Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Uefa kan följa Sverige: "Nu kan en mördare vara agent"

I Sverige klubbades nyligen ett nytt agentregelverk.
Nu är Uefa på gång med förändringar för att tygla marknaden.
- Situationen är värre nu, säger Uefa-presidenten Aleksander Ceferin till Telegraph, enligt Sportbladet.

Nyligen klubbade SvFF igenom det nya regelverk för agenter som kommer att börja gälla i sommar, vilket Fotbollskanalen berättat om.

Den 1 april 2015 slopades agentlicensen, efter beslut av Fifa. Just nu kan vem som helst agera förmedlare, som agenter benämns som i dag, i en förhandling. SvFF kopierade Fifas riktlinjer men har nu valt att strama åt reglerna. Men i det nya reglementet så ställs hårdare krav och de som vill verka som förmedlare måste registreras och godkännas av SvFF för att kunna vara verksam i Sverige.

Uefas president Aleksander Ceferin har tidigare sagt att han vill se förändringar på transfermarknaden på flera håll, bland annat gällande agenter. Precis som SvFF så gillar han inte hur marknaden har sett ut sedan agentlicensen slopades.

ANNONS

Situationen är värre nu. Nu kan, om vi överdriver något, en mördare ändå vara fotbollsagent, säger Ceferin nu till Telegraph, enligt Sportbladet.

Under tisdagen inledde Ceferin diskussioner med Uefas strategiska råd om nya regler kring agenter och transfers. Slovenen berättar att flera klubbar bett om hjälp för att man blivit bakbundna av agenter.

- De kommer till dem och säger ”ni ska betala mig 50 procent av övergångssumman, annars går spelaren någon annanstans”. Eller ”ni vill köpa honom men ni ska också köpa den och den spelaren som ni kanske inte vill ha men ni kommer betala provisionen och ta spelarna ändå”.

Bland annat så vill Ceferin i det nya regelverket definiera ett max för hur mycket en agent kan ta ut i provision för en övergång.

- Vi borde ha ett tak för hur mycket en klubb får betala en agent. Om spelaren sedan är dum nog att betala själv så är det inget vi kan stoppa.

ANNONS

En av de saker som fick SvFF att agera är det faktum att kriminalkommissarien Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella inom idrottsmiljön, varnat för vissa personer som tjänar pengar på fotbollsaffärer i Sverige. I oktober förra året kunde också Kalla fakta, i samarbete med Fotbollskanalen, berätta om ett hemligt agentnätverk som vill styra svensk fotboll.

Fotbollskanalen har också berättat om en agent som suttit i fängelse, vilket kan göra det omöjligt att bli godkänd av SvFF när det nya reglementet träder i kraft.

Publicerad 2018-01-24 kl 08:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto