POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
UEFA
2v

Uefas ödesmöte klart – så ska turneringarna avgöras

Foto: Bildbyrån.

Uefa höll under onsdagen sitt ödesmöte.
Där meddelade de bland annat hur herrarnas och damernas Champions League samt Europa League kommer att avgöras - men även vilka som står värd för herrarnas EM 2021.

Covid-19 har lamslagit samhället och så även fotbollen.

Den senaste tiden har dock de flesta ligorna öppnat upp igen, om än under hårda restriktioner såsom spel utan publik. Vad som dock inte har varit klart är hur Uefas turneringar, Champions League och Europa League, ska spelas klart.

Det är det nu.

Uefas exekutivkommitté höll under onsdagen sitt ödesmöte där de meddelade att herrarnas Champions League, från och med kvartsfinalerna och framåt, kommer att avgöras i Lissabon - där finalen kommer spelas den 23 augusti. Istanbul, som egentligen skulle stått värd för finalen i år, får i stället arrangera finalen nästa år. Även de andra planerade finalarrangörerna får "sin" final framflyttad ett år.

De återstående åttondelsfinalerna kommer dock att spelas som planerat, det vill säga på klubbarnas egna arenor. Men därefter, från och med den 8 augusti, kommer ”final eight” alltså att spelas i Lissabon där kvartsfinalerna och semifinalerna kommer att spelas som enkelmöten.

- Det har varit en exceptionell situation. För drygt hundra dagar sedan hade vi en Uefa-kongress i Amsterdam och då trodde nog alla att herrarnas EM i sommar skulle kunna gå av stapeln och tio dagar senare är hela världen nedstängd. Nu några månader senare har vi ändå kunnat hantera det på ett bra sätt rent sportsligt. Vi har haft en väldigt bra dialog mellan ligor, klubbar och nationsförbund och kommit fram till en lösning som förhoppningsvis ska kunna hålla för hösten och för nästa år, när det gäller nationstävlingarna och klubbtävlingarna, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF, till Fotbollskanalen.

Många olika viljor att ta hänsyn till?
- Det har funnits en oerhört stor förståelse och respekt för frågans komplexitet och alla har fått kompromissa och gjort det på ett otroligt schysst sätt. Jag har sällan mött sådan enighet som det finns mellan klubbar, ligor och nationsförbund som under den här tiden det är nu. När det är riktigt svåra tider så håller vi ihop ordentligt och skapar bra lösningar som funkar för alla olika intressen. Det handlar om att starta och avsluta de nationella ligorna, det handlar om att starta och avsluta det internationella klubbspelet och det handlar också om att få ihop landslagsspelet för både herrar, damer och ungdomslandslag. 

När det kommer till Europa League kommer kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen att spelas i Tyskland – utspritt över fyra städer: Köln, Duisburg, Düsseldorf och Gelsenkirschen. Samtliga matcher kommer att vara enkelmöten. Var de återstående åttondelsfinalerna kommer att spelas är i nuläget oklart, men från och med den 10 augusti, då kvartsfinalerna tar vid, kommer turneringen att avgöras i Tyskland. Finalen kommer att spelas i Köln den 21 augusti.

När det kommer till damernas Champions League så väntar kvartsfinaler härnäst. Samtliga matcher kommer att spelas i Bilbao och San Sebastián. Kvartsfinalerna kommer att spelas den 21 och 22 augusti, semifinalerna 25 och 26 augusti och finalen, som spelas i San Sebastián, spelas den 30 augusti.

EM då? När det kommer till EM har det tidigare förekommit uppgifter om att en del värdstäder inte kommer kunna att arrangera mästerskapet nu. De uppgifterna stämmer inte. Uefa meddelade att alla värdstäder blir kvar för EM som avgörs nästa sommar, mellan den 11 juni och 11 juli.

- Vi talar om ett år framåt i tiden och det är hela skälet (till att det ska vara tolv värdstäder trots allt). Vi hoppas att landslagsturneringar och andra turneringar ska kunna spelas som vanligt nästa år. Däremot hade det varit helt omöjligt om EM skulle gått som planerat i år. Det var väldigt angeläget att vi redan i mars tog beslutet att skjuta upp sommarens herr-EM, för också att skapa förutsättningar för att starta och slutföra de nationella ligorna. Men den absoluta föroppningen är, när vi går till spel i Rum den 11 juni nästa år och med finalen på Wembley en månad senare - att vi ska kunna spela inför publik.

Värt att notera från Uefas möte är också att trots att det skett flyttar vad gäller vilka som ska arrangera finalerna i Champions League och Europa League på herrsidan så blir det inga förändringar på damsidan. Det innebär att finalen i CL 2020/2021 för damerna fortsatt kommer att spelas i Göteborg, på Gamla Ullevi.

Publicerad 2020-06-17 kl 15:36
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto