Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Så vill Uefa göra om handsregeln

4v

Uefa har skickat en begäran till Fifa-presidenten Gianni Infantino.
Vad begäran rör? Att handsregeln ska ändras.
Uefa vill att domarna själva ska få avgöra om en spelare handlat avsiktligt eller inte, skriver AP.

Fifas president, Gianni Infantino, har tagit emot en begäran från Uefa om att ändra på handsregeln, där Uefa vill att domarna ska ges mer frihet för att de ska förhindra att spelare straffas orättvist, rapporterar AP.

AP har tagit del av ett brev som Uefa skickat till Infantino där Uefa alltså vill att Fifa ska överväga att låta domarna avgöra om en spelare handlat avsiktligt eller inte.

Uefa-presidenten Aleksander Ceferins förslag ska ha kommit efter att ett antal straffar har tilldelats då bollen, omedvetet, har träffat utsträcka armar.

ANNONS

"Det har resulterat i många orättvisa beslut som har mötts av en växande frustration från fotbollssamhället", skriver Uefa i brevet.

Uefa har inget att säga till om när det kommer till att ändra på regler, trots att de arrangerar världens största klubblagsturnering i Champions League. Det är nämligen IFAB (International Football Association Board), som styr regelverket och IFAB kontrolleras i sin tur av Fifa.

"Vi måste bevara fotbollen. Jag tror att det vore bra att gå tillbaka till den tidigare formuleringen, det är i alla fall ett alternativ som man borde ta hänsyn till", skriver Uefa.

Brevet som Ceferin skickat till Infantino ska ha skickats i slutet av oktober, men så sent som i går tog handsdiskussionen ny fart när Chelsea tog emot Rennes i Champions League. Chelseas Tammy Abraham träffade Rennes-spelaren Dalberts ben, varpå bollen studsade upp på hans utsträckta arm, vilket ledde till att Chelsea tilldelades straff. Dalbert fick dessutom sitt andra gula kort.

"Det händer ganska ofta att bollen av misstag träffar händer eller armar på spelare, men om dessa fall är oundvikliga ska de inte heller straffas, det är resultat som kan avgöra matcherna", skriver Uefa.

ANNONS

Den nuvarande handsregeln ändrades i mars 2019 vid IFAB:s årsmöte – det var även då VAR kom in i bilden på riktigt. Den nya regeln som tillkom då innebär att domaren ska blåsa av om en spelare får bollen på handen, oavsett om det sker avsiktligt eller inte.

"Användningen av VAR har i många tävlingar helt enkelt gjort problemet värre och det i sin tur leder till paranoida effekter och kontroversiella beslut", skriver Uefa.

Vad Ceferin anser vara särskilt problematiskt? Domare som bedömer kroppsdelarna position.

"Armarna är en del av kroppen och dess rörelser är nödvändiga för att bevara kroppsbalansen och för att undvika skador. Det finns gott om bevis i dag där försvararna tvingas inta onaturliga positioner för att inte riskera att deras arm eller hand oavsiktligt träffas av bollen", skriver Uefa.

Uefa hoppas att reglerna gällande hands kommer ändras vid IFAB:s årsmöte i början av nästa år.

"Det finns ingen skam att erkänna att besluts som fattas för det goda ibland inte blir bra och bör ses över", avslutar Uefa.

ANNONS
Publicerad 2020-11-05 kl 14:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto