POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE

Svenske ligabossens kritik mot Uefa: "Klyftan mellan de rika och fattiga kommer att öka ytterligare"

Foto: Bildbyrån

En tredje europeiska klubblagsturnering ska införas.
Uefa tänker inte röra Champions League när det ska beslutas om den ekonomiska fördelningen.
- Vi tycker att så som de europeiska tävlingarna spelas nu så medverkar det till segregationen i klubbtävlingarna, säger European Leagues ordförande Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.

Under söndagskvällen meddelade Uefas exekutivkommitté att kartan för europeiska klubblagsturneringar kommer att ritas om. En tredje klubblagsturnering, utöver Champions League och Europa League, införs från och med 2021. Arbetsnamnet är Europa League 2, och turneringen kommer att innehålla 32 lag. Champions League blir oförändrat men Europa League går från 48 lag till 32 lag.

I diskussionerna om den nya klubblagsturneringen har Uefa och klubbarna, genom klubborganisationen European Club Association, stått på ena sidan och ligorna, genom ligaorganisationen European Leagues har stått på den andra sidan.

Champions League lämnas helt oförändrat när den nya turneringen gör inträde, även gällande ekonomisk fördelning.

- Det är det vi tycker är fel. Vi tycker att man ska titta på alla klubbtävlingar samtidigt, säger European Leagues ordförande Lars Christer Olsson, som även är representant för ligaorganisationen i Uefas exekutivkommitté samt ordförande i Sef.

- Vi är ju till exempel av uppfattningen att de fyra högst rankade inte ska ha fyra platser utan man ska kvala om den fjärde platsen som man har gjort tidigare. Så vi är ju mot de beslut som fattades 2016, vi tycker att den reformen är till nackdel för europeisk klubbfotboll och den här frågan påverkar inte det så vi har inte ändrat uppfattning.

En arbetsgrupp kommer nu att tillsättas för att se över fördelningen för de europeiska turneringarna. Där vill Lars-Christer Olsson vara med och påverka.

- Vi tycker att så som de europeiska tävlingarna spelas nu så medverkar de till segregationen i klubbtävlingarna, de som redan är rika kommer att få ännu mer och de andra får mindre. Och som det blir nu med nya upplägget så kommer det att påverka konkurrensen, det vi kallar för "competetive balance" i de nationella serierna. Vi vill ju att hela systemet ska göras om på ett annat sätt. Så att man främjar tillväxten, dels av nya klubbar som kan komma in och konkurrera och att klubbar på lägre nivå får bättre ekonomiska resurser och därmed får de ju bättre möjligheter att skaffa sig bättre spelare och även spelarna kommer att få tillgång till bättre ersättning längre ner i systemet. Vi kommer att fortsätta att agera för vår sak, jag gör det ju i exekutivkommittén till exempel. Jag är ganska ensam för tillfället men jag hoppas att vi ska bli starkare.

- Den stora och viktiga frågan är att vi tycker att det ska finnas en bättre samordning mellan de nationella tävlingarna och de internationella klubbtävlingarna så att man uppnår det vi kallar "competetive balance" i hela systemet. För om man fortsätter med samma regler som man bestämde 2016 som man nu inte är villig att göra några förändringar på, då kommer ju klyftan mellan de rika och de fattiga inom klubbfotbollen att öka ytterligare. För då kommer det att hålla på de kommande fem åren. För nästa gång man ska se över systemet är 2023/2024. Så man har fem år till med samma system om man inte gör något åt det. Och vi tycker att det är fel.

Publicerad 2018-12-03 kl 06:10
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto