POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
MAJOR LEAGUE SOCCER

Alvbåge: "Största utmaningen jag har varit med om"

Foto: Minnesota United FC/Bildbyrån

Uppvärmningen och försäsongen är över.
I natt sparkar John Alvbåges stora äventyr igång på allvar.
- Det är få förunnat att få göra det här, säger han inför MLS-premiären med Minnesota United.

Borta är tryggheten i Göteborg. Borta är Kamratgården, Gamla Ullevi och alla blåvita lagkamrater.

Vad finns istället? En upplevelse och en utmaning som inte gick att tacka nej till.

- Ja, det är så jag ser det. Som ett äventyr, både sportsligt och utanför planen, säger John Alvbåge, 34, via telefon från andra sidan Atlanten.

Det har gått lite mer än fem veckor sedan han packade ihop sina fem säsonger i IFK Göteborg, flög över till USA och skrev på för Minnesota United. Klubben som 2017 gör debut i MLS.

Han ångrar inte beslutet.

- Det är hedrande att de hittade mig av alla målvakter i världen. Det är inte så många utländska målvakter i ligan, de amerikanska målvakterna är duktiga, så det är kul att få förtroendet. Det är en otrolig utmaning. Den största jag har varit med om, säger han.

Klubben han anlände till är ett nybygge med bara ett fåtal spelare kvar från fjolåret. Det finns en ovisshet kring projektet, men också en spänning.

- Det är ett helt nytt ihopsatt lag. Det är 23 nya gubbar och ny ledarstab som bara har varit tillsammans i 40 dagar. Men jag tycker ändå att det känns bra, vi har ett bra lag. Och jag tror att vi kommer växa ju längre säsongen går. 

De kommer dock testas direkt. I fredagens premiär (lördag natt, svensk tid) väntar Portland Timbers. Ett tufft motstånd.

- De tar sig nästan alltid till slutspel, men vi spelade oavgjort mot dem under försäsongen och har en kille i laget som har spelat där. Så vi har ganska bra koll på dem. Och vi är bra vi också. Alla kan spela fotboll, säger Alvbåge.

Kommer du vakta målet?
- Det har varit en del flängande till Sverige, men till 99,9 procent kommer jag spela premiären. Det är jävligt tuff konkurrens. De amerikanska målvakterna håller bra kvalitet, så inget är serverat på silverfat. Men jag är här för att spela och de ville ha mig för att jag har spelat mycket matcher. 

Intresset kring laget och ligan är stekhett. Bortamötet med Portland Timbers är slutsålt. Detsamma gäller hemmapremiären mot Atlanta United som följer därefter.

- Vi är efter både Vikings, Wild, Timberwolves... Vi är efter alla andra lag i Minnesota när det gäller historia och allt. Men det finns ett intresse i stan. Det är runt 40 000 biljetter sålda till första hemmamatchen och det tickar fortfarande på.

Har ni satt upp någon målsättning för säsongen?
- Nej, vi har inte diskuterat någon direkt målsättning. Sedan är väl slutspel någon slags dröm för oss alla. Men vi ska bara försöka ta en match i taget. Det ska bli jätteroligt att vara med på den här resan. Det kommer bli något man kan blicka tillbaka på om några år och konstatera att det var ett jävla experiment vi var med om.

Hur länge äventyret kommer pågå är det ingen som vet än. Det kan bli kort och ta slut redan den 15 juli när låneavtalet löper ut. Det kan också förlängas med ytterligare 18 månader.

Familjen är kvar hemma i Sverige och inväntar ett framtidsbesked.

- Hur länge det blir spelar egentligen ingen roll. Det är bara inspirerande att uppleva USA och bo utomlands. Jag njuter varje dag.

Publicerad 2017-03-03 kl 19:12
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå