POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
UEFA
1v

TV: Lundh om avgörande Uefa-mötet: "Inte lätt att lösa den här krisen"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Uefa håller på tisdag ett nytt möte till följd av coronaviruset.
EM uppges kunna flyttas, precis som Uefas europeiska turneringar. 
Olof Lundh hoppas på besked om att EM flyttas framåt i tiden.
- Det är en otroligt komplex situation med väldigt många involverade som trycker på, säger han. 

Uefa har, till följd av coronavirusets spridning i Europa, kallat till ett krismöte på tisdag. Anledningen är att flera ligor i Europa, däribland den spanska och italienska har stoppats tillfälligt, precis som att Champions League- och Europa League-matcher har skjutits upp. 

Flera europeiska medier, däribland franska tidningen L'Equipe, har rapporterat att Uefa, som har bjudit in samtliga 55 nationsförbund och de europeiska ligorna till mötet, förväntas ta beslut om att skjuta upp EM. L'Equipe har uppgett att mästerskapet kan skjutas upp till 2021, medan engelska tidningen The Telegraph har skrivit att mästerskapet i stället kan flyttas fram till december i år. 

Fotbollskanalens Olof Lundh hoppas på att det kommer ett besked på tisdag. 

- Man kan hoppas att de kommer med ett besked. Det är flera möten som ska hållas med alla olika inblandade och det är oerhört komplicerat. De (Uefa) står under stort tryck från klubbarna som vill spela klart sina ligor och det talar för att man kanske flyttar EM trots allt, säger han. 

Vad tror du blir utfallet?
- Jag tror att man i ett första steg flyttar EM och om man sedan sätter det på en annan plats eller skjuter på det är möjligheter. Jag tror att det är viktigt att ge Champions League, Europa League och nationella ligor möjlighet att spelas klart under sommaren förutsatt att det här virusutbrottet lägger sig.

Vad är den största utmaningen för Uefa med att hitta en lösning på det här?
- Det är flera stycken, dels vet ingen riktigt när virusutbrottet kommer att lägga sig och när man kan spela med publik och så. Så fort man flyttar ett EM uppstår också nya problem. Var ska man lägga det? Ska man lägga det i december? Då måste man göra plats för andra ligor och dessutom påverkas kanske Nations League som ska spelas under hösten och om man flyttar det till nästa sommar krockar det med Fifas nya klubblags-VM och med VM-kval och inte minst med ett EM för damer i England som kanske måste flyttas till 2022.

Lundh fortsätter:

- Det är en otroligt komplex situation med väldigt många involverade som trycker på. Det är inte bara klubbar, ligor och nationsförbund, även sponsorer, tv-bolag och andra som är väldigt rädda om sina investeringar.

Hur mycket press har Uefa på sig från klubbar och ligor där spelet är stoppat?
- Jag tror att ligor och klubbar vill spela klart. Det blir inte bra om man inte spelar klart och därför vill man flytta på EM. Uefa står under tryck från dem, men har samtidigt budgeterat för kanske 30 miljarder kronor i intäkter från EM och det är pengar som ska gå ut till nationsförbunden, inte som Uefa ska lägga sig på. Det är Svenska Fotbollförbundet och andra förbund som ska ta del av intäkterna som man bedriver sin verksamhet på. Det är viktiga pengar för tobollen. Det är inte helt lätt att säga att man bara skrotar det, då måste det ersättas på annat sätt. Det är många som ska hållas nöjda och det är inte lätt för Uefa att lösa den här krisen.

Se hela intervjun med Olof Lundh i spelaren ovan. 

Publicerad 2020-03-16 kl 19:11
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto