Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
7:15

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

TV: SvFF ville ha van Praag som ordförande 2,5 år: "Sedan skulle Ceferin ta över"

Aleksander Ceferin är Nordens val till ordförandeposten i Uefa. Men Karl-Erik Nilssons tanke var först att Michael van Praag skulle sitta de första 2,5 åren och sedan ersättas av slovenen.
- Jag pratade med Aleksander om förslaget men han sa: ”Jag har tänkt på det, men nu har jag chansen och man vet aldrig vad som händer 2019”, säger van Praag.

Det var under måndagen som norska Josimar avslöjade att Svenska fotbollsförbundet drev på för att de nordiska länderna offentligt skulle stötta slovenen Aleksander Čeferin som ny Uefa-bas.

I utbyte ska SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson blivit lovad en plats i Uefas exekutivkommitté samt att Norden kommer få arrangera EM 2024 eller 2028.

TV4-Sporten och Fotbollskanalen kan nu avslöja att Karl-Erik Nilsson i maj försökte få till en lösning med bägge kandidaterna. Tanken var att Michael van Praag skulle sitta på posten i 2,5 år, den tid som förre ordförande Michel Platini hade kvar. Därefter skulle SvFF:s kandidat Ceferin ta över.

ANNONS

Michael van Praag bekräftar att ett möte ägde rum och att SvFF:s ordförande kom med förslaget.         

- Karl-Erik frågade mig om jag kunde tänka mig att sitta av de 2,5 åren och att Aleksander Ceferin därefter skulle ta över. Jag sa ja, för då var planen att jag inte skulle sitta längre, säger van Praag som menar att han så småningom ändrade sig.

Kandidaten åkte dock till Slovenien strax efter mötet med Nilsson och träffade Ceferin.

- Jag pratade med Aleksander om förslaget men han sa: ”Jag har tänkt på det, men nu har jag chansen och man vet aldrig vad som händer 2019”, säger van Praag och tillägger:

- Om Karl-Erik vill prata med mig över en öl så gör jag det. Jag visste ju inte vad det handlade om från början.

Aleksander Ceferin dementerar att det ska finnas någon form av uppgörelse mellan honom och Karl-Erik Nilsson i utbyte mot röster.

ANNONS

- Det är en fullständig lögn. Dessutom är den exekutiva kommitteen inte något som väljs av presidenten, jag har aldrig diskuterat detta med Karl-Erik, säger Ceferin.

SvFF:s ordförande, som träffade båda kandidaterna under dagen, står fortfarande fast vid att Ceferin kommer bli Nordens val.  

- Det är två bra kandidater, det blir ett spännande val. Som det ser ut idag så kommer vi lägga rösten på Ceferin eftersom det känns som ett mer långsiktigt val. Vi hoppas givetvis att han och van Praag kommer bli ett bra team, säger Nilsson och tillägger:

- Han (van Praag) sitter ju fortfarande kvar i exekutivkommittén. 

Karl-Erik Nilsson tar lätt på uppgifterna att han skulle ha någon uppgörelse med Ceferin gällande höga Uefa-poster eller ett tilldelat mästerskap.

- Det är väl klart att ingen enskild individ kan lova någon något, säger Nilsson och förklarar att SvFF dock har som plan att få in fler representanter i Uefa på sikt.

ANNONS

- För svensk fotboll är det ett strategiskt mål att ta plats i miljön där besluten fattas. Efter Lennart Johansson har vi inte funnits med där och det har vi tappat på.

Se intervjun med van Praag i spelaren ovan. 

Publicerad 2016-09-08 kl 19:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto