Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
8:53

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Michael van Praag och Karl-Erik Nilsson (infälld).

Van Praag om SvFF:s lappkast: "Det är inte upp till mig att döma"

SvFF ville se Michael van Praag som Fifa-president.
I Uefa-valet stöttar man Alexander Ceferin.
- Det är inte upp till mig att döma, säger van Praag till Fotbollskanalen.

Under torsdagen har de nordiska ländernas fotbollsförbund samlats i Köpenhamn för att träffa de två återstående kandidaterna i kampen om att ta över Uefa efter Michel Platini: holländaren Michael van Praag och slovenen Alexander Ceferin. I måndags skakades valkampen om efter norska Josimars avslöjande att SvFF och de nordiska förbunden valt att stötta Ceferino 3 juni i utbyte mot ett EM i Norden 2024 eller 2028 samt en plats i Uefa:s exekutivkommitte för Karl-Erik Nilsson.

Extra anmärkningsvärt är det för att Sverige hade van Praag som kandidat i Fifa-valet våren 2015, men nu ska man ha valt Ceferin. Van Praag träffade SvFF, DBU och de andra nordiska förbunden på förmiddagen och hade inte gett upp.

ANNONS

Trots Sveriges offentliga lappkast:

- Jag vet inte om de stödjer mig nu eller inte. Det är något annat, jag har ansvar för Sverige i exekutivkommittén och därför har jag en nära och god relation med Karl-Erik. Vad jag hört från honom då och vad jag hör från honom nu är att man bara ville vara säkra på att det fanns flera kandidater och att de stöttade hans kandidatur. De har inte sagt till mig att det är samma sak som att rösta på honom, det är därför vi är här i Köpenhamn. Jag tror att de tar beslut efter att ha lyssnat på oss, säger van Praag.

Fast Karl-Erik Nilsson sa i en intervju med oss i måndags att det ska till något dramatiskt om man inte ska rösta på Ceferin, hur ser du på det?
- Det är bara vad du säger att han sagt, det har har inte sagt till mig,

Tror du på vad Karl-Erik Nilsson säger till dig?

ANNONS
- Jag är en man som litar på folk och om någon säger något till mig så tror jag dem, om det inte bevisas att det inte är sant. Det är inte upp till mig att döma. 

- Ni är journalister och jag jobbar med mitt program och har rest konstant i fyra veckor. Jag är där för att vinna förtroenden hos de olika ordföranden i nationsförbunden och att lyssna på dem. Ska jag vara ärlig så tänker jag inte på sådana här frågor.

Att EM 2024 och EM 2028 skulle vara en del av Uefa-valet säger van Praag är fel, även om Norden och Tyskland uttryckt intresse att anordna mästerskapen:

- Det har inte varit något mer officiellt än att man är intresserade av att anordna det, men det var inget vi tog upp när jag träffade nationsordföranden i Norden. Ett val ska inte handla om mästerskap utan om vad som är bra för fotbollen och för förbunden. Vi måste avvakta och se om de här länderna ansöker om EM och sedan är det upp till Uefa:s exekutivkommitte. Uefa-presidenten kan inte bestämma vem som får EM även om man kan påverka när beslutet tas, men det är inte presidenten som bestämmer.

ANNONS

Vem stöttar dig och vem bad dig att ställa upp?
- Ingen bad mig att ställa upp i valet. Jag har sett hur Uefa och Fifa förändrats och beslutsfattandet blivit sämre i Uefa från min plats i exekutivkommittén. Jag vet vad som behöver göras men mina händer är bundna eftersom jag inte är president. Jag känner ansvar för att göra något för fotbollens olika parter.

- Jag kommer inte att säga vem som stödjer mig eftersom många länder vill hålla det hemligt. Vi har sett förr i tiden att när folk offentligt stöttat en kandidat och den kandidaten förlorat så har det fått följder. Den förre ordförande för Hollands förbund stöttade Lennart Johansson i valet med Michel Platini och när Platini vann så gick det en månad och sedan var han inte kassör för Uefa en månad senare.

Michel van Praag försvarade sig mot anklagelserna från den andre kandidaten Ceferins om att holländaren varit delaktig i omstöpningen av Champions League.

ANNONS

- Han borde vara tacksam, jag var med och såg till att det inte blev en utbrytning av de stora klubbarna och en superliga. Det fanns ett konkret hot men jag träffade Karl-Heinz Rummenigge (ordförande för klubbarnas organisation ECA) flera gånger och om ni inte tror mig kan i ringa Rummenigge.

Michael van Praag har trots att Ceferin fått mer offentligt stöd inte gett upp inför valet onsdagen 14 september då Uefa:s 55 medlemsländer samlas i Aten för att välja en ersättare till Michel Platini som är avstängd från all fotboll efter en betalning av Sepp Blatter. Valet gäller de två och halvt åren som återstår av Platinis tid.

- Jag tror inte att allianser kommer att avgöra detta valet, Uefa har inte varit som Fifa, visst röstar man delvis som i Melodifestivalen och på närliggande länder och så är livet, men med tanke på de möten jag har och där alla har läst mitt valmanifest och frågar om det så har jag en känsla av att valet handlar om innehåll. Sedan är det givetvis förtroende också när folk har liknande program, gillar du en person, känner du personen. 

ANNONS

Är fotbollen redo för den typen av öppenhet du vill ha?
- Det måste ske, vi lever i 2016 och det är en helt annan värld. Öppna! Fotbollen kräver det, de kollegor jag talar med kräver det. Visst, vi lever i en del av världen där det är vanligare med demokrati men det måste vara öppet.  

Hur tror du det går i valet?
- Jag tror att jag vinner.

Se delar av presskonferensen med Michael van Praag på mötet i Köpenhamn i spelaren ovan.

Publicerad 2016-09-08 kl 13:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto