Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

UEFA
48v

Svenska EPFL-bossen: ”Hoppas att Ceferin kan vara med och riva upp beslutet”

Foto: SCANPIX

Europeiska ligaorganisationen EPFL bryter sitt avtal med Fifa.
Nu hoppas organisationens ordförande Lars-Christer Olsson att beslutet ska få Uefa att ändra sitt beslut att ge storligornas klubbar mer plats i de europeiska cuperna.
- Vi har ganska stora förhoppningar på den nye presidenten, (Aleksander) Ceferin, säger Olsson till Fotbollskanalen.

I augusti beslutades att de stora ligorna skulle få större inflytande i de europeiska klubbturneringarna Champions League och Europa League. Ett beslut som fick ligaorganisationen EPFL (European professional football leagues) att gå i taket.

I dag har ligaorganisationen agerat genom att säga upp sitt avtal med Uefa, som nu kommer att sluta gälla den 15 mars nästa år.

- Avtalet innefattar över huvud taget samverkan mellan EPFL och Uefa. Där står bland annat att varje gång man ska göra en förändring kring de europeiska cuperna så ska man ha en förhandlingomgång med EPFL. Beslutet som fattades av exekutivkommitén i Uefa i augusti föregicks inte av någon sådan förhandling. Därför menar vi att det egentligen är Uefa som har brutit avtalet, säger EPFL:s ordförande Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.

- Det som gör att vi reagerar är att vi tycker att ett litet antal storklubbar har utnyttjat situationen i Uefa när de har stått utan president och generalsekreterare, och har tvingat igenom beslut som har pekat i riktningen att de vill starta en egen privat liga. Det är det som är huvudproblemet. Vi vill stoppa den typen av utveckling.

Vad blir konsekvenserna av att ni säger upp avtalet?
- Just nu händer ingenting alls. Avtalet gäller till och med 15 mars. Kommer vi inte överens innan dess upphör avtalet, och då beslutar varje liga själv hur de vill lägga sitt spelprogram, till exempel. Nu ingår det i överenskommelsen att de nationella ligorna inte spelar samtidigt som Champions League och Europa League spelas. Men EPFL, utan det hamnar i sådana fall på de enskilda ligorna. Både Premier League och La Liga har sagt att om det sker kommer de lägga matcher som konkurrerar med Champions League.

Tror du att det i sådana fall hade kunnat bli aktuellt att lägga allsvenska matcher samtidigt som de europeiska cuperna?
- Generellt sett tror jag inte att vi inte skulle lägga matcher mot de europeiska cuperna, på grund av vad det skulle få för effekt för våra egna matcher. De stora ligorna är ju ganska övertygade om att om de inte har något lag med så drar deras egen ligas matcher mer tv-publik än vad Champions League gör. Men vi har ju problem med att vi har en för trång kalender, så någon gång kan jag tänka mig att det skulle kunna ske.

Vad har ni för förhoppningar om att komma överens med Uefa?
- Jag tror att chanserna är ganska goda. Vi har ju inlett samtal, och har ganska stora förhoppningar på den nye presidenten, (Aleksander) Ceferin. Det var innan han tillträdde som beslutet togs, han har inte varit med i beslutet, så vi hoppas att han kan medverka till att delar av det beslutfattandet kan rivas upp och göras om på ett bättre sätt.

Publicerad 2016-10-21 kl 23:09
UEFA

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER