att skicka synpunkter till arbetsgruppen med inspel från oss. Det skiljer sig inte så mycket från andra nationsförbund, men vi tyckte att det var angeläget, säger Nilsson till Fotbollskanalen. 

De nordiska förbunden skriver bland annat, i brevet, att det tycker att förändringar är nödvändiga och viktiga, men framför allt för att jämna ut en ekonomisk obalans mellan klubbar och ligor i Europa. Förbunden anser inte att de lösningar som har presenterats är tillräckliga och efterlyser en ny diskussionsrunda för att komma fram till lösningar som gynnar alla medlemsländer. 

Förbunden trycker på att det är viktigt att värna om de inhemska ligorna och de regerande inhemska mästarlagens väg till Champions League. Förbunden anser också att det är viktigt att mer pengar tillfaller lag som spelar i kvalificeringsomgångarna, men möjligen inte tar sig vidare till gruppspel. Detta för att ta i tu med en ekonomisk obalans mellan klubbar och ligor i Europa. 

Samtidigt menar också förbunden att mer pengar bör tillfalla deltagande lag i kvalificeringsomgångarna till turneringarna, både procentuellt och i storlek, samtidigt som det ska vara lika fördelning mellan pengarna i turneringarna för att minska den ekonomiska klyftan mellan lagen i de båda turneringarna. 

- Det är viktigt att de nationella ligorna betraktas som kvalspel till de europeiska tävlingarna, då man annars tar bort en av de viktigaste essenserna i ligasystemet. Vi vill också ha en ökad solidaritet mellan ligorna. Det är också en stor del av fotbollseuropa överens om, att man ska ha det på det sättet. Jag hoppas att det kommer ett vettigt och bra förslag framöver, säger Nilsson. 

Nilsson menar att det numera finns en medvetenhet kring den ekonomiska obalansen i fotbollseuropa. Möjligen kan det därmed, i hans tycke, bli ett steg i rätt riktning. 

- Jag tycker att den debatt som pågår just nu i europeisk fotboll gör att det finns en medvetenhet om att minska gapet. Sedan ska man också komma med skarpa förslag. Det är viktigt att man är med där i förarbetena och det skenet ska man se i brevet. Vi vill tala om vad vi tycker, så att det tas med i arbetet. Ju mer man signalerar den här typen av uppfattningar desto större förhoppning finns att det också blir så. 

Det låter som att du är relativt optimistisk. 
- Jag tycker att vi har en anledning att vara det så som det har utvecklats. Det har gått i rätt riktning och det är fler som tycker det när tankar presenteras. Det gör att man har anledning att vara optimistisk. Därför var vi också angelägna om att skicka in och tala om vad vi tycker. Det är starkare när det är sex länder tillsammans. 

De nordiska förbunden är också tydliga med att de inte vill att det ska finnas permanenta platser i Europa League och i Europa Conference League. Turneringarna ska i stället vara mer öppna för andra länder och inte vara begränsade för vissa ligor.

- Det fanns ett ursprungligt förslag med många fasta platser i Champions League och det är lagt åt sidan. I dag är det egentligen två fasta platser, titelhållaren och den som vinner Europa League som får spela i Champions League året efter. Vi får helt enkelt se vilka förslag som kommer fram. Det är det som är oerhört viktigt. Huvudvägen in ska vara via kval till de europeiska tävlingarna. Där verkar vi också vara oerhört många som är överens. 

Ett förslag, som det också rapporterats om, är att Champions League kan få fyra grupper med åtta lag i varje grupp. Det är de nordiska förbunden negativa till, då det skulle innebära fler matcher under en kort period, vilket skulle vara negativt för spelarnas välbefinnande, samtidigt som de inte tycker att det från en kommersiell synvinkel är bra, då gruppspelsfasen är den minst intressanta delen av turneringen för tv-tittare. 

Publicerad 2019-09-25 kl 17:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå