Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
7:58

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela livesändningen med Olof Lundh i spelaren ovan.

TV: Platini gripen - Lundh om bakgrunden: "En väldokumenterad lunch"

Michel Platini uppges ha blivit gripen av fransk polis. 
Fotbollskanalens Olof Lundh ger bakgrunden till nyheten. 
- Det är invecklade affärer, säger han i TV4:s livesändning. 

Tidigare Uefa-presidenten Michel Platini uppges, av franska Mediapart, under tisdagsmorgonen ha blivit gripen av fransk polis i en förort till Paris. Detta som en del i polisens utredning om korruption i samband med valet att ge Qatar värdskap för VM 2022. 

Fotbollskanalens Olof Lundh berättar mer om bakgrunden till ämnet:

- Det är en väldigt publicerad uppgift om en lunch hos den dåvarande franska presidenten Nicolas Sarkozy, där både emiren från Qatar och Platini var på besök i oktober 2010, någon dryg månad innan man skulle rösta om vem som skulle få VM 2022. Det gick också till Qatar och en avgörande faktor var då att Michel Platini bland annat ändrade sig och valde att rösta på Qatar. Den här lunchen har då varit väldigt väldokumenterad och det har varit tydligt vilka krav Frankrike hade, säger Olof Lundh i TV4:s livesändning.

ANNONS

Lundh berättar vidare om uppgörelsen:

- Bland annat ville Sarkozy att Qatar skulle köpa Sarkozys favoritlag Paris Saint-Germain och det vet ju alla har hänt. Sedan ville man också att det skulle startas en rivaliserande sportkanal till Canal + och det gjorde det även med Bein Sports. Dessutom har också Qatar köpt mycket vapen och så sent som i förra veckan levererades "stridsjets" i en 70-miljardersuppgörelse med Qatar. Det är invecklade affärer och i den dealen ska det även ha ingått att Platini röstade för Qatar, även om han säger att han röstade på Qatar av sportsliga skäl. Men uppenbarligen har något nått den franska åklagarmyndigheten nio år efter den här lunchen och det ska vara grund till att man nu gripit Michel Platini i Frankrike.

Hur pass chockerande är det att Platini grips och kan vara inbladad i det här?

ANNONS
- Det är inte chockerande att det har förekommit mutor, då nästan alla vet det. Allt började egentligen i maj 2015, då schweizisk polis gjorde en razzia mot ett lyxhotell och man grep lite olika höjdare på Fifa, även om det till viss del var annan korruption. I efterskalvet av det har det dock rullats fram att det funnits mycket korruption. Det var på den tiden som man bland annat beslutade om VM-plats genom 23 män i exekutivkommittén och det är klart att det var möjligt att muta dem, säger Lundh och fortsätter:

- Därför är det inte jätteöverraskade att det kommer fram. Det som överraskar är möjligtvis att det inte hänt något fram till nu, då Platini själv åkte fast efter en konstig betalning från förre Fifa-presidenten Sepp Blatter till honom som ledde till att han fick lämna fotbollen hösten 2015 och är avstängd fram till i höst. Det var ju bara här om veckan som Platini sa att han siktar på comeback i fotbollens värld till hösten när hans fyraåriga avstängning är över. Det blir intressant att se vad de franska åklagarna har att komma med, men det är naturligtvis en intressant utveckling och det kan också vara jobbigt för Sarkozy. 

ANNONS

Hur påverkar det fotbollsvärlden att det än en gång kommer uppgifter om korruption?
- Jag tror att de flesta vet att det här förekommer och rycker lite på axlarna. Det är ju faktiskt inte bara i fotbollsvärlden som det här kommer fram. Även IOK (internationella olympiska kommittén) led av det i många, många år och detta är också en rest från förr som kommer upp. Om det är något som skedde för nio år sedan, så har det hänt en del sedan dess och ledare har bytts i Fifa. Jag tror inte att det påverkar fotbollen på det sättet, då den ändå är så pass populär och stark.

Lundh fortsätter:

- Däremot tror jag att många känner att det är skönt att det kommer upp till ytan, även om vi inte ska gå händelserna i förväg. Platini är varken åtalad eller dömd, men att det finns misstankar i den här riktningen här inte särskilt konstigt. Qatar har hela tiden pekats ut för att man misstänker att de på olika sätt ha betalat pengar för att få det här mästerskapet, alltifrån att man utlovade stora tv-pengar till Fifa och till andra saker. Det lär bli ett VM i Qatar 2022 oavsett. 

ANNONS

Se hela livesändningen med Olof Lundh i spelaren ovan. 

Publicerad 2019-06-18 kl 12:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto