Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Två svenskar nu på höga poster i Uefa: "Det får betydelse"

Lars-Christer Olsson gör Karl-Erik Nilsson sällskap i Uefa.
Nu har Sverige två representanter på toppositioner.
- Klart att det får betydelse, säger Olsson till Fotbollskanalen.

Under måndagens Uefa-kongress i Bratislava, Slovakien valdes Lars-Christer Olsson in i det europeiska förbundets exekutivkommitté. Exekutivkommittén är Uefas högst beslutande organ och Olsson tar plats som representant för den europeiska ligaorganisationen EPFL.

- Det är för att stödja de europeiska ligornas syn på professionell fotboll, säger Olsson till Fotbollskanalen

- Vi har som högsta mål att förstärka, utveckla och försvara det vi kallar för "competitive balance" i europeisk fotboll. Det innebär att vi är väldigt intresserade av hur man lägger upp de internationella klubbtävlingarna och vilka effekter de har på de nationella verksamheterna. Sedan, eftersom vi är fullvärdiga medlemmar, så blandar vi oss i fotbollsfrågor i allmänhet också.

ANNONS

Bland annat vill EPFL att Uefa förändrar fördelningen av pengarna som Europa League- respektive Champions League-klubbarna får varje år.

- Vi argumenterar för en modell där man både ska utjämna skillnaden mellan Champions League och Europa League men även att man ska distribuera pengarna som genereras i de europeiska klubbtävlingarna på ett sätt som gör att man minskar klyftorna i stället för att öka dem. Det är huvudfrågan för oss.

- En fjärdedel av alla intäkter går ju till Europa League, vi tycker att det ska vara en tredjedel i stället. Det vore rimligare. Många av de klubbar som spelar i Europa League är sådana som har ambitioner att växa i verksamheten och då ska man också ge ekonomiska förutsättningar att göra det.

Just relationen mellan Uefa och EPFL har tidigare varit minst sagt frostig. Hösten 2016 rasade Olsson mot Uefas beslut att förändra fördelningen av platserna till det europeiska cupspelet. Med start säsongen 2018/2019 får de stora ligorna fler platser, vilket Olsson reagerade kraftigt mot och kallade ”en skandal”.

ANNONS

I dag är relationen annorlunda, menar han.

- Den är mycket bättre, det är den. Och det är den väl tack vare att det är andra personer inblandade nu jämfört med tidigare. Det har varit spänt förhållande mellan de europeiska ligorna och Uefa under flera år men jag tycker nu att vi kommit över det och vi har skrivit ett nytt memorandum of understanding (samförståndsavtal) mellan Uefa och EPFL som borgar för en bättre dialog kring hur man fattar beslut och så vidare. Alla verkar vara överens om att vi ska ändra systemet till ett mer inkluderande av de som är berörda av verksamheten. Detta får ses som ett tecken på det. Klubbarna som spelar i Uefas tävlingar är ju också med i exekutivkommittén (organisationen European Club Association, ECA, har två representanter) så det är ju ett steg i rätt riktning.

ANNONS

För svensk del kan valet av Olsson också visa sig vara något som får betydelse i framtiden. Sverige har nu två representanter i kommittén då SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson är förste vice president.

- Det betyder ganska mycket, säger han.

- Även Italien och England har det. Ibland när man går i korridorerna får vi lite gliringar kring att vi är överrepresenterade, alla tre länderna. Är man svensk och aktiv inom svenska fotbollförbundet så företräder man ju också den typen av principer som gäller i nordisk fotboll. Man sitter inte där bara som representant för sin intressegrupp. Både jag och klubbrepresentanterna blir ju inblandade i frågor i allmänhet så det är klart att det får betydelse

Lars-Christer Olsson sitter även med i Svenska Fotbollsförbundets styrelse och är ordförande för de svenska elitklubbarnas organisation, Sef.

ANNONS
Publicerad 2018-02-27 kl 16:41

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto