POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
UEFA
21v

PSG-bas med skamfilat rykte får topp-post i Uefa: "Han är inte dömd"

Foto: Bildbyrån.

PSG-presidenten Nasser Al-Khelaifi ökar sin makt ytterligare.
Qatariern får nu en plats i Uefas exekutiva kommitté.

European Club Association, ECA, som representerar de europeiska klubblagen, har valt ett ge en av sina två platser i Uefas exekutivkommitté till Paris Saint-Germains president Nasser Al-Khelaifi. Det skriver man på sin hemsida under onsdagen. I den beslutande styrelsen hos ECA sitter bland annat Malmö FF:s vd Niclas Carlnén med som representant.

- Jag är djupt hedrad över att ha blivit invald i Uefas exekutivkommitté av mina kollegor i ECA:s exekutiva styrelse. Jag ser fram emot att jobba jämsides med medlemmarna i Uefas exekutivkommitté för att förbättra och utveckla den europeiska fotbollen, samtidigt som man säkerställer att alla klubbars intressen är representerade i beslutsprocessen, säger Al-Khelaifi i en kommentar på ECA:s hemsida.

Nasser Al-Khelaifi ersätter Ivan Gazidis och kommer tillsammans med Andrea Agnelli utgöra ECA:s två representanter. Qatariern är ordförande i Qatar Sports Investments, QSI, som äger PSG och han är dessutom president i den franska storklubben. Utöver det är han ordförande i mediebolaget BeIN Media Group.

I slutet av 2017 startade åklagare i Schweiz en utredning vad gäller misstänkt mutbrott mot just Khelaifi. Misstankarna gäller påstådda mutor till den dåvarande generalsekreteraren i Fifa, Jerome Valcke för att säkra sändningsrättigheterna till VM 2026 och 2030.

Dessutom har PSG utretts av Fifa för brott mot det ekonomiska regelverket FFP. Klubben friades i slutet av juni, men därefter valde Fifa att återuppta utredningen på nytt. Det beslutet överklagades dock av PSG till idrottens skiljedomstol Cas.

Karl-Erik Nilsson är vice president i Uefas beslutande organ, exekutivkommittén. Han har via SMS svarat Fotbollskanalen hur han ser på ECA:s utnämning av Al-Khelaifi.

"Uppenbarligen har de europeiska toppklubbarna som är medlemmar i ECA stort förtroende för honom och vill se honom som deras representant i UEFA:s Exekutivkommitté. Det är helt och hållet ECA:s beslut och jag har ingen anledning att ifrågasätta deras bevekelsegrunder för beslutet", skriver han.

Ser du en problematik i att Uefa utreder PSG för brott mot FFP samtidigt som han nu tar plats i exekutivkommittén?
"Det är UEFA:s disciplinära organ som utreder dessa frågor och de behandlas inte av ExCo (exekutivkommittén red anm.). Jag ser inte att det finns risk för intressekonflikt i den delen."

Vad gäller misstankarna om mutbrott som riktas mot Al-Khelaifi skriver Nilsson:

"De europeiska toppklubbarna som nominerat honom har uppenbarligen inte ansett att anklagelserna påverkat negativt. Rent generellt är det väl aldrig bra för någon när dylika anklagelser kommer fram, men att vara anklagad är en sak och att vara dömd är något annat. Han är inte dömd och åtnjuter uppenbarligen fullt förtroende från de han representerar, nämligen toppklubbarna i Europa."

Fotbollskanalen har sökt Niclas Carlnén för att få en kommentar från ECA, utan framgång.

Publicerad 2019-01-30 kl 17:22
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå